H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Πολιτική δέσμευση για διασφάλιση των ευρωπαϊκών υδάτων
17.12.2012, 19:44 (CET)
Το Σχέδιο Διαφύλαξης των Υδατικών Πόρων της Ευρώπης (Blueprint) αποτέλεσε το αντικείμενο εκτεταμένων συζητήσεων κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διεξήχθη σήμερα, Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες. Στο τελευταίο Συμβούλιο Περιβάλλοντος επί Κυπριακής Προεδρίας συζητήθηκαν και άλλα σημαντικά θέματα όπως η Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης για το 2013, το προτεινόμενο Νέο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης καθώς και αριθμός θεμάτων σχετικών με την κλιματική αλλαγή.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, κ. Σοφοκλής Αλετράρης, ο οποίος προήδρευσε του Συμβουλίου, ολοκλήρωσε τις εργασίες τονίζοντας την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της Κυπριακής Προεδρίας στον τομέα του περιβάλλοντος. Εξέφρασε επίσης την ευχαρίστησή του για το ευρύτερο πνεύμα αμοιβαιότητας και υποστήριξης το οποίο χαρακτήρισε τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. 

Το Blueprint και τα Συμπεράσματα Συμβουλίου αντιμετωπίζουν ένα βασικό περιβαλλοντικό ζήτημα

«Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στις απειλές που αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά νερά», είπε ο κ. Αλετράρης.  Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό, το Blueprint που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα Συμπεράσματα Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν σήμερα, αποτελούν σημαντικό βήμα στις προσπάθειες για αποτελεσματική αντιμετώπιση των υφιστάμενων αλλά και νέων απειλών κατά των ευρωπαϊκών υδάτων.

Οι αποφάσεις αυτές κατέστησαν επιτακτικές, καθώς πρόσφατες μελέτες δείχνουν πως σχεδόν το ήμισυ των νερών της Ευρώπης έχουν ποιότητα κατώτερη του επιπέδου της «καλής οικολογικής κατάστασης». Την ίδια ώρα, η λειψυδρία εξαπλώνεται στην Ευρώπη, ενώ η συχνότητα και ένταση των πλημμυρών και ξηρασιών, καθώς και οι περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις τους δείχνουν να έχουν αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια.

Το αποτέλεσμα της Ντόχα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Σχετικά με τα θέματα κλιματικής αλλαγής, το πιο σημαντικό στην ημερήσια διάταξη αφορούσε το αποτέλεσμα της Συνόδου του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, που διεξήχθη στις αρχές του μήνα στη Ντόχα του Κατάρ. Οι υπουργοί συζήτησαν τόσο τις επιτυχίες της Ντόχα, όσο και τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να κάνει η ΕΕ για να διασφαλίσει ότι οι συμφωνίες που προέκυψαν στο Κατάρ θα εφαρμοστούν γρήγορα και αποτελεσματικά.

Τα κύρια αποτελέσματα της Συνόδου της Ντόχα ήταν η έναρξη της δεύτερης περιόδου δεσμεύσεων υπό το Πρωτόκολλο του Κιότο από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους και ο οδικός χάρτης των διαπραγματεύσεων για νέα παγκόσμια δεσμευτική συμφωνία για το κλίμα μέχρι το 2015.

Πρασινίζοντας τις οικονομικές και νομισματικές πολιτικές της ΕΕ

Όσον αφορά το θέμα της επάρκειας των πόρων και της πράσινης ανάπτυξης, το Συμβούλιο είχε εποικοδομητική συζήτηση , παρέχοντας  πληροφορίες προς το Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με στόχο το «πρασίνισμα» της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. 

Μεταξύ άλλων, η εφαρμογή περιβαλλοντικών φορολογιών, η βαθμιαία εξάλειψη των περιβαλλοντικά επιβλαβών επιδοτήσεων, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα, η βελτίωση της διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και η ολοκληρωμένη διαχείριση των νερών αποτελούν τομείς προτεραιότητας στους οποίους πρέπει να γίνει στόχευση.

«Τέτοιες δράσεις δημιουργούν τεράστια δυναμική και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, πέρα από τα αναμφισβήτητα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματά τους», τόνισε ο κ. Αλετράρης.

Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Δράσης και άλλες εργασίες

Μεταξύ των θεμάτων συζήτησης στο Συμβούλιο βρέθηκαν το περιεχόμενο και οι προτεραιότητες του νέου προτεινόμενου Προγράμματος Περιβαλλοντικής Δράσης. Υπογραμμίστηκε επίσης ότι επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την πρόταση για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, που προέρχονται από δραστηριότητες εκμετάλλευσης και αλλαγής των χρήσεων γης και των δασών, οι οποίες αναμένεται να οδηγήσουν σε συμφωνία σε πρώτη ανάγνωση.

Την Κυριακή, 16 Δεκεμβρίου, πριν την υπουργική συνάντηση, ο κ. Αλετράρης  προήδρευσε από κοινού με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, της συνάντησης που διεξάγεται παραδοσιακά με τους οργανισμούς Green- 10, η οποία έδωσε την ευκαιρία στα κράτη μέλη και την Επιτροπή να συζητήσουν με την περιβαλλοντική κοινότητα τα θέματα της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη

Κορεπέρ I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27404002
Κινητό: +32 473858237
Σύμβουλος και Eκπρόσωπος Tύπου σε θεματα Περιβάλλοντος
Νίκος Γεωργιάδης

Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων & Περιβάλλοντος

Email: Ngeorgiades@moa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22408324

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ