Δελτίο Τύπου - Πρώτα βραβεία Marie Curie από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στο συνέδριο της Προεδρίας
06.11.2012, 16:32 (CET)
Τους τρόπους με τους οποίους οι δράσεις Marie Curie μπορούν να συνεισφέρουν στους στόχους της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τη διεθνή διάσταση των δράσεων αυτών, συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της Κυπριακής Προεδρίας «Άνθρωποι Marie Curie 2012».  Στο συνέδριο, το οποίο διεξήχθη στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου το διήμερο 5-6 Νοεμβρίου, συζητήθηκαν επίσης η χρηματοδότηση της έρευνας και της κινητικότητας σε επίπεδο ΕΕ.

Προς τιμήν της Marie Curie, η οποία τιμήθηκε δύο φορές με το βραβείο Νόμπελ, πραγματοποιήθηκε χθες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου η πρώτη απονομή βραβείων Marie Curie για νέους ερευνητές, στην παρουσία του εγγονού της και διακεκριμένων επιστημόνων από το διεθνή χώρο.

Η απονομή των βραβείων έγινε στο πλαίσιο της τελετής έναρξης του διεθνoύς συνεδρίου με τίτλο «Marie Curie PEOPLE 2012 Conference», με θέμα την κινητικότητα των ερευνητών, το οποίο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου στις 5-6 Νοεμβρίου 2012, στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ στον τομέα της έρευνας και καινοτομίας.

Οι βραβευθέντες

Τα βραβεία απονεμήθηκαν στους τρεις νικητές του διαγωνισμού από τον εγγονό της κας Marie Curie, Δρα Pierre Joliot Curie, και από την Επίτροπο Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, κα Ανδρούλλα Βασιλείου, και τα μέλη της κριτικής επιτροπής.

Οι βραβευθέντες με τα βραβεία Marie Curie είναι οι ακόλουθοι:

• Δρ. Claire Belcher, η οποία βραβεύθηκε στην κατηγορία Επικοινωνία Επιστημονικών Θεμάτων. Είναι υπότροφος Marie Curie στο Πανεπιστήμιο University College του Δουβλίνου της Ιρλανδίας και στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Η Δρ. Belcher είναι Ανώτερη Λέκτορας της Επιστήμης των Συστημάτων της Γης (Earth System Science) στο Πανεπιστήμιο του Exeter, στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η έρευνά της στοχεύει σε μια αυξημένη αντίληψη για το πώς τα γεγονότα που έφεραν αλλαγές στον πλανήτη, επηρέασαν το γήινο σύστημα, και ενσωματώνει τα αποτελέσματα σύγχρονων πειραματικών μεθόδων αιχμής σε μελέτες για το γεωλογικό παρελθόν της γης.
  • Δρ. Sarit Sivan, η οποία βραβεύτηκε στην κατηγορία Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα. Είναι υπότροφος Marie Curie στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Ανώτερη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας Technion-Israel, Τμήμα Βιοϊατρικής Μηχανικής. Κατά τη διάρκεια της υποτροφίας της εργάστηκε για την εξεύρεση λύσης για την οσφυαλγία, η οποία προκαλείται κυρίως από την εκφύλιση του μεσοσπονδύλιου δίσκου λόγω απώλειας αγκρεκάνης, ένα από τα βασικά συστατικά των δίσκων. Η Δρ. Sivan ανέπτυξε μια οσμωτικά ενεργή βιομιμητική εκδοχή της αγκρεκάνης, η οποία συντείνει στην αποκατάσταση της εμβιομηχανικής λειτουργίας των φθαρμένων δίσκων. Η επαγγελματική της συμβολή οδήγησε στην εγκαθίδρυση νεοσύστατης εταιρείας, η οποία πραγματοποιεί κλινικές μελέτες.
  • Δρ. Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος βραβεύτηκε στην κατηγορία Υποσχόμενο Ερευνητικό Ταλέντο. Είναι Ερευνητικός Υπότροφος στο Τμήμα Ζωολογίας και στο Emanoel Lee JRF στο St Cross College, ιδρύματα τα οποία ανήκουν και τα δυο στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι επίτιμος λέκτορας και σύμβουλος ιολογίας στο Τμήμα Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται επί του παρόντος σε προγράμματα για Ανθρώπινους Ενδογενείς Ρετροϊούς με χρηματοδότηση από το Wellcome Trust και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και για τη μοριακή επιδημιολογία των ανθρώπινων ιών (HIV, HCV).

«Η έρευνα μπορεί να μας βγάλει από την κρίση»

Χαιρετίζοντας το Συνέδριο η Επίτροπος Βασιλείου δήλωσε : «Δημιουργήσαμε αυτό το νέο βραβείο για να προβάλλουμε την αριστεία και το ταλέντο  των καλύτερων νέων ερευνητών της Ευρώπης». Ακολούθως, συγχάρηκε θερμά  τους νικητές οι οποίοι, όπως είπε, προσέφεραν  τη δική τους ιδιαίτερη συμβολή στους αντίστοιχους τομείς της ειδικότητας τους.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργος Δημοσθένους τόνισε ότι σε περιόδους οικονομικής κρίσης, οι αποτελεσματικές επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία είναι ο κύριος τρόπος εξόδου από την κρίση, αφού μπορούν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη, την αύξηση των επιπέδων της απασχόλησης και την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. «Τέτοιες πρωτοβουλίες όπως ο διαγωνισμός για το Βραβείο Marie Curie είναι πράγματι μέτρα προς τη σωστή κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Καλωσορίζοντας τους συνέδρους στο Πανεπιστήμιο Κύπρου ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι σε αβέβαιους καιρούς, η παροχή άρτιας εκπαίδευσης, η απόκτηση πείρας και η αύξηση της απασχόλησης πρέπει να είναι ανάμεσα στους πρωταρχικούς μας στόχους. Επιπλέον, χαρακτήρισε το πρόγραμμα Marie Curie ως μια αξιοθαύμαστη πρωτοβουλία, η οποία τοποθετεί τους νεαρούς ερευνητές στο επίκεντρο των επιστημονικών εξελίξεων. «Το πρόγραμμα παρέχει μια εξαιρετική, πολύτιμη ευκαιρία που δίνει τη δυνατότητα στους επιστήμονες να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να μοιραστούν τη γνώση τους και να οικοδομήσουν γέφυρες συνεργασίας. Επιπλέον, τους βοηθά να ωριμάσουν και να αναπτυχθούν τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Η επόμενη γενιά λαμπρών νέων επιστημόνων  θα αντιμετωπίσει μια μοναδική πρόκληση: να εμπνεύσει και να προσελκύσει τα λαμπρότερα μυαλά της επόμενης γενιάς ώστε να επενδύσουν στην έρευνα και την καινοτομία. Αυτή η αλλαγή της νοοτροπίας είναι ένα μεγάλο επίτευγμα που οφείλουμε στο πρόγραμμα Marie Curie», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Λειτουργός Προγραμματισμού, Λειτουργός Επικοινωνίας
Χαράλαμπος Σωτηρίου