H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο – Επιτάχυνση των προσπαθειών για μεταρρύθμιση της ενεργειακής φορολογίας της ΕΕ
03.12.2012, 12:10 (CET)
Τρομακτικά σενάρια σε περίπτωση που η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπιστεί, περιγράφονται σε πρόσφατη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, η οποία κάνει λόγο για  αναμενόμενη αύξηση, μέσα σε αυτό τον αιώνα, τεσσάρων βαθμών Κελσίου στην παγκόσμια θερμοκρασία και με επιπτώσεις, μεταξύ άλλων, ισχυρά κύματα καύσωνα, παρατεταμένες ξηρασίες και πολύ έντονες πλημμύρες. Σε μια προσπάθεια για αντιμετώπιση του φαινομένου, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν θέσει φιλόδοξους στόχους, οι οποίοι στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών ρύπων και στη μετατροπή της Ένωσης σε μια ενεργειακά αποδοτική οικονομία με χαμηλή χρήση άνθρακα. Ένα μέτρο περιλαμβάνει τη νομοθεσία για την ενεργειακή φορολογία καθώς και την καθοδήγηση των καταναλωτών για πιο αποδοτική χρήση ενέργειας και επιλογή καθαρότερων ενεργειακών πηγών. Με την ενεργειακή φορολογία να έχει λοιπόν προσδιοριστεί ως ο ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ έχει θέσει ως βασική προτεραιότητά της, την πρόοδο σχετικά με την μεταρρύθμιση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Φορολογία (ΕΤD).

Ενόψει της συνάντησης του Συμβουλίου του Ecofin την Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου, η Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Κορεπέρ ΙΙ) έχει προωθήσει ένα περιεκτικό υπόμνημα, το οποίο ετοιμάστηκε από την Κυπριακή Προεδρία  για την κατάσταση και τη μελλοντική εργασία  που πρέπει να εκτελεστεί σχετικά με τη νομοθεσία για την ενεργειακή φορολογία.  Το υπόμνημα προέκυψε μετά από εντατικές διαβουλεύσεις τους τελευταίους έξι μήνες,  της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου για Φορολογικές Ερωτήσεις επί των συμβιβαστικών νομοθετικών εισηγήσεων που έχουν παρουσιαστεί από την Κυπριακή Προεδρία.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα, αφού κατορθώσαμε να καταγράψουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Το υπόμνημα αντικατοπτρίζει όλη τη σκληρή δουλειά και τις προσπάθειες που καταβάλαμε τους τελευταίους έξι μήνες», δηλώνει ο Νικόλας Παύλου, Δημοσιονομικός Ακόλουθος και Πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας για Φορολογικές Ερωτήσεις στο τμήμα που ασχολείται με έμμεση φορολογία και που περιλαμβάνει και την ενεργειακή φορολογία κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας.

Πίσω στη σωστή πορεία

Η συμβιβαστική πρόταση που έχει παρουσιαστεί από την Κυπριακή Προεδρία τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι η πρώτη από τον Απρίλιο του 2011, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε παρουσιάσει τη δική της πρόταση, και εκτιμάται ότι έχει φέρει τις συζητήσεις πίσω στη σωστή πορεία. Η πλειοψηφία των κρατών μελών συμφωνεί με τις βασικές αρχές της πρότασης της Κυπριακής Προεδρίας.

«Έχουμε καταβάλει σκληρές προσπάθειες για να εντοπίσουμε τη ραχοκοκαλιά του φορολογικού συστήματος. Το κατορθώσαμε και προχωρήσαμε για να λύσουμε τα τεχνικά ζητήματα», σημειώνει ο κ. Παύλου.

Οι βασικές αρχές της συμβιβαστικής πρότασης είναι ότι τα κατώτατα επίπεδα της φορολογίας πρέπει να βασίζονται σε δύο συστατικά: ένα για την ενέργεια και ένα για το διοξείδιο του άνθρακα. Επιπρόσθετα, τα κράτη μέλη είναι ελεύθερα να εκφράζουν τα εθνικά επίπεδα της φορολογίας τους είτε ως μία κοινή φορολογία είτε ως ξεχωριστές φορολογίες. Σημασία έχει να ανταποκρίνονται στα κατώτατα όρια που καταγράφονται στην Οδηγία.

Προσαρμόζοντας τη νομοθεσία στους στόχους

Φόροι για την ενέργεια υπάρχουν ήδη σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και αφορούν ενεργειακούς πόρους που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση, τον ηλεκτρισμό και τα καύσιμα. Σε επίπεδο ΕΕ, η παρούσα νομοθεσία για την Ενεργειακή Φορολογία είχε υιοθετηθεί το 2003 και καθορίζει κοινούς κανόνες για το τι πρέπει να φορολογείται, πότε και ποιες είναι οι εξαιρέσεις που επιτρέπονται .

Μετά από αίτημα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Επιτροπή παρουσίασε το 2011 μια πρόταση που στόχευε στο να προσαρμόσει τη νομοθεσία «πιο κοντά στους στόχους της ΕΕ για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή». Μεταξύ των προθέσεων της Επιτροπής, είναι η ανανέωση της νομοθεσίας για τη φορολογία στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η επιβεβαίωση για συνεπή φορολόγηση των ορυκτών πηγών ενέργειας και η παροχή ενός πλαισίου για φορολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα που θα συμπλήρωνε καλύτερα το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων, το οποίο είχε υιοθετηθεί το 2005.

Σύμφωνα με τον κ. Παύλου, πρόκειται για μια σημαντική μεταρρύθμιση.

«Η παρούσα νομοθεσία ίσως να δίνει κίνητρα στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ακάθαρτες πηγές ενέργειες που μολύνουν περισσότερο. Είναι επίσης σημαντικό να απαλλαγούμε από την επικάλυψη που επικρατεί σήμερα μεταξύ της Οδηγίας για την Ενεργειακή Φορολογία και του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων».

Μια πρόσκληση για την Ιρλανδική Προεδρία

Με τις εντατικές προσπάθειες και τη δουλειά που καταβλήθηκαν κατά την Κυπριακή Προεδρία, η πρόοδος για μεταρρύθμιση της νομοθεσίας έχει προχωρήσει σημαντικά. Η Κυπριακή Προεδρία προτείνει στο Συμβούλιο, μέσω του υπομνήματος που έχει προετοιμαστεί για το επερχόμενο Ecofin, να καλέσει την Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ, η οποία αρχίζει την 1η Ιανουαρίου του 2013, να συνεχίσει τη δουλειά, έχοντας ως σημείο εκκίνησης τη τελευταία συμβιβαστική πρόταση της 12ης Νοεμβρίου.

«Έχουμε θέσει ένα ορόσημο. Με την υποστήριξη του Συμβουλίου θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να επιβεβαιώσουμε ότι οι τεχνικές εργασίες και οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν από εκεί που τελείωσαν κατά την Κυπριακή Προεδρία», λέει ο κ. Παύλου.

Το υπόμνημα που έχει προετοιμαστεί για το προσεχές Ecofin υπογραμμίζει επίσης τις πρόσθετες προκλήσεις που θα χρειαστεί να ληφθούν υπόψη, έτσι ώστε η δουλειά να συνεχιστεί. Αυτές έχουν να κάνουν με τις κατώτατες φορολογικές τιμές, τη φορολογική διευθέτηση των βιοκαυσίμων, τα βιορευστά, το εμπορικό πετρέλαιο εσωτερικής καύσης, τα ενεργειακά προϊόντα που χρησιμοποιούνται για τη γεωργία, τις μεταβατικές περιόδους και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που ξεπερνούν τα κατώτατα επίπεδα.

«Το γεγονός ότι η νομοθεσία πρέπει να περάσει με ομοφωνία και χρειάζεται τη συγκατάθεση και των 27 κρατών μελών, κάνει τη συμφωνία σε αυτό το υπόμνημα και τη διατήρηση της προσέγγισης που ακολούθησε η Κυπριακή Προεδρία στο συμβιβαστικό νομοθετικό της κείμενο ακόμα πιο σημαντική, ενώ την καθιστά ως βάση για μελλοντικές συζητήσεις», καταλήγει ο κ. Παύλου.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ