H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Η Δρ. Μαρκουλλή συζήτησε την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας στην Ολομέλεια του ΕΚ
21.11.2012, 21:11 (CET)
Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συζήτησε διάφορα θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας κατά τη διάρκεια της σημερινής της παρουσίασης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), στο Στρασβούργο. Συζητήθηκε επίσης η Έκθεση του Συμβουλίου προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΠΑΑ). Η Δρ. Μαρκουλλή παρουσιάστηκε στην Ολομέλεια του ΕΚ εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Βαρόνης Catherine Ashton.

Συγκεκριμένα, αναφορικά με την κατάσταση στη Γάζα, η Δρ. Μαρκουλλή, ενημέρωσε την Ολομέλεια για τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της 19ης Νοεμβρίου, με τα οποία το Συμβούλιο καλεί σε άμεση αποκλιμάκωση και παύση των εχθροπραξιών. Το Συμβούλιο εξέφρασε την υποστήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες της Αιγύπτου και άλλων παραγόντων να μεσολαβήσουν για την κατάπαυση του πυρός και καλωσόρισε την αποστολή του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.

«Εξακολουθούμε να έχουμε σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ και λυπούμαστε βαθύτατα για την απώλεια ζωών αμάχων και από τις δύο πλευρές», δήλωσε η Δρ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο κάλεσε σε «άμεση παύση όλων των επιθέσεων καθώς πλήττουν αδικαιολόγητα αθώους πολίτες».

 Η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η παρούσα κατάσταση «υπογραμμίζει για ακόμη μια φορά την επείγουσα ανάγκη να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μιας λύσης δύο κρατών, επιτρέποντας έτσι στις δύο πλευρές να ζήσουν ειρηνικά πλάι-πλάι και με ασφάλεια».

Εκθέσεις που αντικατοπτρίζουν τον κόσμο του σήμερα

Αναφορικά με την ΚΠΑΑ, η Δρ. Μαρκουλλή, συζήτησε τέσσερις εκθέσεις που ετοιμάσθηκαν από  Ευρωβουλευτές (ΕΒ):

1) Έκθεση του ΕΒ Arnaud Danjean, «Εφαρμογή της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας»,

2) Έκθεση του ΕΒ Ioan Mircea Paşcu, «Οι ρήτρες της ΕΕ για αμοιβαία άμυνα και αλληλεγγύη: πολιτικές και επιχειρησιακές διαστάσεις»,

3) Έκθεση του ΕΒ Tunne Kelam, «Ασφάλεια και Άμυνα στον κυβερνοχώρο» και

4) Έκθεση του ΕΒ Indrek Tarand, «Ο ρόλος της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας στις κρίσεις που προκαλούνται από το κλίμα και τις φυσικές καταστροφές».

Η Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι και οι τέσσερις εκθέσεις που σχετίζονται με θέματα ΚΠΑΑ είναι επίκαιρες και σχετικές καθώς αναδεικνύουν πώς τα διάφορα στοιχεία της ασφάλειας διασυνδέονται με πολλούς τρόπους, ενώ ταυτόχρονα «αντικατοπτρίζουν τον κόσμο στον οποίο ζούμε».

Τονίζοντας ότι οι εισηγήσεις των εκθέσεων αυτών είναι καθοριστικής σημασίας για τη συζήτηση σχετικά με τη βελτίωση της προσέγγισης και των δράσεων της ΕΕ στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις από κοινού προσπάθειες για την ασφάλεια των πολιτών της ΕΕ έτσι ώστε «η ΕΕ να συμβάλλει ολοένα και περισσότερο στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια».

Συνέπεια στις διεθνείς σχέσεις της ΕΕ

Αναφερόμενη σε τρεις νέες αποστολές της ΕΕ στο Σαχέλ, το Νότιο Σουδάν και στο Κέρας της Αφρικής, και σε δύο που προετοιμάζονται- το Μάλι και τη Λιβύη-, καθώς επίσης και στα θετικά αποτελέσματα της αποστολής στη Σομαλία, η Δρ. Μαρκουλλή  υπογράμμισε ότι οι αποστολές της ΚΠΑΑ, ως μέρος συντονισμένων δράσεων,  είναι επιτυχείς και τα αποτελέσματά τους διαρκή.

«Αφορά τη συνέπεια στις διεθνείς μας σχέσεις, αφορά την κατοχύρωση της ασφάλειας σε πληθυσμούς που πλήττονται από συγκρούσεις και την καταπολέμηση της φτώχειας», τόνισε.

Η Δρ. Μαρκουλλή, αναγνώρισε ότι η οικονομική κρίση επιβαρύνει τους εθνικούς προϋπολογισμούς και επομένως οι δυνατότητες για την άμυνα επηρεάζονται ιδιαίτερα. «Για αυτό το λόγο η εργασία μας στη συγκέντρωση και διαμοιρασμό δυνατοτήτων είναι πολύ σημαντική», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, η Κύπρια Υπουργός είπε ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζουν μια Κοινή Ανακοίνωση για την Στρατηγική της ΕΕ στην Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο με στόχο την ανάπτυξη μιας συνολικής  διεθνούς πολιτικής για την ΕΕ, στον τομέα αυτό.

Τέλος, η Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η ΕΕ και τα Κράτη Μέλη ηγούνται διεθνών προσπαθειών για την ενίσχυση της ασφάλειας που σχετίζεται με διαχείριση κρίσεων λόγω του κλίματος και των φυσικών καταστροφών, ξεκινώντας ένα διάλογο για την ανάπτυξη πολιτικής, τόσο σε επίπεδο Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών όσο και στις διμερείς σχέσεις, καθώς και μέσω υποστήριξης συγκεκριμένων πρωτοβουλιών στον τομέα διαχείρισης κινδύνων λόγω του κλίματος και της προσαρμογής.

Ολοκληρώνοντας, η Κύπρια Υπουργός  επανέλαβε ότι υπάρχει ανάγκη για την καλύτερη χρήση των πόρων και αποτελεσματικότητα των προσπαθειών της ΕΕ.

 «Οι εισηγήσεις σας είναι σημαντικές σε μας, και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που έχουμε το ΕΚ ως εταίρο, αλλά επίσης και ως δίκαιο κριτή μας», υπογράμμισε.

Ενισχυμένη Εταιρική Σχέση και Συμφωνία Συνεργασίας ΕΕ-Καζακστάν

Η Δρ. Μαρκουλλή εκπροσώπησε επίσης την Υπάτη Εκπρόσωπο και κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Ολομέλειας του ΕΚ σχετικά με τις «Διαπραγματεύσεις για μια ενισχυμένη εταιρική σχέση και συμφωνία συνεργασίας ΕΕ-Καζακστάν», με βάση την Έκθεση της ΕΒ Liisa Jaakonsaari. Η Δρ. Μαρκουλλή τόνισε ότι το Καζακστάν είναι ένας σημαντικός εταίρος για την ΕΕ στην Κεντρική Ασία, όχι μόνο για τις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές, αλλά ως μια σταθερή χώρα, η οποία έχει ένα αποδεδειγμένα καλό ιστορικό  ενδο-εθνοτικής και δια-θρησκευτικής αρμονίας και ανοχής.

Πρόσθεσε ότι και η ΕΕ αποτελεί έναν πολύ σημαντικό εμπορικό και επενδυτικό εταίρο για το Καζακστάν καθώς πάνω από το πενήντα τοις εκατό των ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα προέρχεται από επενδυτές της ΕΕ. Η Κύπρια Υπουργός τόνισε επίσης ότι ο σεβασμός της δημοκρατίας, των αρχών του διεθνούς δικαίου, των θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελούν βασικές συνιστώσες της νέας συμφωνίας ΕΕ-Καζακστάν.

«Αυτό σημαίνει ότι, όταν η νέα συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ, η παράβαση αυτών των θεμελιωδών στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναστολή μέρους ή όλης της συμφωνίας», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη Γάζα

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ