H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο - «Η παιδεία είναι μια επένδυση και δεν πρέπει να της επιτρέψουμε να υποφέρει»
04.10.2012, 17:25 (CET)
Τον Οκτώβριο του 2010, ο κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης έγινε ο πρώτος Κύπριος που κέρδισε το βραβείο Sveriges Riksbank Prize στις Οικονομικές Επιστήμες εις μνήμην του Alfred Nobel, το οποίο είναι ευρύτερα γνωστό ως το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών. Έχοντας αποσπάσει το εγνωσμένου κύρους βραβείο για τη μελέτη του στα οικονομικά της ανεργίας, ειδικότερα τις ροές της εργασίας και τις συνέπειες της ανεργίας ο κ. Πισσαρίδης πραγματοποίησε σήμερα, Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, μια παρουσίαση στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ στη Λευκωσία. Στην παρουσίασή του, ο βραβευμένος με Νόμπελ Καθηγητής του London School of Economics (LSE) εξέτασε τον ρόλο της εκπαίδευσης στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» και την αποτελεσματική έξοδο από την κρίση.

Ποιο ήταν το κύριο θέμα της παρουσίασής σας εδώ στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας;

Το θέμα της παρουσίασης ήταν πολύ σημαντικό λόγω της ύφεσης την οποία βιώνουμε, και αφορούσε το πώς η παιδεία και η καλή εκπαιδευτική πολιτική θα μπορούσε να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους κατά τη διάρκεια αυτής της ύφεσης και τις προοπτικές τους στην αγορά εργασίας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ύφεση.

Σύμφωνα με τη δουλειά και την έρευνά σας, μπορείτε να μας αναπτύξετε τη σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης και της οικονομίας και αν αυτή η σύνδεση λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στο σχηματισμό πολιτικών στα κράτη μέλη και την ΕΕ;

Το βασικό εργαλείο στρατηγικής, η στρατηγική «Ευρώπη 2020», δίνει πολλή και στοχευμένη σημασία στην εκπαίδευση. Η Γενική Διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει διακρίνει ότι η ζήτηση για εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, οι οποίες απαιτούν περισσότερα εκπαιδευτικά προσόντα, ανεβαίνει σε σχέση με την ανειδίκευτη εργασία. Υπάρχει εξαιρετική επίγνωση, ωστόσο τελευταία είναι οι επιμέρους χώρες που καλούνται να εφαρμόσουν αυτές τις πολιτικές και σε καιρό ύφεσης, όπου τα κεφάλαια είναι περιορισμένα, δυσκολεύονται να το πράξουν. Συνεπώς ένα από τα πράγματα στα οποία δίνω έμφαση, είναι ότι η παιδεία αποτελεί επένδυση και δεν πρέπει να της επιτρέψουν να υποφέρει, διότι η τρέχουσα ύφεση θα τελειώσει αργά ή γρήγορα. Αν αναγκάσουμε την παιδεία να υποφέρει, θα προκληθεί μόνιμη πληγή στην παρούσα γενιά για πάρα πολλά χρόνια. Για να το πω καθαρά, είναι αυτό που κάποιοι άνθρωποι αποκαλούν «η χαμένη γενιά» λόγω των νομισματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι χώρες και αισθάνομαι πως δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Πώς βλέπετε τον ρόλο της παιδείας στην εφαρμογή της στρατηγικής «Ευρώπη 2020»;

Η στρατηγική δίνει έμφαση κυρίως στην ανάπτυξη της παραγωγικότητας και αυτό συμβαίνει διότι τα τελευταία 15 χρόνια η Ευρώπη υστερεί σε αυτό τον τομέα και χρειάζεται να ανακάμψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα πάψει να είναι ανταγωνιστική. Τώρα, πώς επιτυγχάνεις ανάπτυξη της παραγωγικότητας; Το κάνεις μέσω καλών επενδύσεων από τη μία και καλής εκπαιδευτικής κατάρτισης από την άλλη. Συνεπώς, ο ρόλος της παιδείας είναι ότι αποτελεί τη μία από τις δύο πλευρές που πρέπει να φέρουμε μαζί για να πετύχουμε ψηλότερη ανάπτυξη στην παραγωγικότητα.

Τέλος, μια ερώτηση που θέσατε στην παρουσίασή σας, μπορεί η εκπαιδευτική πολιτική να βοηθήσει στην επιτάχυνση της εξόδου από την κρίση;

Δεν πρέπει να είμαστε υπεραισιόδοξοι γι’ αυτό, δεν αποτελεί πανάκεια, δεν είναι η λύση σε όλα. Όμως, αυτό που μπορεί να κάνει είναι να εξασφαλίσει ότι όταν εξέλθουμε της κρίσης θα έχουμε άρτια εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό, το οποίο θα εκμεταλλευτεί τις νέες συνθήκες που έρχονται και να βοηθήσει επίσης στη μείωση των επιπτώσεων της ύφεσης στους νέους ανθρώπους, όσο αυτή διαρκεί. Ωστόσο, δεν μπορεί να επιταχύνει την έξοδο από την κρίση. Ο τρόπος εξόδου από την κρίση είναι να βάλουμε σε τάξη τα προβλήματα χρέους, τα νομισματικά προβλήματα, τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την αγορά ακινήτων. Εκεί θα έλθει το τέλος της ύφεσης.