H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Ενισχύοντας την Εξωτερική Εμπορική Πολιτική της ΕΕ
28.11.2012, 13:59 (CET)
Η σύναψη εμπορικών συμφωνιών με στρατηγικούς εταίρους της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, ο Καναδάς, η Σιγκαπούρη και οι χώρες της Νότιας Μεσογείου, καθώς και ο απολογισμός της προόδου για τις προτάσεις Κανονισμών «Omnibus I» και «Omnibus II», θα είναι εκ των σημαντικών θεμάτων που θα συζητηθούν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων σε σχηματισμό Υπουργών Εμπορίου, το οποίο θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες, στις 29 Νοεμβρίου.

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη συνάντηση, της οποίας θα προεδρεύσει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Νεοκλής Συλικιώτης, είναι ιδιαίτερης σημασίας για την τόνωση της ανάπτυξης στην ΕΕ, δεδομένων και των εκτιμήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι ο συνολικός αντίκτυπος όλων των εν εξελίξει και πιθανών διμερών εμπορικών διαπραγματεύσεων στην οικονομία της ΕΕ, θα ήταν η αύξηση κατά 1,4% του συνολικού ΑΕΠ της ΕΕ και η δημιουργία 1,6 έως 4,6 εκατομμυρίων νέων θέσεων απασχόλησης.

Συμφωνίες με Ιαπωνία και Καναδά για ενίσχυση της οικονομίας της ΕΕ

Οι διαπραγματεύσεις για εμπορική συμφωνία με την Ιαπωνία βρίσκονται κοντά στην έναρξή τους και ενδεχόμενη συμφωνία θα έχει τεράστια εμπορική και οικονομική σημασία, καθώς προβλέπεται να αυξήσει το ΑΕΠ της ΕΕ κατά περίπου €43 δισεκατομμύρια. Στόχος της συνάντησης είναι η έγκριση των διαπραγματευτικών εντολών από το Συμβούλιο.

Οι διαπραγματεύσεις για περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Καναδά ξεκίνησαν το 2009 και εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν σε μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου παγκοσμίως και σε αύξηση των ετήσιων εισοδημάτων της ΕΕ κατά €11,6 δισεκατομμύρια. Στο Συμβούλιο αναμένεται να τεθούν οι βάσεις για σύντομη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου με Σιγκαπούρη και χώρες της Νότιας Μεσογείου

Το Συμβούλιο θα συζητήσει επίσης την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ-Σιγκαπούρης, που ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2010, με στόχο να προωθηθεί η ολοκλήρωσή τους εντός του 2012. Πέρα από τα εμπορικά οφέλη, η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα δώσει ώθηση για σύναψη συμφωνιών και με τις υπόλοιπες χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας.

Επιπλέον, το Συμβούλιο εξουσιοδότησε, τον Δεκέμβριο του 2011, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει διμερείς διαπραγματεύσεις με Αίγυπτο, Ιορδανία, Μαρόκο και Τυνησία, για περιεκτικές Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου, εφόσον ολοκληρωθούν με επιτυχία οι διαπραγματευτικές μελέτες. Πρόσφατα, η Επιτροπή εισηγήθηκε την έναρξη διαπραγματεύσεων με το Μαρόκο, πρόταση την οποία υποστήριξε η Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής κατά την τελευταία της συνάντηση.

Στη συνάντηση του Συμβουλίου θα συζητηθεί, πέραν της έναρξης διαπραγματεύσεων με το Μαρόκο, και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί με τις υπόλοιπες χώρες.

Προτάσεις Κανονισμών Omnibus I και II

Επιπλέον, το Συμβούλιο θα εξετάσει τις προτάσεις «Omnibus» (νομοθετικοί φάκελοι Omnibus I και II) οι οποίες επικαιροποιούν τις διαδικασίες υιοθέτησης και λήψης αποφάσεων σε σχέση με ένα ευρύ φάσμα κανονισμών, όπως τα εργαλεία άμυνας του εμπορίου. Η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε η Κυπριακή Προεδρία για το Omnibus I έχει πρόσφατα υιοθετηθεί από το Συμβούλιο και έχει ήδη διευθετηθεί η έναρξη τριλόγων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς επίτευξη συνολικής συμφωνίας.

Παράλληλα, έχει προχωρήσει σημαντικά η εξέταση της πρότασης Κανονισμού για τη θέσπιση πλαισίου διαχείρισης της οικονομικής ευθύνης σε σχέση με διαιτητικά δικαστήρια επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κρατών στην Επιτροπή Εμπορικής Πολιτικής και κατά τη συνάντηση του Συμβουλίου θα διεξαχθεί απολογισμός της κατάστασης και συζήτηση προσανατολισμού, βάσει εγγράφου που ετοιμάστηκε από την Κυπριακή Προεδρία.

Τέλος, στο γεύμα εργασίας που θα ολοκληρώσει τη συνάντηση, θα εξεταστούν οι τρέχουσες εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη ένταξη της Ρωσίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, καθώς και οι προοπτικές των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων ΕΕ – Κίνας.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Γιώργος Αρότης

Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού

Email: garotis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22867161

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κτίριο Justus Lipsius), Βρυξέλλες


Rue de la Loi/Wetstraat 175
B-1048 Βρυξέλλες
Βέλγιο

Τηλέφωνο+32 (0)2 281 2140
Ιστοσελίδαhttp://www.consilium.europa.eu
Συντεταγμένες50.841476 4.382447