Δελτίο Τύπου – Οι πολίτες στην καρδιά των πολιτικών της ΕΕ
10.07.2012, 17:48 (CET)
Να βρεθούν οι πολίτες στο επίκεντρο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το μήνυμα του Κύπριου Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργου Δημοσθένους, στη σημερινή παρουσίαση των προτεραιοτήτων της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώπιον της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες.

Κύρια προσπάθεια της Κυπριακής Προεδρίας είναι να δοθεί έμφαση στην κοινωνική διάσταση των πολιτικών για τους τομείς της Παιδείας, της Νεολαίας, του Πολιτισμού, των Οπτικοακουστικών και του Αθλητισμού. Ταυτόχρονα, η Κυπριακή Προεδρία θα επικεντρωθεί στο σημαντικό ρόλο που κατέχουν η εκπαίδευση και η κατάρτιση στη Στρατηγική «Ευρώπη 2020», για την επίτευξη του στόχου της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς, την κοινωνική συνοχή της  Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ευημερία των πολιτών της. Ο κ. Δημοσθένους δήλωσε ότι η εκπαίδευση έχει αναγνωριστεί, πλέον, ως το αποτελεσματικότερο μέσο για την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση.

Αναφερόμενος στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020, ο Κύπριος Υπουργός τόνισε ότι «η μεγάλη ταύτιση απόψεων που παρατηρούμε μεταξύ των θέσεων του Συμβουλίου και των μέχρι τώρα γνωστών θέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε ότι σύντομα οι Ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν ένα νέο πρόγραμμα για την εκπαίδευση, τη νεολαία και τον αθλητισμό».

«Είναι σημαντικό να τοποθετήσουμε ξανά τους πολίτες στο επίκεντρο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να τους μεταφέρουμε ένα δυνατό  μήνυμα  ελπίδας και αλληλεγγύης», επεσήμανε ο Κύπριος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, υπογραμμίζοντας ότι «η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους πολίτες της πρέπει να αποκατασταθεί».

Στο πλαίσιο θεμάτων Παιδείας, η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για την προώθηση των ακόλουθων σημαντικών θεμάτων:

• Του αλφαβητισμού

• Της προόδου της εφαρμογής της Στρατηγικής «Ευρώπη 2020»
  • Της επικύρωσης της μη τυπικής και της άτυπης μάθησης

Όσον αφορά τον  τομέα της Νεολαίας, ο κ. Δημοσθένους δήλωσε ότι θα σημειωθεί η σημαντικότητα της συμμετοχής των νέων και των οργανώσεων νεολαίας στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων για την προώθηση κοινωνιών που ευημερούν.

Προώθηση της κοινωνικής διάστασης του πολιτισμού

Για τον τομέα του Πολιτισμού, που αποτελεί δημόσιο αγαθό για την Ευρώπη, η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει να συνεργαστεί εποικοδομητικά με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το πρόγραμμα «Ευρώπη για τους Πολίτες», καθώς και για τον θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Άλλη μια σημαντική προτεραιότητα στα θέματα Πολιτισμού είναι η πολιτιστική διακυβέρνηση στην οποία η Προεδρία έχει θέσει ως κύριους στόχους της την περαιτέρω προώθηση της κοινωνικής διάστασης του πολιτισμού, την προώθηση της πολιτιστικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση της πολιτιστικής έρευνας και της στοιχειοθετημένης πολιτικής για τον πολιτισμό.

Στα οπτικοακουστικά θέματα, η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» και την πολιτική «Καλύτερο Διαδίκτυο για τα Παιδιά», ενώ στον τομέα του αθλητισμού η Προεδρία θα ασχοληθεί τόσο με την κοινωνική όσο και με την οικονομική του διάσταση όπως αυτές προδιαγράφονται μέσα από τη Λευκή Βίβλο. Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες της Προεδρίας θα επικεντρωθούν στους τομείς του αθλητισμού και της υγείας, της στοιχειοθετημένης αθλητικής πολιτικής, των στημένων αγώνων και του αντιντόπινγκ.

Ο κ. Δημοσθένους διαβεβαίωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή ότι η Κυπριακή Προεδρία θα επιδιώξει τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου με τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου σε όλους τους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές του, εκφράζοντας, παράλληλα, την ευαρέσκεια του προς τα άλλα μέλη του Τρίο, την Πολωνία και τη Δανία, για τη στενή και δημιουργική συνεργασία.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη