Δελτίο Τύπου - Συγκρατημένη αισιοδοξία για το κλίμα μετά την Ντόχα
11.12.2012, 14:36 (CET)
Ως αποτέλεσμα που επιτρέπει την επιδίωξη πιο φιλόδοξης διεθνούς δράσης κατά της κλιματικής αλλαγής,  χαρακτήρισε την παράταση των δεσμεύσεων που απορρέουν από το Πρωτόκολο του Κιότο μέχρι το 2020 ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου και προεδρεύων του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ, κ. Σοφοκλής Αλετράρης. Ο κ. Αλετράρης μίλησε σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, που έγινε στη Ντόχα του Κατάρ.

Ο Κύπριος υπουργός ανέφερε ότι, η Προεδρία του  Συμβουλίου  και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούν από κοινού ότι έγιναν θετικά βήματα στη Ντόχα. «Το πακέτο των αποφάσεων που λήφθηκαν παρέχει μια σταθερή βάση για την αύξηση των στόχων για ελάττωση των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου», σημείωσε.

Νέα σύνοδος το 2014

Όπως επιδιώχθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στη Διάσκεψη της Ντόχα ολοκληρώθηκε  ο προηγούμενος γύρος των διαπραγματεύσεων για το κλίμα. «Άνοιξε ο δρόμος για τη διαμόρφωση και υιοθέτηση, το 2015,μιας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας για το κλίμα, στην οποία  να μετάσχουν όλες οι  χώρες και για τον προσδιορισμό τρόπων για την επίτευξη πιο φιλόδοξων μειώσεων στις παγκόσμιες εκπομπές αερίων, που να ισχύσουν το 2020», επεσήμανε ο κ. Αλετράρης. «Για το σκοπό αυτό, συμφωνήθηκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασιών για το 2013 και μετά», πρόσθεσε. Πρόθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι να συγκαλέσει, το 2014,  διάσκεψη κορυφής για να δοθεί στη διαδικασία πολιτική κινητικότητα.

Σύμφωνα με τον κ. Αλετράρη, υπήρξαν ουσιαστικά αποτελέσματα και για τους νέους μηχανισμούς για προώθηση δράσεων μετριασμού και προσαρμογής και κανόνων για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συμφωνήθηκε να ενεργοποιηθούν το ταχύτερο τα όργανα που συστάθηκαν κατά τη διάρκεια προηγούμενων διασκέψεων, για ν’ αρχίσουν να εκπληρώνουν το έργο τους με αποτελεσματικότητα.

Συνέχεια χρηματοδότησης

«Σχετικά με τη χρηματοδότηση των μέτρων για το κλίμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απέδειξε, στη Ντόχα, ότι είναι στο δρόμο για να εκπληρώσει τη δέσμευση να παράσχει 7,2 δισεκατομμύρια Ευρώ για την περίοδο 2010-12», τόνισε ο κ. Αλετράρης. Παράλληλα, στη Ντόχα διαβεβαιώθηκαν οι  αναπτυσσόμενες χώρες-εταίροι της ΕΕ ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση για το κλίμα. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου Περιβάλλοντος της ΕΕ υπενθύμισε ότι η Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παροχέας Επίσημης Βοήθειας για την Ανάπτυξη και χρηματοδότησης μέτρων για το κλίμα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το πακέτο συμφωνιών σχετικά με τη χρηματοδότηση ενθαρρύνει, επίσης, τις αναπτυγμένες χώρες να διατηρήσουν τη χρηματοδότηση του κλίματος το 2013- 2015 τουλάχιστον στο μέσο επίπεδο των πρόσφατων χρηματοδοτήσεων.

Στην Ντόχα αντιμετωπίστηκε και ένα χρονίζον αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδιαίτερα των μικρών νησιώτικων κρατών, με τη συμφωνία για θεσμικές ρυθμίσεις, όπως ένας διεθνής μηχανισμός, για να χειριστεί το θέμα των απωλειών και ζημιών που σχετίζεται με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος.

Δεύτερη περίοδος του Κιότο

Ο Κύπριος Υπουργός Περιβάλλοντος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα της Ντόχα ισορροπημένο. «Επέτρεψε  στην Ευρωπαϊκή Ένωση να επαναβεβαιώσει τη δέσμευσή της να μετάσχει στη δεύτερη περίοδο υποχρεώσεων του Πρωτοκόλλου του Κιότο», είπε. Η νέα περίοδος αρχίζει την 1η Ιανουαρίου 2013 και θα διαρκέσει οκτώ χρόνια,διασφαλίζονταςότι δε θα υπάρξει κενό μεταξύ της λήξης της και της έναρξης ισχύος της νέας παγκόσμιας συμφωνίας, το 2020.

Για τη δεύτερη, αυτή, περίοδο, η Ένωση έχει αναλάβει δεσμεύσεις μείωσης μέχρι το 2020 των εκπομπών της κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Επίσης, αφέθηκε ανοικτή η προοπτική να επιταχυνθεί η μείωση αυτή σε 30%, αν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες.

Ο κ. Αλετράρης εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι «η επόμενη Διάσκεψη, που θα γίνει στην Πολωνία, θα μας επιτρέψει να επιδιώξουμε και πετύχουμε ακόμα περισσότερα, για να επιταχυνθεί αλλά και να ενδυναμωθεί η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής».

Σύμβουλος και Eκπρόσωπος Tύπου σε θεματα Περιβάλλοντος
Νίκος Γεωργιάδης