H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - H Κυπριακή Προεδρία επιβλέπει τα επιτυχή συμπεράσματα για τη νεολαία και τον αθλητισμό
27.11.2012, 20:32 (CET)
Οι προτεραιότητες που έθεσε η Κυπριακή Προεδρία στον τομέα της Νεολαίας και του Αθλητισμού επιτεύχθηκαν, με τα κράτη μέλη να εκφράζουν την πλήρη υποστήριξή τους για τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Νεολαίας και Αθλητισμού που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 27 Νοεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Σε ό,τι αφορά τα θέματα που αφορούν τη Νεολαία, το Συμβούλιο  Παιδείας, Νεολαίας, Πολιτισμού και Αθλητισμού (EYCS) εξέδωσε ψήφισμα σχετικά με την αναθεώρηση του διαρθρωμένου διαλόγου με τους νέους και ειδικότερα για τη συμμετοχή τους στο δημοκρατικό βίο της Ευρώπης, καθώς και συμπεράσματα σχετικά με τη συμμετοχή και την ένταξη των νέων και ειδικότερα αυτών που προέρχονται από οικογένειες μεταναστών. Το Συμβούλιο υιοθέτησε κοινή έκθεσή του με την Ειτροπή για το 2012, σχετικά με την εφαρμογή του ανανεωμένου πλαισίου για την ευρωπαϊκή συνεργασία στον τομέα της νεολαίας για την περίοδο 2010-2018. Κατά την απογευματινή συνεδρίαση του Συμβουλίου που ήταν αφιερωμένη σε θέματα αθλητισμού, οι Υπουργοί χαιρέτισαν την πρόταση για θεσμοθέτηση της «Ευρωπαϊκής Εβδομάδας των Σπορ», ενώ εγκρίθηκαν Συμπεράσματα Συμβουλίου για τα θέματα της τεκμηριωμένης πολιτικής για τον αθλητισμό, τη βελτίωση της υγείας μέσω της σωματικής δραστηριότητας και το ντόπινγκ. Η πρόταση για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αποτελεσμάτων των αθλητικών εκδηλώσεων υιοθετήθηκε ως Συμπέρασμα Προεδρίας.

Κατά την πρωινή συνεδρίαση της Τρίτης, 27 Νοέμβρη, οι υπουργοί ενέκριναν ψήφισμα σχετικά με την επισκόπηση του διαρθρωμένου διαλόγου με τους νέους, αναφορικά με τη συμμετοχή τους στον δημοκρατικό βίο της Ευρώπης.

Η συμμετοχή των νέων

Το ψήφισμα σηματοδότησε την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου του διαρθρωμένου διαλόγου. Στόχος του διαλόγου είναι να λειτουργήσει ως ένα φόρουμ για κοινό προβληματισμό σχετικά με τις προτεραιότητες, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στον τομέα της νεολαίας. Το ψήφισμα προωθεί την ευρεία συμμετοχή των νέων και των οργανώσεων νεολαίας στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στα κράτη μέλη, στις ευρωπαϊκές διασκέψεις για τη νεολαία και κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Νέων. Η παρούσα απόφαση αξιολογεί ως εκ τούτου τα επιτεύγματα του τρέχοντος κύκλου εργασιών, ενσωματώνει βασικά μηνύματα από τις κοινές συστάσεις και θέτει προτεραιότητες για τον επόμενο κύκλο εργασιών.

Την έγκριση του ψηφίσματος ακολούθησε η υιοθέτηση της κοινής Έκθεσης για τη Νεολαία για το 2012 καθώς και τα συμπεράσματα σχετικά με τη συμμετοχή των νέων και την κοινωνική ένταξη, με έμφαση στους νέους με μεταναστευτικό υπόβαθρο.

«Η Κυπριακή Προεδρία έθεσε τη Νεολαία στο επίκεντρο των προτεραιοτήτων της», δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Γιώργος Δημοσθένους, στη συνέντευξη Τύπου που σηματοδότησε το τέλος του Συμβουλίου Νεολαίας, προσθέτοντας ότι «ζητήματα όπως η κοινωνική ένταξη και η συμμετοχή των νέων τέθηκαν ψηλά στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεών μας καθόλη τη διάρκεια της Προεδρίας, ενώ τα θέματα ήταν μέρος των τελικών συμπερασμάτων του σημερινού Συμβουλίου των Υπουργών της ΕΕ για θέματα Νεολαίας».

Πριν την έναρξη της πρωινής Συνόδου του Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε πολιτική συζήτηση αφιερωμένη στην κοινωνική ένταξη των νέων, δίδοντας έμφαση στο υπόβαθρο της πολυμορφίας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης των νέων. Οι νέοι αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα πιθανά μέτρα που μπορούν να ληφθούν για την ενίσχυση των πολιτικών που στοχεύουν στη βελτίωση της κοινωνικής ένταξης όλων των νέων για λόγους αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού.

Η έκθεση της ΕΕ για τη Νεολαία για το 2012, η οποία εγκρίθηκε κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, παρουσιάζει τα νέα στατιστικά στοιχεία για το πώς η κατάσταση των νέων στην ΕΕ έχει επηρεαστεί από την οικονομική κρίση και υποστηρίζει την εφαρμογή μιας διεπιστημονικής προσέγγισης σε όλα τα επίπεδα σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ανανεωμένου πλαισίου της πολιτικής για τη Νεολαία.

«Ευρωπαϊκή Εβδομάδα των Σπορ»

Λόγω της γενικής ανησυχίας για τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας μεταξύ των πολιτών της ΕΕ, η Προεδρία πρότεινε τη δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για τον αθλητισμό, που θα μπορούσε να παρακινήσει τα παιδιά και τους νέους να γίνουν πιο σωματικά δραστήριοι μέσα από τον αθλητισμό. Η πρόταση έγινε δεκτή από όλους τους αθλητικούς παράγοντες και η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της ΕΕ, κα Ανδρούλλα Βασιλείου, συντάχθηκε με τους πουργούς  για την υποστήριξη της πρότασης, δηλώνοντας ότι «στόχος μας τώρα είναι η σωστή οργάνωση της» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κάνουμε μια εβδομάδα ενσωμάτωσης για να δώσουμε την ευκαιρία σε όλους τους ανθρώπους που δεν έχουν τα μέσα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».

Κατά την απογευματινή συνεδρίαση των Ευρωπαίων Υπουργών Αθλητισμού υιοθετήθηκαν συμπεράσματα στον τομέα του αθλητισμού. Τα συμπεράσματα με θέμα τη βάση τεκμηρίωσης για χάραξη πολιτικής για τον αθλητισμό και την προώθηση της υγείας υιοθετήθηκαν με επιτυχία ως Συμπεράσματα Συμβουλίου. Σχετικά με την στρατηγική για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αποτελεσμάτων του αθλητισμού, υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα Προεδρίας.

Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA)

Επιπλέον, το Συμβούλιο όρισε τους τρεις εκπροσώπους της ΕΕ στο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά του Ντόπινγκ (WADA) για την περίοδο που αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2013. Αυτοί είναι οι υπουργοί κ. Leo Varadkar, ο κ. Romain Schneider και ο κ. Alexandre Miguel Mestre από την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Πορτογαλία αντίστοιχα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά της Φαρμακοδιέγερσης (WADA), ο οποίος συστάθηκε ήδη από το 1999, είναι ένας οργανισμός ιδιωτικού δικαίου, αν και τα μισά μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος αντιπροσωπεύουν κυβερνήσεις. Η ευρωπαϊκή ήπειρος έχει πέντε εκπροσώπους και τρεις από αυτούς προέρχονται από την ΕΕ. Οι τρεις εκπρόσωποι της ΕΕ που έχουν λειτουργήσει με την αρχή της «τρόικα» σύμφωνα με την οποία οι όροι εντολής εναλλάσσονται ανά 18μηνη περίοδο, σύμφωνα με την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, το ψήφισμα του Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2011, καθόρισε νέες ρυθμίσεις σχετικά με την εκπροσώπηση των κρατών μελών της ΕΕ, οι οποίες αποσκοπούν στην εξασφάλιση μεγαλύτερης συνέχειας. Οι διατάξεις αυτές τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2013.

Αυτή ήταν η μόνη συνάντηση του Συμβουλίου EYCS υπό την Κυπριακή Προεδρία και θεωρείται γενικά ότι όλα τα βασικά ζητήματα έχουν τύχει επιτυχούς διαχείρισης και κατάληξης. Ενδεικτικές, εξάλλου, είναι οι δηλώσεις της Επιτρόπου Βασιλείου, η οποία μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής, τόσο στο κλείσιμο του Συμβουλίου όσο και στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε της απογευματινής συνάντησης, συνεχάρη την Κύπρο και τον κ. Δημοσθένους για την πολύ επιτυχημένη άσκηση της Προεδρίας και την εργασία που επιτέλεσαν, η οποία και χαιρετίστηκε από όλους τους υπουργούς σε τέσσερις διαφορετικές συνθέσεις των συνεδριάσεων του Συμβουλίου.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη

Κορεπέρ I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27404002
Κινητό: +32 473858237
Λειτουργός Επικοινωνίας
Κώστας Ιερίδης

Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού

Email: cierides@moec.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22800954

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ