Δελτίο Τύπου - Προτεραιότητα η διατήρηση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης με κάθε δυνατό τρόπο
05.10.2012, 13:20 (CET)
«Η εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην εξάλειψη των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, μειώνοντας την μακροπρόθεσμη επίδραση της κρίσης στην ανάπτυξη και βοηθώντας στην επίτευξη μιας πιο εύρωστης ανάπτυξης ύστερα από αυτή», τόνισε εμφατικά ο Κύπριος Καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης κατά την άτυπη συνάντηση Υπουργών Παιδείας, η οποία διοργανώθηκε στη Λευκωσία στις 4 και 5 Οκτωβρίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Οι πολιτικές εκπαίδευσης και κατάρτισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η σχέση που αυτές μπορούν να έχουν στην προσπάθεια για οικονομική ανάπτυξη, και το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα του αναλφαβητισμού αποτέλεσαν τα πιο σημαντικά θέματα συζήτησης μεταξύ των Υπουργών Παιδείας από τα κράτη μέλη και τις υπό ένταξη χώρες της ΕΕ. Της συνάντησης προήδρευσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, κ. Γιώργος Δημοσθένους και σε αυτή παρευρέθηκε η Ευρωπαία Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, κα Ανδρούλλα Βασιλείου.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα από τις ενδιαφέρουσες και παραγωγικές συζητήσεις που πραγματοποιήσαμε έχουμε, πλέον μια πολύ πιο ακριβή εικόνα για το τι πρέπει να πράξουμε», δήλωσε ο κ. Δημοσθένους.

«Είμαστε πλέον έτοιμοι να περάσουμε στη δράση και ως Κυπριακή Προεδρία διαβεβαιώνουμε ότι θα αξιοποιήσουμε όλες τις απόψεις και εισηγήσεις οι οποίες εκφράστηκαν και οι οποίες θα αξιοποιηθούν στα πλαίσια της ετοιμασίας του σχεδίου Συμπερασμάτων το οποίο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο του ερχόμενου Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες», συμπλήρωσε, προδιαγράφοντας το δρόμο για άμεση μετάβαση από τις διαπιστώσεις στην απαιτούμενη δράση.

Ο δρόμος από τις διαπιστώσεις προς την απαιτούμενη δράση

Βασική επιδίωξη της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί η επίτευξη των κοινών στόχων για μια καλύτερη Ευρώπη για τις μελλοντικές γενιές, προσηλωμένη στις θεμελιώδεις αξίες της.

Ειδικότερα, στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης η Κυπριακή Προεδρία στοχεύει, μέσα από τη συνεργασία, τους κοινούς προβληματισμούς και τη συμβολή όλων των κρατών μελών, στην προώθηση ευρωπαϊκών πολιτικών κατά τρόπο επωφελή για την Ευρώπη και τους πολίτες της. Οι τομείς αυτοί αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την οικονομική ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την ευημερία των πολιτών της ΕΕ, ιδιαίτερα κατά τις παρούσες δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο αυτό κινήθηκαν οι εργασίες της Άτυπης Υπουργικής Συνάντησης, κατά τη διάρκεια της οποίας απασχόλησαν δύο σημαντικά ζητήματα στον τομέα της παιδείας:

• πρώτον, ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η εκπαίδευση στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών και την ευημερία του κάθε πολίτη και
  • δεύτερον, το πρόβλημα του αναλφαβητισμού που ταλανίζει τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στη συνάντηση προσκλήθηκαν και παρουσίασαν τις εμπειρίες και απόψεις τους στα δύο βασικά θέματα του επίσημου προγράμματος ο Κύπριος, Νομπελίστας Οικονομολόγος, κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης και το μέλος της Ομάδας Υψηλού Επιπέδου για τον Αλφαβητισμό, κ. Γιώργος Τσιάκαλος.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στην Κύπρο
Κώστας Γεννάρης