H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Προαγωγή της υγείας σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής
07.12.2012, 15:18 (CET)
Οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ υιοθέτησαν σήμερα, Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου,  στις Βρυξέλλες, Συμπεράσματα σχετικά με τα θέματα της «Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων» και για την «Υγιή Γήρανση καθ΄ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής». Επίσης, στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του Συμβουλίου Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών, υπό την προεδρία της Υπουργού Υγείας της Κύπρου, Δρος Ανδρούλας Αγρότου,  οι Υπουργοί κατέληξαν σε συμφωνία σε σχέση με τις εξουσίες που πρέπει να ανατεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή,  όπως προνοεί η Πρόταση  Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, για την τροποποίηση των σχετικών με τα Τρόφιμα Προγεύματος Οδηγιών.  Οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ ενημερώθηκαν παράλληλα για τις Προτάσεις αναθεώρησης των Οδηγιών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα,  για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς και για την πρόοδο στη συζήτηση της Πρότασης Κανονισμού για τη θέσπιση του 3ου Προγράμματος Υγείας .

Αναφορικά με το θέμα της Δωρεάς και Μεταμόσχευσης Οργάνων, που αποτέλεσε προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, η Σύνοδος ενέκρινε τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου,  που καλύπτουν την  ενίσχυση της συνεργασίας τόσο μεταξύ των κρατών μελών όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αποτελεσματικότητα και προσβασιμότητα Συστημάτων Μεταμόσχευσης

Στόχος είναι η προώθηση δράσεων ώστε να διασφαλίζεται η διαθεσιμότητα οργάνων, η αποτελεσματικότητα και η προσβασιμότητα των Συστημάτων Μεταμόσχευσης και η βελτίωση της ποιότητας και ασφάλειας τους.

Οι Υπουργοί Υγείας της ΕΕ ενέκριναν επίσης Συμπεράσματα Συμβουλίου για την «Υγιή Γήρανση καθ΄ όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής», όπως αυτά προέκυψαν από τα αποτελέσματα του Συνεδρίου Υψηλού Επιπέδου που διοργανώθηκε στη Λευκωσία από την Κυπριακή Προεδρία το Σεπτέμβριο του 2012. Το Σχέδιο Συμπερασμάτων καλεί σε συντονισμένες δράσεις πρόληψης ασθενειών και προστασίας και προαγωγής της υγείας σε όλα τα στάδια του κύκλου ζωής.

Ταυτόχρονα, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν από την Κυπριακή Προεδρία για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη συζήτηση της Πρότασης Κανονισμού για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας. Μέσα από τις παρεμβάσεις τους οι Υπουργοί Υγείας σημείωσαν τρόπους για την επίτευξη προόδου και τη γεφύρωση των διαφορών που εντοπίστηκαν.

Ιατροτεχνολογικά προϊόντα

Η Επιτροπή ενημέρωσε τους Υπουργούς για τις Προτάσεις αναθεώρησης των Οδηγιών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και για τα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα και τις ενέργειες που έγιναν επί Κυπριακής Προεδρίας.

 Παράλληλα, στο πλαίσιο του γεύματος Εργασίας οι Υπουργοί Υγείας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε ότι αφορά την εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα μετά το σκάνδαλο που προέκυψε με τα εμφυτεύματα στήθους PIP.

Ενημέρωση για τιμολόγηση φαρμάκων και άλλα ζητήματα

Επιπλέον, η Κυπριακή Προεδρία ενημέρωσε το Συμβούλιο για την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε επίπεδο Συμβουλίου για το θέμα της Πρότασης  για την τροποποίηση της Οδηγίας, σχετικά με τη διαφάνεια των μέτρων που ρυθμίζουν τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων ανθρώπινης χρήσης και την κάλυψη του κόστους τους στα πλαίσια των εθνικών ασφαλιστικών συστημάτων υγείας. Ανάλογη ενημέρωση έγινε και για τη νομοθετική πρόταση Κανονισμού για τις  τροφές για βρέφη και μικρά παιδιά, καθώς και τα τρόφιμα που προορίζονται για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς. Σημειώνεται ότι στο δεύτερο θέμα, η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε μετά από τρεις τριλόγους, να πετύχει μια αρχική συμφωνία στα εν λόγω θέματα, γεφυρώνοντας τις διαφορές που υπήρχαν.

Επιπρόσθετα, οι Υπουργοί Υγείας ενημερώθηκαν από την Κυπριακή Προεδρία για την πρόοδο εργασιών όσον αφορά στη συζήτηση της Πρότασης Κανονισμού για τη θέσπιση του 3ου Προγράμματος Υγείας,  για τα σημεία τα οποία έχουν εντοπιστεί διαφωνίες, καθώς και για τα διαμειφθέντα στην 5η Σύνοδο των Μερών της Διεθνούς Σύμβασης για τον Καπνό (CoP5 FCTC). 

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε το Συμβούλιο ως προς τις ενέργειες της για την παροχή βοήθειας στα κράτη μέλη με σκοπό τη διευκόλυνση της μεταφοράς της Οδηγίας περί της εφαρμογής των δικαιωμάτων των ασθενών, στο πλαίσιο της διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης στο εθνικό δίκαιο, μέχρι τον Οκτώβριο του 2013.

Τέλος, η Προεδρία προέβηκε σε σύντομη ενημέρωση για τις διασκέψεις που διοργάνωσε στην Κύπρο, ενώ η επερχόμενη Ιρλανδική Προεδρία προέβη σε σύντομη αναφορά στο πρόγραμμά που σχεδιάζει να ακολουθήσει.

Κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής διάσκεψης που ακολούθησε την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου, η Δρ Αγρότου εξέφρασε την ικανοποίηση της για την πρόοδο που επιτεύχθηκε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου, σε σημαντικά ζητήματα που αφορούν την υγεία όπως και την προστασία των καταναλωτών.

Εξέφρασε παράλληλα θερμές ευχαριστίες της προς τους ομολόγους της όπως και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το πνεύμα συνεργασίας που επέδειξαν κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ Ευχήθηκε τέλος κάθε επιτυχία στην Ιρλανδική Προεδρία και τον Επίτροπο Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, κ. Tonio Borg.

Με τη σειρά του, ο κ. Borg εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε καίρια ζητήματα και ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία για το έργο που επιτέλεσε.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη

Κορεπέρ I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27404002
Κινητό: +32 473858237
Λειτουργός Επικοινωνίας
Δημήτρης Κωνσταντίνου

Υπουργείο Υγείας

Email: dconstantinou@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +35722605386

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ