Δελτίο Τύπου - Η διαδικασία συνδιαλλαγής για τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 συνεχίζεται
09.11.2012, 21:20 (CET)
Παρά τις εντατικές προσπάθειες της Κυπριακής Προεδρίας, η δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Συνδιαλλαγής που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 9 Νοεμβρίου, ανεστάλη χωρίς να καταλήξει σε συμφωνία σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 και για άλλα στοιχεία του διαπραγματευτικού πακέτου. Ωστόσο, η Επιτροπή Συνδιαλλαγής έλαβε μια σημαντική απόφαση για τον τροποποιητικό προϋπολογισμό αριθ. 5 για το 2012, σχετικά με την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ιταλία. Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου την Τρίτη 13 Νοέμβρη, με στόχο την κατάληξη συμφωνίας  εντός της περιόδου συνδιαλλαγής που λήγει τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωβουλευτής κ. Alain Lamassoure, αποφάσισαν την αναστολή της συνεδρίασης της Επιτροπής Συνδιαλλαγής σχετικά με τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013, καθώς κρίθηκε ότι για τον φάκελο αυτό οι συνθήκες δεν ήταν αρκετά ώριμες ώστε να επιτραπεί σήμερα η επίτευξη συμφωνίας.

«Η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη»

Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Προεδρία, επανέλαβε την αποφασιστικότητα της Προεδρίας για επίτευξη συμφωνίας εντός της προθεσμίας και τόνισε ότι θα παραμείνει σε στενή επαφή με τα κράτη μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επίτευξη του στόχου αυτού.

«Η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει ακόμη, δεν θα πρέπει να δραματοποιούμε την κατάσταση. Η περίοδος συνδιαλλαγής εξακολουθεί να ισχύει μέχρι τις 13 Νοεμβρίου τα μεσάνυχτα, όπως προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λισαβόνας», δήλωσε ο Πρέσβης Μαυρογιάννης μετά το τέλος των συζητήσεων. «Η Κυπριακή Προεδρία θα παραμείνει σε επαφή με τα κράτη μέλη, τους Ευρωβουλευτές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τις  προσεχείς μέρες και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί συμφωνία έως ότου εξαντληθεί και το τελευταίο λεπτό της περιόδου συνδιαλλαγής. Αν πληρούνται οι προϋποθέσεις, θα συνεχίσουμε μέχρι να καταλήξουμε σε συμφωνία εντός της προθεσμίας», επιβεβαίωσε ο Πρέσβης.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, διαδικαστικά θέματα και ορισμένοι τεχνικοί λόγοι σχετικά με τον χειρισμό των τριών προτάσεων αναφορικά με τους προϋπολογισμούς (τροποποιητικός προϋπολογισμός αριθ. 5/2012, τροποποιητικός προϋπολογισμός αριθ. 6/2012, καθώς και προϋπολογισμός για το 2013) ήταν οι κύριοι λόγοι για τους οποίους δεν προχώρησαν οι διαπραγματεύσεις και όχι η απόκλιση των θέσεων επί του προτεινόμενου προϋπολογισμού για το 2013. "Δεν υπήρξε μεγάλη διάσταση απόψεων. Δεν θεωρήσαμε οποιαδήποτε στιγμή ότι οι θέσεις αυτές δεν μπορούν να συγκλίνουν. Γι 'αυτό και παραμένουμε αισιόδοξοι ", πρόσθεσε.

Η Προεδρία θεωρεί πως κατέστη σαφές από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της συζήτησης για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΕΕ με αυτή που αφορά το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο. «Δεν θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση μεταξύ των δύο θεμάτων. Φυσικά, αν επιτευχθεί συμφωνία την Τρίτη, η θετική ατμόσφαιρα, τουλάχιστον, θα βοηθήσει πολύ στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο», κατέληξε ο Πρέσβης Μαυρογιάννης.

Συμφωνία για την κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ιταλία

Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής, εξέδωσε κοινή δήλωση σχετικά με την τροποποίηση του προϋπολογισμού αριθ. 5 για το οικονομικό έτος 2012. Σύμφωνα με την δήλωση "η Επιτροπή Συνδιαλλαγής κατέληξε σε συμφωνία σχετικά με την κινητοποίηση, το συντομότερο δυνατόν, του ταμείου αλληλεγγύης της ΕΕ υπέρ της Ιταλίας για ποσό που ανέρχεται σε 670 εκατομμύρια Ευρώ, όπως προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο προσχέδιο του τροποποιητικού προϋπολογισμού αριθ. 5/2012, το οποίο θα οριστικοποιηθεί με την συνολική συμφωνία". Το ποσό αυτό έχει ως στόχο να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ιταλία, η οποία επλήγη από σειρά σεισμών τον Μάιο του 2012.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη