Δελτίο Τύπου - Η Κυπριακή Προεδρία προσφωνεί εκ μέρους της ΕΕ τις εργασίες της 56ης Γενικής Συνέλευσης ΔΥΑΕ
21.09.2012, 11:18 (CET)
Τις εργασίες της 56ης Γενικής Συνέλευσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΔΥΑΕ), προσφώνησε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, εκπροσωπώντας το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ. Η Συνέλευση φιλοξενήθηκε στη Βιέννη από τις 17 έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2012. Η Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, οι διασφαλίσεις και τα μέτρα εξακρίβωσης για τα πυρηνικά, όπως και η πυρηνική ασφάλεια, ήταν τα κύρια ζητήματα που απασχόλησαν την ΕΕ μέσω της κοινής δήλωσης. Την ανησυχία της εξέφρασε, επίσης, η ΕΕ για τις εξελίξεις στο Ιράν, στην Κορέα και στη Συρία ως προς τη στάση των χωρών αυτών αναφορικά με την κατοχή πυρηνικών. Αποσπάσματα της κοινής δήλωσης παρατίθενται παρακάτω, ενώ το πλήρες κείμενο της προσφώνησης είναι προσβάσιμο εδώ.

Σκοπός της ΔΥΕΑ είναι η επιτάχυνση και η διεύρυνση της συμβολής της ατομικής ενέργειας στην παγκόσμια ειρήνη, την υγεία και την ευημερία. Πρόκειται για μία ανεξάρτητη, διεθνή διακρατική υπηρεσία που συνδέεται με τον ΟΗΕ, του οποίου και αποτελεί εξειδικευμένη οργάνωση. Στην κοινή δήλωση που ανέγνωσε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου, εκφράστηκε η δέσμευση της ΕΕ στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NTP), η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1970 και της οποίας θεματοφύλακας είναι η ΔΥΕΑ.

«Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στην αποτελεσματική και πολυμερή δράση κατά της διάδοσης των όπλων μαζικής καταστροφής και τονίζει  τη σημασία της παγκόσμιας εφαρμογής της Συνθήκης για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Καλούμε τα κράτη που δεν το έχουν ακόμα πράξει, όπως προσχωρήσουν στη Συνθήκη αυτή, ως κράτη χωρίς πυρηνικά όπλα».

Στην δήλωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε τις ανησυχίες της σε σχέση με τις εξελίξεις ως προς τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων στο Ιράν, στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και στη Συρία.

«Η ΕΕ ανησυχεί βαθύτατα από τις παρατεταμένες και σοβαρές προκλήσεις ως προς τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν, τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας και τη Συριακή Αραβική Δημοκρατία. Η ΕΕ θα ήθελε να τονίσει ξανά ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ως ο τελικός διακανονιστής της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας, έχει εντολή να λάβει τα κατάλληλα μέτρα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με υποχρεώσεις σε θέματα μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν συμφωνίες διασφαλίσεων».

Ιράν, Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, Συρία

Σε σχέση με το Ιράν, η ΕΕ καλεί την χώρα «να εφαρμόσει τις υποχρεωτικές Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις δεσμευτικές αποφάσεις του Συμβουλίου των Κυβερνώντων», προσθέτοντας ότι σκοπός της ΕΕ παραμένει η επίτευξη, μετά από διαπραγμάτευση, μιας συνολικής μακροχρόνιας συμφωνίας, η οποία «θα ενισχύει την διεθνή εμπιστοσύνη στον αποκλειστικά ειρηνικό χαρακτήρα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, σεβόμενη τα νόμιμα δικαιώματα του Ιράν για ειρηνικές χρήσεις της πυρηνικής ενέργειας και εναρμονισμένη με τη συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων».

Αναφορικά με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, η ΕΕ κάλεσε εκ νέου την χώρα «να εγκαταλείψει όλα τα ισχύοντα προγράμματα πυρηνικών και βαλλιστικών πυραύλων με ένα ολοκληρωτικό, επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο».

Για τη Συρία, ο κ. Παπαγεωργίου είπε:

«Η ΕΕ προτρέπει και πάλι έντονα τη Συρία, ως απαιτείται από την απόφαση του Συμβουλίου των Κυβερνώντων, όπως λάβει επειγόντως διορθωτικά μέτρα σε σχέση με τη μη συμμόρφωση της με τη Συμφωνία Διασφάλισης και όπως συνεργαστεί άμεσα και με διαφάνεια με τη ΔΥΑΕ, ώστε να διευκρινιστούν τα θέματα σε σχέση με το Dair Alzour και άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις, και όπως θέσει σε ισχύ Πρόσθετο Πρωτόκολλο το συντομότερο».

Πυρηνική Ασφάλεια

Στην κοινή δήλωση, δίδεται επίσης έμφαση στη διεθνή συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ασφάλειας, ενθαρρύνεται η τεχνική συνεργασία και επαναβεβαιώνεται η στήριξη της ΕΕ στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ύψιστη σημασία στην παγκόσμια εφαρμογή των πιο ψηλών επιπέδων πυρηνικής ασφάλειας. Η διεθνής συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την προώθηση του πλαισίου για την παγκόσμια πυρηνική ασφάλεια. Η ΕΕ καλεί όλα τα Κράτη Μέλη, τα οποία δεν το έχουν ακόμη πράξει, όπως προσχωρήσουν άμεσα στις σχετικές συμβάσεις για την ασφάλεια», ανέφερε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε:

«Η ΕΕ υποστηρίζει τις δραστηριότητες της ΔΥΑΕ στους τομείς της πυρηνικής ασφάλειας στο πλαίσιο της εφαρμογής της στρατηγικής της ΕΕ για τη Μη Διάδοση των Όπλων Μαζικής Καταστροφής», και «στόχος της ΕΕ είναι η συνέχιση της στήριξης των προσπαθειών για την παγκόσμια πυρηνική ασφάλεια κατά την περίοδο 2014 - 2020 μέσω του Οργάνου για τη Συνεργασία στην Πυρηνική Ασφάλεια».

Λειτουργός Επικοινωνίας
Μαρία Λαντίδου