Δελτίο Τύπου - «Ευθύνη μας να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί κατά το Έτος»
10.12.2012, 17:23 (CET)
«Το Ευρωπαϊκό Έτος 2012 αποτέλεσε μια στερεή βάση για τη χάραξη πολιτικών, την πολιτική δέσμευση αλλά και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την καθοριστική σημασία της προώθησης της ενεργού γήρανσης και της αλληλεγγύης μεταξύ των γενεών μέσω της απασχόλησης, της κοινωνικής συμμετοχής και της ανεξάρτητης διαβίωσης», ανέφερε σήμερα, 10 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας. Χαιρετίζοντας τις εργασίες του Συνεδρίου για το κλείσιμο του Ευρωπαϊκού Έτους Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών «Από το Όραμα στην Πράξη», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος  σημείωσε την προσδοκία όλων ότι οι στόχοι του Ευρωπαϊκού Έτους θα παραμείνουν στην ατζέντα των επόμενων Προεδριών του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιδιώκοντας έμπρακτα αποτελέσματα για μια αλληλέγγυα κοινωνία για όλες τις ηλικίες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, του οποίου το χαιρετισμό μετέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας, κ. Γεώργιος Ιακώβου, σημείωσε ότι χαίρεται ιδιαίτερα για το «ενδιαφέρον που επιδείχθηκε για την πραγματοποίηση του οράματος του Ευρωπαϊκού Έτους με πράξεις τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω και των αρμόδιων Επιτροπών όσο και σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, από τους κοινωνικούς εταίρους και την κοινωνία των πολιτών. Είναι σημαντικό και παράλληλα μεγάλη μας ευθύνη να διατηρήσουμε τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί κατά το Έτος».

Τα Ευρωπαϊκά Έτη χρονολογούνται από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 και διοργανώνονται σε επίπεδο ΕΕ, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα θέματα. Τα Ευρωπαϊκά Έτη επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να επιστήσουν την προσοχή των εθνικών κυβερνήσεων. Το 2012 ορίστηκε Ευρωπαϊκό Έτος Ενεργού Γήρανσης και Αλληλεγγύης μεταξύ των Γενεών. Μεγάλος αριθμός σχετικών εκδηλώσεων, συνέδρια και πρωτοβουλίες έχουν πραγματοποιηθεί καθόλη τη διάρκεια του Έτους σε ολόκληρη την ΕΕ, με σκοπό την ευαισθητοποίηση, τη διάδοση πετυχημένων πρακτικών και την ενθάρρυνση πολιτικών και αρμοδίων φορέων από όλους τους τομείς για διευκόλυνση της ενεργούς γήρανσης. Το σημερινό συνέδριο σηματοδοτεί το τέλος του Έτους και συζητήθηκαν τα επιτεύγματα του  Έτους και τρόποι συνέχισής τους.

«H Ευρώπη που θέλουμε είναι μια Ευρώπη για όλες τις ηλικίες»

Στην παρέμβαση της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλειών, κα Σωτηρούλα Χαραλάμπους, ανέφερε ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι μια επιτυχία των κοινωνιών της Ευρώπης. Συνάμα, όμως, η γήρανση του πληθυσμού αποτελεί πρόκληση και επιβάλλει ποικιλία παρεμβάσεων πολιτικής σε διάφορους τομείς.

« Όραμα μας είναι η διασφάλιση μιας κοινωνίας με συνοχή και αλληλεγγύη. Για να μετατραπεί το όραμα σε πράξη, απαιτείται η δέσμευση μας για την υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων για την προώθηση της ενεργού γήρανσης και της αλληλεγγύης μεταξύ γενεών. Η ενεργός γήρανση δεν περιλαμβάνει μόνο απασχόληση αλλά και τη δυνατότητα μεγαλώνοντας να έχουν πλήρη συμμετοχή με αξιοπρέπεια πέρα και έξω από στερεότυπα », είπε η κα Χαραλάμπους.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η κα Λένια Σαμουήλ απένειμε τα εύσημα στην Κύπρο για την καλή χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, ενώ πρόσθεσε ότι η χρονιά που πέρασε «ήταν μια καλή ευκαιρία για να πάρουμε ορισμένες πληροφορίες για το Ευρωπαϊκό Έτος και να κινητοποιήσουμε έντονο ενδιαφέρον για το θέμα της ενεργού γήρανσης».

Λειτουργός Επικοινωνίας
Μαρία Λαντίδου