H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Η μετάβαση σε μια «πράσινη» και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία μπορεί να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη και στη μείωση της φτώ
07.07.2012, 09:45 (CET)
Την πεποίθηση ότι η μετάβαση σε μια «πράσινη» και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της απόδοσης της κατανάλωσης των πόρων και της προώθησης αειφόρων προτύπων κατανάλωσης και παραγωγής, μπορεί να συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη και στη μείωση της φτώχειας σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.


Ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε τα πιο πάνω κατά την προσφώνησή του, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των 27 κρατών-μελών της, στην Υπουργική Συνάντηση του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) που συνήλθε την Παρασκευή, 6 Ιουλίου 2012, στη Νέα Υόρκη, με θέμα τη παραγωγική δυνατότητα, την απασχόληση και την αξιοπρεπή εργασία στην εξάλειψη της φτώχειας.

Στην προσφώνησή του, ο κ. Παπαγεωργίου εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι εθνικές στρατηγικές που αναπτύσσονται σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και οι οποίες συνδυάζουν αποτελεσματικές πολιτικές για την αγορά εργασίας, σύγχρονα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, είναι απαραίτητες, προκειμένου να διασφαλισθεί η απασχολησιμότητα των εργαζομένων.

«Είμαστε της άποψης ότι οι μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών εργασίας παραμένουν επείγουσες προτεραιότητες. Η επένδυση στον τομέα της εκπαίδευσης, η ενίσχυση της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και η ενίσχυση ευκαιριών για πρόσβαση των νέων στην παραγωγική απασχόληση, η επαγγελματική κατάρτιση, τα προγράμματα απασχόλησης για τη νεολαία, και οι συνεργασίες νέων-ενηλίκων και δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, είναι απαραίτητα στοιχεία για επιστροφή στην απασχόληση και για αύξηση της παραγωγικότητας», υπογράμμισε.

«Διττή προσέγγιση»

Επεσήμανε δε την ανάγκη για επικέντρωση σε πολιτικές που προωθούν έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, και οι οποίες με ένα πιο ολοκληρωμένο και ισορροπημένο τρόπο, θα λαμβάνουν υπόψη την περιβαλλοντική και κοινωνική διάσταση της ανάπτυξης. Στην ΕΕ «ακολουθούμε διττή προσέγγιση, με μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και δημοσιονομικής εξυγίανσης, καθώς και μέτρα για την ενίσχυση της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της αντιμετώπισης των κοινωνικών συνεπειών της κρίσης», είπε.

Χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης στον τομέα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη διμερή και περιφερειακή συνεργασία με τις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, με πλήρη σεβασμό στην αρχής της ιδιοκτησίας και της ηγεσίας. Σημείωσε δε ότι «στο εξωτερικό, η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση του Προγράμματος Δράσης της Κωνσταντινούπολης για τη δεκαετία 2011-2020, ιδίως σε ό,τι αφορά στην παραγωγική ικανότητα, που αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητας για ανάληψη δράσης».

Αναφορά από τον κ. Παπαγεωργίου έγινε και στο έργο που ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (ΔΟΕ) έχει να επιδείξει στον τομέα της απασχόλησης, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη Διεθνής Διάσκεψη Εργασίας ενέκρινε σημαντικά συμπεράσματα και ψήφισμα σχετικά με την απασχόληση των νέων, καθώς και μία σύσταση για Δάπεδα Κοινωνικής Προστασίας  που πρέπει να διέπουν το έργο σε αυτούς τους τομείς. «Εμείς παραμένουμε προσηλωμένοι στις αρχές και τις αξίες της  Ατζέντας για Αξιοπρεπή Εργασία και του Παγκόσμιου Σύμφωνου Απασχόλησης του ΔΟΕ, τα οποία είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρα παρά ποτέ», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Σημειώνεται ότι η Κροατία, η Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, το Μαυροβούνιο, η Ισλανδία, η Σερβία, οι χώρες που ανήκουν στη Διαδικασία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης, η Αλβανία, η Βοσνία - Ερζεγοβίνη, η Ουκρανία, και η Δημοκρατία της Μολδαβίας, υιοθέτησαν τη δήλωση.

Λειτουργός Επικοινωνίας
Μαρία Λαντίδου

Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Email: mlantidou@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401676