Δελτίο Τύπου – Η Δρ Μαρκουλλή συζήτησε τα ανθρώπινα δικαιώματα διεθνώς και τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ στην Ολομέλεια του ΕΚ
12.12.2012, 22:56 (CET)
Η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Δρ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή συζήτησε θέματα εξωτερικών σχέσεων, κατά τη διάρκεια της παρουσίας της ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σήμερα 12 Δεκεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Η Δρ Μαρκουλλή παρουσιάστηκε ενώπιον της Ολομέλειας του ΕΚ, εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας (ΥΕ), Βαρόνης Catherine Ashton, στα θέματα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Αίγυπτο και την απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τους οικισμούς. Εκ μέρους του Συμβουλίου της ΕΕ, συζήτησε την έκθεση προόδου της Αλβανίας για το 2012, και το θέμα της πιθανής εισροής αιτητών ασύλου από τη Συρία.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο

Εκπροσωπώντας την ΥΕ στην Ολομέλεια για το θέμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Υπουργός Εξωτερικών μίλησε για την ετήσια έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη δημοκρατία στον κόσμο και προχώρησε σε μια ανασκόπηση της πολιτικής της ΕΕ στα ανθρώπινα δικαιώματα. «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρίσκονται μόνο στην καρδιά των θεμελιωδών αρχών της ΕΕ», δήλωσε η Δρ. Μαρκουλλή. «Αποτελούν το ασημένιο νήμα που διατρέχει την εξωτερική μας πολιτική», πρόσθεσε. Ενημέρωσε το ΕΚ για τη σημαντική δουλειά που γίνεται στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο, υπογραμμίζοντας ότι πράγματι, χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δρ Μαρκουλλή επανέλαβε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει στην δημοκρατική μεταρρύθμιση του Αραβικού κόσμου, και να προσφέρει στήριξη στην αντιμετώπιση κρίσεων όπως αυτές στη Συρία και στο Μάλι/Σαχέλ. Τόνισε επίσης, ότι στις προσπάθειες προώθησης του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ΕΕ συνεργάζεται στενά με διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς όπως τα Ηνωμένα Έθνη, ο ΟΑΣΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Τέλος, επεσήμανε ότι η συμβολή του ΕΚ είναι ζωτικής σημασίας για την εργασία της Ένωσης στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ΕΕ καλεί σε αποκλιμάκωση της έντασης στην Αίγυπτο

Η Δρ Μαρκουλλή προχώρησε, επίσης, σε δήλωση προς την Ολομέλεια του ΕΚ, εκ μέρους της ΥΕ, για την κατάσταση στην Αίγυπτο και τις βίαιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων, ως αποτέλεσμα του  Συνταγματικού Διατάγματος του Προέδρου Morsi, με το οποίο θέτει την Προεδρία υπεράνω ελέγχου της δικαιοσύνης. «Παρακολουθούμε με ολοένα αυξανόμενη ανησυχία την εσωτερική πολιτική κατάσταση στην Αίγυπτο», είπε η Δρ. Μαρκουλλή, προσθέτοντας ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Δευτέρας, οι υπουργοί συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης της κατάστασης και ενός συλλογικού διαλόγου για την εξεύρεση λύσης, στη βάση της συναίνεσης και της κοινής κυριότητας. «Είναι προφανές ότι, η Αίγυπτος χρειάζεται ένα δυνατό Σύνταγμα, το οποίο να αντιπροσωπεύει όλους τους Αιγύπτιους», τόνισε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι «η Αίγυπτος ανήκει στους Αιγύπτιους και δεν πρέπει, δεν μπορούμε να επιβάλουμε μια λύση».

Η Κύπρια υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στη συνεχή επικοινωνία της ΥΕ με τους βασικούς πολιτικούς πρωταγωνιστές στην Αίγυπτο, διαμηνύοντας την ανάγκη αποκλιμάκωσης και ενεργειών συμφιλίωσης. Επιπρόσθετα, υπενθύμισε ότι η ΥΕ επανέλαβε σε δημόσια δήλωσή της πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσει η Αίγυπτος με τη δημοκρατική της μεταρρύθμιση και απεύθυνε έκκληση σε διάλογο χωρίς αποκλεισμούς.

Η Δρ Μαρκουλλή τόνισε ότι η διαδικασία της βιώσιμης δημοκρατίας είναι μακρά και δύσκολη και πρόσθεσε ότι απαιτεί σκληρή δουλειά, δέσμευση και υπομονή τόσο στο εσωτερικό μέτωπο όσο και διεθνώς. «Αυτό που μπορούμε να κάνουμε τώρα είναι να δείξουμε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τον λαό της Αιγύπτου, διαμέσου της δημοκρατικής μεταρρύθμισης και να συνεχίσουμε τις εκκλήσεις μας για ένα διάλογο χωρίς αποκλεισμούς με στόχο τη λύση βάσει συναίνεσης», είπε η υπουργός. Αναφερόμενη στην Ομάδα Δράσης της ΕΕ-Αιγύπτου που συναντήθηκε στις 13-14 Νοεμβρίου, η Δρ Μαρκουλλή ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι η ΕΕ πρέπει να μεταφέρει σταθερά και ξεκάθαρα τις προσδοκίες της για τη δημοκρατική μετάβαση της χώρας.

Επέκταση των Ισραηλινών Οικισμών

Για την απόφαση της Ισραηλινής κυβέρνησης να επεκτείνει τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη, η Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι το ΣΕΥ της 10ης Δεκεμβρίου εξέφρασε την έντονη απογοήτευση και αντίθεση της ΕΕ για τα σχέδια του Ισραήλ, που ανακοινώθηκαν μετά το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ στις 29 Νοεμβρίου.

Αναφερόμενη στη Διακήρυξη της Βενετίας του 1980, η Δρ Μαρκουλλή υπογράμμισε ότι η ΕΕ θεωρεί τους εποικισμούς παράνομους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και ότι αποτελούν εμπόδιο στην ειρήνη. «Η υλοποίηση τέτοιων σχεδίων δεν θα έχει μόνο άμεση επίδραση στην προοπτική ενός παλαιστινιακού κράτους, αλλά θα έχει επίσης άμεσες επιπτώσεις και στις σχέσεις ΕΕ-Ισραήλ», σημείωσε η Δρ Μαρκουλλή. Υπογράμμισε, ότι η ΕΕ κάλεσε επίσης την Παλαιστινιακή ηγεσία να επιδιώξει εποικοδομητικά το νέο καθεστώς του Παρατηρητή χώρας μη μέλους στα Ηνωμένα Έθνη που δόθηκε στην Παλαιστίνη και να μην προχωρήσει σε ενέργειες, οι οποίες θα εμβαθύνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης και απομακρύνουν ακόμη περισσότερο από τη διαπραγμάτευση της λύσης.

Επιπρόσθετα, η υπουργός υπενθύμισε την έκκληση της ΕΕ στις 29 Νοεμβρίου, η οποία επαναλήφθηκε και στα Συμπεράσματα του ΣΕΥ της 10ης Δεκεμβρίου, προς τον Πρωθυπουργό Netanyahu και τον Πρόεδρο Αμπάς για να εργαστούν για την επίλυση της Ισραηλινο-Παλαιστινιακής σύγκρουσης με ανανεωμένη αποστολή. Τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεργαστεί με όλους όσοι είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μια τέτοια προσπάθεια για την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία. «Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον της ΕΕ να υποστηρίξει την ειρήνη και τη δημοκρατία σε ολόκληρη την περιοχή και αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα να σταματήσει αυτή η σύγκρουση, η οποία συνεχίζει να υπονομεύει την ειρήνη και την ασφάλεια στα σύνορα της ΕΕ νότια της ΕΕ», υπογράμμισε η Δρ Μαρκουλλή.

Καταλήγοντας, παρατήρησε ότι δεν θα υπάρξει βιώσιμη ειρήνη ωσότου οι προσδοκίες των Παλαιστινίων για κρατική υπόσταση και κυριαρχία και αυτές των Ισραηλινών για ασφάλεια ικανοποιηθούν μέσω μιας συνολικής διαπραγμάτευσης για την ειρήνη, στη βάση της λύσης των δύο κρατών.

Η Έκθεση Προόδου της Αλβανίας του 2012

Μιλώντας εκ μέρους του Συμβουλίου για την Έκθεση προόδου της Αλβανίας το 2012, η Υπουργός Εξωτερικών, υπογράμμισε ότι η ΕΕ συνεργάζεται ευρέως με την Αλβανία σε μια σειρά θεμάτων, και διεξάγει εκτενή πολιτικό διάλογο. Η σημασία των σχέσεων ΕΕ-Αλβανίας ολοένα και αυξάνεται, αντικατοπτρίζοντας τον σημαντικό ρόλο της Αλβανίας στην περιοχή. Η Δρ Μαρκουλλή ευχαρίστησε το ΕΚ για την πολύτιμη συνεισφορά του στη συζήτηση αυτή, και εξέφρασε την εκτίμησή της για το πολύτιμο έργο του ευρωβουλευτή Νικόλαου Χούντη, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία το Συμβούλιο και το ΕΚ συμφωνούν».

Η υπουργός αναφέρθηκε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, με τα οποία το Συμβούλιο καλωσόρισε την πρόοδο που σημείωσε η Αλβανία στην προσπάθειά της να εκπληρώσει τις 12 προτεραιότητες, που καταγράφονται στην Γνωμοδότηση της Επιτροπής του 2010. Για να παραχωρηθεί, ωστόσο, το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, η Αλβανία θα πρέπει να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο, ειδικότερα στον τομέα της μεταρρύθμισης της δικαστικής εξουσίας και δημόσιας διοίκησης. «Η ενδυνάμωση της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας, η αποτελεσματικότητά της και η λογοδοσία της, η μάχη κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, καθώς και η προστασία των μειονοτήτων, αποτελούν τομείς-κλειδιά, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο της προσπάθειας της χώρας για ένταξη», πρόσθεσε η Δρ Μαρκουλλή.

Τόνισε ότι η επιτυχής διεξαγωγή των εκλογών του Ιούνιου του επόμενου έτους, θα είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για την ομαλή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της χώρας, και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Διαρκής πολιτικός διάλογος και συνεχείς προσπάθειες σε όλους τους τομείς που καλύπτονται από τις βασικές προτεραιότητες, παραμένουν σημαντικά στοιχεία της διαδικασίας μεταρρύθμισης και για την μελλοντική πορεία της Αλβανίας προς την ΕΕ».

Οι προετοιμασίες της ΕΕ για αιτητές ασύλου από τη Συρία

Αναφορικά με τις προετοιμασίες πιθανής εισροής αιτητών ασύλου από τη Συρία, η υπουργός τόνισε ότι το Συμβούλιο συμμερίζεται τις ανησυχίες του ΕΚ για την κατάσταση στη Συρία, και ειδικότερα τις επιπτώσεις της στον πληθυσμό. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις όπως κάναμε από την εκδήλωση αυτής της κρίσης, επικεντρώνοντας ειδικότερα την προσοχή μας στο θέμα της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους Σύριους πολίτες, που είναι θύματα της κρίσης. Πολλοί από αυτούς αναγκάστηκαν να αφήσουν τα σπίτια τους και τώρα είναι εκτοπισμένοι σε άλλα σημεία της Συρίας ή πέρα από τα σύνορά της σε γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Ιορδανία, ο Λίβανος και το Ιράκ», είπε η Δρ Μαρκουλλή.

Επιπρόσθετα, η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε το ΕΚ ότι τον Οκτώβριο το Συμβούλιο επαναβεβαίωσε τη διαρκή δέσμευση της ΕΕ και των κρατών μελών της για να παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια προς τον επηρεαζόμενο πληθυσμό, υπογραμμίζοντας παράλληλα και την ανάγκη για την εξασφάλιση περαιτέρω κονδυλίων, καλώντας όλους τους δωρητές να αυξήσουν τις εισφορές τους για να ανταποκριθούν στην πρόσφατη έκκληση των ΗΕ για την ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας και της βοήθειας προς τους πρόσφυγες.

Η υπουργός τόνισε ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη μαζί έχουν τη μεγαλύτερη συμβολή στο Σχέδιο Περιφερειακής Ανταπόκρισης του περασμένου Σεπτέμβρη, της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών και άλλων οργανισμών για τους Σύριους πρόσφυγες. Μέχρι σήμερα η βοήθεια αυτή έχει φθάσει το συνολικό ποσό των 228 εκατομμυρίων Ευρώ -  το οποίο αντιστοιχεί στο 58% της ολικής διεθνούς βοήθειας.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η εσωτερική κρίση στη Συρία θα επιλυθεί στο άμεσο μέλλον, το Συμβούλιο προετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των μεσοπρόθεσμων και μακροχρόνιων προκλήσεων, ως απόρροια της πιθανής περαιτέρω αύξησης του μεταναστευτικού ρεύματος.

Τον Οκτώβριο το Συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία ενός περιφερειακού προγράμματος προστασίας, το οποίο προβλέπεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία την άνοιξη του 2013.

Το πρόγραμμα αυτό είναι σχεδιασμένο να αντεπεξέλθει στη συγκεκριμένη κατάσταση στη Συρία, θα συνεισφέρει προς την ενίσχυση της ικανότητας των αρχών και των οργανισμών που χειρίζονται θέματα διεθνούς προστασίας και των προσφύγων και θα προσφέρει διαρκείς λύσεις στα δεινά αυτών που υποχρεώθηκαν να φύγουν από τη χώρα. «Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε περαιτέρω ενέργειες που μπορεί να χρειαστούν για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα από τις μεταναστευτικές ροές, καθώς και όποτε η εξέλιξη της κατάστασης στη Συρία το απαιτήσει», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών.

Το Βραβείο Sakharov για την Ελευθερία της Σκέψης 2012

Η Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε, τέλος, στην τελετή απονομής των βραβείων Sakharov για την Ελευθερία της Σκέψης 2012. Το βραβείο Sakharov δόθηκε σε εκπροσώπους των ακτιβιστών υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δικηγόρου Nasrin Sotoudeh και του σκηνοθέτη Jafar Panahi.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης