H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ χαιρέτισαν την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις αποστολές και επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ
27.09.2012, 13:36 (CET)
Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ υπογράμμισαν σήμερα τα θετικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τις αποστολές και επιχειρήσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας (ΚΠΑΑ) και τόνισαν την ανάγκη για υιοθέτηση περιεκτικής προσέγγισης σε ό,τι αφορά τις προκλήσεις ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης και της Νότιας Γειτονίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της διήμερης Άτυπης Συνάντησης του Συμβουλίου στην Κύπρο, μεταξύ 26 και 27 Σεπτεμβρίου, οι υπουργοί εξέφρασαν επίσης τη σαφή τους ανησυχία σχετικά με την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια στο Μάλι.

Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου κ. Δημήτρης Ηλιάδης, προήδρευσε της Άτυπης Συνάντησης εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου Βαρώνης Catherine Ashton. Η Βαρώνη εκπροσωπείτο από τον Αναπληρωτή  Γενικό  Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ), Πρέσβη Maciej Popowski.

Ο κ. Ηλιάδης χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «θετικό βήμα στην κατεύθυνση των κοινών μας προσπαθειών, για την ενίσχυση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας», η οποία αποσκοπεί στην εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης.

Αποκατάσταση της ειρήνης στη νότια γειτονία της ΕΕ

Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών γύρω από τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη και το Σαχέλ (Μαλί), οι υπουργοί υπογράμμισαν τον ενδεχόμενο βαρυσήμαντο ρόλο της ΚΠΑΑ στην κατεύθυνση της επίτευξης πραγματικών και βιώσιμων αποτελεσμάτων στη νότια γειτονία της ΕΕ. Οι Υπουργοί εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με την πολιτική κατάσταση και την ασφάλεια στο Μάλι και ζήτησαν όπως ανευρεθούν επιλογές, όσον αφορά την ανάπτυξη διεθνών προσπαθειών για τη στήριξη του Μάλι, σε συνέχεια της πρόσφατης έκκλησης των αρχών του Μάλι προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τη Συρία, οι Υπουργοί τόνισαν την επείγουσα ανάγκη για μια πολιτική λύση το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε να σταματήσει η απώλεια ανθρώπινων ζωών. Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ χαιρέτισαν τον διορισμό του κ. Lakhdar Brahimi ως Κοινού Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία.

«Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε τους λαούς της περιοχής για να οικοδομήσουν τους δικούς τους δημοκρατικούς θεσμούς, τις δικές τους δημοκρατικές κοινωνίες και δημοκρατικά κράτη, με σεβασμό στα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα», είπε ο Υπουργός Άμυνας, επισημαίνοντας πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικρατήσει η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

Ενθάρρυνση της επικοινωνίας και της συνεργασίας

Οι υπουργοί ενημερώθηκαν από τους Διοικητές των διαφόρων επιχειρήσεων ΚΠΑΑ, συμπεριλαμβανομένων της EUNAVFOR Atalanta, EUTM Somalia, EUFOR Althea και EUCAP Nestor, και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί. Τόνισαν την ανάγκη για περιεκτική δράση, προκειμένου να επιτευχθούν βιώσιμα αποτελέσματα. Οι υπουργοί χαιρέτισαν την πρόοδο της επιχείρησης EUNAVFOR Atalanta για την καταπολέμηση της πειρατείας, ωστόσο, σημείωσαν ότι η εν λόγω πρόοδος δεν είναι μη αναστρέψιμη.

Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ συζήτησαν επίσης το θέμα της συγκέντρωσης και διαμοιρασμού, με στόχο την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων. Οι Υπουργοί χαιρέτισαν  την πρόταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (ΕΟΑ) για την ανάπτυξη του προτεινόμενου εθελοντικού κώδικα δεοντολογίας για τη συγκέντρωση και τον διαμοιρασμό και τόνισαν την αναγκαιότητα αυτή η διαδικασία να γίνει πιο συστηματική και βιώσιμη σε μακροπρόθεσμη βάση.

«Οι αντιδράσεις στην πρόταση της ΕΟΑ για το pooling and sharing και συγκεκριμένα στην πρόταση για θέσπιση κώδικα δεοντολογίας ήταν θετικές», είπε ο Πρέσβης Popowski.

Ο Αναπληρωτής  Γενικός  Γραμματέας της ΕΥΕΔ επεσήμανε πως η κύρια πρόκληση είναι η συσχέτιση του pooling and sharing  με τις διαδικασίες εθνικού αμυντικού προγραμματισμού.

Οι Υπουργοί Άμυνας της ΕΕ θα συναντηθούν ξανά κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις 19 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στην Κύπρο
Κώστας ΓεννάρηςEmail: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Κινητό: +357 99400234
Λειτουργός Επικοινωνίας
Έλενα Φυσέντζου

Υπουργείο Άμυνας

Email: efysentzou@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22807592

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ
(26 Σεπτεμβρίου)
 

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ
(27 Σεπτεμβρίου)
 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ