Δελτίο Τύπου - Η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει τους στόχους της διεύρυνσης και της πολιτικής ανθρωπιστικής βοήθειας της ΕΕ
10.07.2012, 19:43 (CET)
Η Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, παρουσίασε την Τρίτη 10 Ιουλίου 2012, στις Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET) και Ανάπτυξης (DEVE), τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στους τομείς της Διεύρυνσης και Ανθρωπιστικής Βοήθειας και απάντησε σε ερωτήσεις Μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Προσδοκώ σε έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο και στη συνεργασία μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο την προώθηση των στόχων τόσο της πολιτικής της ΕΕ για τη διεύρυνση όσο και της πολιτικής ανθρωπιστικής βοήθειας της Ένωσης», δήλωσε η κυρία Μαρκουλλή, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως συν-νομοθέτη μετά τη Συνθήκη της Λισσαβόνας, αλλά και τον σημαντικό ρόλο της Επιτροπής στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Η «ειρηνευτική διαδικασία» της διεύρυνσης

Μιλώντας στην Επιτροπή AFET, η Υπουργός Εξωτερικών, αναφέρθηκε στην πολιτική της διεύρυνσης ως μια «ειρηνευτική διαδικασία», που προάγει τις οικουμενικές αξίες του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, καθιστώντας την Ένωση καταλύτη στην προώθηση της δημοκρατίας της σταθερότητας και της ευημερίας στην Ευρώπη.

«Η διεύρυνση αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητές μας, πάντοτε στη βάση των αρχών της αυστηρής αιρεσιμότητας που έχει τεθεί με αποφάσεις και συμπεράσματα του Συμβουλίου, καθώς και στη βάση της προσέγγισης ότι κάθε υποψήφια χώρα κρίνεται σύμφωνα με την αξία της», ανέφερε η Κύπρια Υπουργός.

Η Κυπριακή Προεδρία θα εργαστεί για να πετύχει πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Ισλανδίας και στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, οικοδομώντας στη δυναμική που έχει δημιουργηθεί  με την ένταξη της Κροατίας και με τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  για απόδοση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία και για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με το Μαυροβούνιο.

Αναφορικά με την Τουρκία, η Κυπριακή Προεδρία σκοπεύει να ενεργήσει αντικειμενικά, εξετάζοντας την πρόοδο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και θα συνεργασθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την «Θετική Ατζέντα», και σύμφωνα με τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2011.

Η Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η πρόοδος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από την ίδια, σημειώνοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υποχρεώσεις που έχουν τεθεί από το Συμβούλιο, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου της Άγκυρας σε όλα τα κράτη μέλη και την ομαλοποίηση των σχέσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαντώντας σε ερωτήσεις από Ευρωβουλευτές ως προς την εκπεφρασμένη πολιτική της Τουρκίας ότι δεν θα συνεργαστεί με την Κυπριακή Προεδρία, η κα Μαρκουλλή δήλωσε ότι η Τουρκία, ως υποψήφια χώρα, πρέπει να σεβαστεί αυτό το θεμελιώδες θεσμικό χαρακτηριστικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία παρέχεται από τη Συνθήκη. «Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με την Τουρκία, εάν η Τουρκία σεβαστεί την Κυπριακή Προεδρία», τόνισε.

Κατόπιν ερωτήσεων Ευρωβουλευτών, η Υπουργός Εξωτερικών σχολίασε διάφορα ζητήματα εξωτερικών σχέσεων, υπογραμμίζοντας πρώτα από όλα τον ηγετικό ρόλο της Ύπατης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, κ. Κάθριν Άστον, καθώς και τη στενή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Υπάτης Εκπροσώπου και της Κυπριακής Προεδρίας.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις στον Αραβικό κόσμο η κα Μαρκουλλή, επεσήμανε την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση της ΕΕ.  «Πρέπει να δείξουμε στους λαούς της περιοχής ότι είμαστε κοντά στον αγώνα τους για εκδημοκρατικοποίηση και αλλαγή», δήλωσε η Κύπρια Υπουργός.

Ευρωπαϊκή απάντηση στις εξελίξεις μετά την Αραβική Άνοιξη

Απαντώντας σε ερωτήσεις Ευρωβουλευτών αναφορικά με τη Συρία, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η Κύπρος υποστήριζε από την αρχή, τις πρωτοβουλίες του Αραβικού Συνδέσμου και των Ηνωμένων Εθνών και καταδίκασε την απώλεια ζωών και τις παραβιάσεις στα  ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα.

Σημειώνοντας ότι η Συρία βρίσκεται μόνο 100 χιλιόμετρα από τις ακτές της Κύπρου, τόνισε ότι η Κύπρος έχει ετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να βοηθήσει στην περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης στην περιοχή και να ανταποκριθεί στο ενδεχόμενο εκκένωσης πολιτών της ΕΕ και τρίτων χωρών από την περιοχή.

Η ΕΕ ως παγκόσμιος ηγέτης στην ανθρωπιστική βοήθεια

Μιλώντας στα μέλη της Επιτροπής DEVE, η Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τη σημασία της Ευρωπαϊκής πολιτικής για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Η Κύπρος αναλαμβάνει την Προεδρία σε μια κρίσιμη στιγμή, αφού οι προϋπολογισμοί των κρατών μελών για την ανάπτυξη και την ανθρωπιστική βοήθεια τελούν υπό μεγάλη πίεση από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρήσει και να ενδυναμώσει τον ηγετικό της ρόλο στην παγκόσμια σκηνή και να ανταποκριθεί στις ανθρωπιστικές προκλήσεις που παρουσιάζονται», δήλωσε η κα Μαρκουλλή.

Αναφερόμενη σε δύο από τα πιο σημαντικά ανθρωπιστικά έκτακτα περιστατικά, στο Σαχέλ και στο Κέρας της Αφρικής, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά τα πραγματικά αίτια της διαρθρωτικής επισιτιστικής ανασφάλειας, του εκτοπισμού και ενισχύοντας την αντίσταση  και ανθεκτικότητα των χωρών της περιοχής.

Η Υπουργός επαίνεσε τις προσπάθειες της απερχόμενης Δανικής Προεδρίας, καθώς και της Επιτροπής, στην προώθηση των στόχων της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής πολιτικής της ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών όπως το Ευρωπαϊκό Σώµα Εθελοντών Ανθρωπιστικής Βοήθειας και την αναθεωρημένη Σύμβαση Επισιτιστικής Βοήθειας, οι οποίες έχουν την πλήρη στήριξη της Κυπριακής Προεδρίας.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης