Δελτίο Τύπου - Η Υπουργός Εξωτερικών ενημερώνει την Ευρωκοινοβουλευτική Επιτροπή AFET για τα Συμπεράσματα του ΣΕΥ Οκτωβρίου
18.10.2012, 16:47 (CET)
Η Υπουργός Εξωτερικών Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή επισκέφθηκε σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για να ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων, (AFET) για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 15ης Οκτωβρίου, εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας / Αντιπρoέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΥΕ), Catherine Ashton.

«Χαίρομαι που θα συναντηθώ με την Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις, εκ μέρους της ΥΕ Ashton, για να ενημερώσω τα μέλη της για το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ). Ήταν ένα πετυχημένο και παραγωγικό Συμβούλιο», δήλωσε η Υπουργός Δρ. Μαρκουλλή, η οποία ενημέρωσε την AFET για τα θέματα των συζητήσεων του ΣΕΥ Οκτωβρίου, συμπεριλαμβανομένων της Συρίας, της Ειρηνευτικής Διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, του Ιράν, του Μάλι/Σαχέλ, της Ανατολικής Γειτονίας καθώς και του απολογισμού των αποτελεσμάτων της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας.

Η Υπουργός ενημέρωσε, επίσης, τους ευρωβουλευτές αναφορικά με το δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκαν διμερή και διεθνή θέματα, συμπεριλαμβανομένων και των θεμάτων της Συρίας, του Ιράν και του Μάλι. « Είχαμε μια μακρά και ζωηρή συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας, η κάθε πλευρά ανέπτυξε τα επιχειρήματά της με ειλικρίνεια και σοβαρότητα», σχολίασε η Δρ. Μαρκουλλή.

Η πολιτική της ΕΕ για τη Συρία

Απαντώντας σε ερωτήσεις, η Δρ. Μαρκουλλή μίλησε για την πολιτική της ΕΕ στη Συρία, υπογραμμίζοντας ότι άμεση προτεραιότητα είναι να σταματήσει η αιματοχυσία και τονίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα που υιοθετήθηκαν από το ΣΕΥ Οκτωβρίου δεν στοχεύουν τους πολίτες. Επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη του Συμβουλίου στις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Lakhdar Brahimi, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης βρίσκονται στη πρώτη γραμμή των προσπαθειών της ΕΕ. Η Υπουργός, Δρ. Μαρκουλλή, μετέφερε επίσης την ανησυχία του Συμβουλίου για τις συνέπειες της κρίσης στη Συρία στις γειτονικές χώρες.

Αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία της Μέσης Ανατολής, η Δρ. Μαρκουλλή δήλωσε ότι τα κράτη-μέλη είναι ενωμένα στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων, με στόχο τη διαπραγμάτευση για τη λύση δύο κρατών που θα διασφαλίσει την ειρήνη και ασφάλεια και για τα δύο μέρη. Απαντώντας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τους Ισραηλινούς εποικισμούς, η Υπουργός επανέλαβε τη θέση της ΕΕ για το θέμα, η οποία εκφράσθηκε και στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου: οι εποικισμοί παραμένουν παράνομοι υπό το διεθνές δίκαιο και είναι επιζήμιοι στις προσπάθειες για λύση.

Η κατάσταση στο Ιράν και στο Μάλι

Για το Ιράν, η Υπουργός προέβη σε ενημέρωση αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που συμφωνήθηκαν στο ΣΕΥ Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι παράλληλα, το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε το στόχο της ΕΕ να εργαστεί για μια διπλωματική λύση στο πυρηνικό θέμα του Ιράν. «Οι κυρώσεις δεν αποτελούν αυτοσκοπό», δήλωσε η Υπουργός. Αποτελούν μέρος διττής αντιμετώπισης του ζητήματος, με μια δυνατή διπλωματική πτυχή, στο πλαίσιο της οποίας έχουμε υποβάλει κάποιες προτάσεις οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Η Δρ. Μαρκουλλή, επεσήμανε ότι η κατάσταση στο Μάλι συνεχίζει να προκαλεί σοβαρές ανησυχίες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ, υιοθέτησε πρόσφατα ένα Ψήφισμα, το οποίο συμπεριλαμβάνει έκκληση προς την ΕΕ να προσφέρει βοήθεια και εμπειρογνωμοσύνη για να στηρίξει τις δυνάμεις ασφαλείας στο Μάλι. Για το σκοπό αυτό, το Συμβούλιο υιοθέτησε Συμπεράσματα για ένα Μοντέλο Διαχείρισης Κρίσεων ώστε μια στρατιωτική αποστολή της ΕΕ να αναδιοργανώσει και να εκπαιδεύσει το στρατό του Μάλι. Ο στόχος είναι η αποκατάσταση του κράτους δικαίου και μια δημοκρατική κυβέρνηση να έχει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας. Το Συμβούλιο, χαιρέτισε, επίσης, το διορισμό του κ. Romano Prodi ως Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Μάλι, και υπογράμμισε την ανάγκη στενής συνεργασίας  μεταξύ των ΗΕ, της Αφρικανικής Ένωσης (AU) και της Οικονομικής Ένωσης Δυτικών Αφρικανικών Χωρών (ECOWAS).

Ο κος Eduard Kukan, ο οποίος προήδρευσε της συνάντησης, ευχαρίστησε την Υπουργό Εξωτερικών για την ενημέρωση και την εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της AFET.

Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου