H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Ιορδανία, ένας σημαντικός εταίρος της ΕΕ στη Μέση Ανατολή
19.12.2012, 17:50 (CET)
Ο μείζων ρόλος της Ιορδανίας στην παροχή στήριξης στους πρόσφυγες από τη Συρία, οι προσπάθειές της για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή,  οι διμερείς σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, καθώς και η Ένωση για τη Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων κατά τη διάρκεια της 10ης συνάντησης του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Ιορδανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, 19 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Η Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, εκπροσώπησε την Ύπατη Εκπρόσωπο (ΥΕ) της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας, Βαρόνη Catherine Ashton, ενώ στη συνάντηση συμμετείχε και ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Γειτονίας, κ. Štefan Füle. Της Ιορδανικής αντιπροσωπείας ηγήθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Nasser Judeh, και σε αυτή συμμετείχε ο Υπουργός Προγραμματισμού και Διεθνούς Συνεργασίας Jafar Hassan .

Το Συμβούλιο Σύνδεσης ξεκίνησε με τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο μερών, καλύπτοντας διεθνή θέματα επικαιρότητας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και ειδικότερα την κρίση στη Συρία, την Ειρηνευτική Διαδικασία για τη Μέση Ανατολή και την Ένωση για τη Μεσόγειο. Η Επίτροπος για Διεθνή Συνεργασία, Ανθρωπιστική Βοήθεια και Αντιμετώπιση Κρίσεων Kristalina Georgieva συμμετείχε επίσης στον πολιτικό διάλογο.

«Αυτό ήταν το 10ο Συμβούλιο Σύνδεσης με την Ιορδανία. Προχωρήσαμε σε μια ανασκόπηση της προόδου που σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες στη διαδικασία μεταρρύθμισης της Ιορδανίας. Έχουμε επαναβεβαιώσει ότι η ΕΕ παραμένει ένας ένθερμος υποστηρικτής των πολιτικών μεταρρυθμίσεων της Ιορδανίας, για την ενδυνάμωση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ενθαρρύνουμε την Ιορδανία να συνεχίσει αυτές τις προσπάθειες, διανοίγοντας το δρόμο για περισσότερες συναινετικές πρωτοβουλίες», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη συνάντηση.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι μετά από πρόσκληση της Ανεξάρτητης Εκλογικής Επιτροπής της Ιορδανίας, η ΕΕ θα αποστείλει ομάδα παρατηρητών, ενόψει των βουλευτικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου 2013. Τα δύο μέρη υπέγραψαν, επίσης, το Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Σύνδεσης, το οποίο δίνει τη δυνατότητα στην Ιορδανία να συμμετάσχει σε προγράμματα της Ένωσης, και το οποίο η Υπουργός καλωσόρισε ως ένα σημαντικό βήμα για ακόμη στενότερες διμερείς σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας.

Η Υπουργός αναγνώρισε επίσης τη δύσκολη κατάσταση στην Ιορδανία με την εισροή προσφύγων από τη Συρία και επαίνεσε τις προσπάθειες της Ιορδανίας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Επεσήμανε ότι προτεραιότητα αποτελεί ο τερματισμός της αιματοχυσίας στη Συρία και η υποστήριξη μιας πολιτικής μετάβασης.

Αναφορικά με την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η Υπουργός επανέλαβε τη θέση της ΕΕ ότι μια συνολική ειρηνευτική συμφωνία πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη λύση δύο κρατών, με το κράτος του Ισραήλ και ένα κυρίαρχο, δημοκρατικό, συνεχόμενο και βιώσιμο κράτος της Παλαιστίνης, να συνυπάρχουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με συμφωνημένα σύνορα. «Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τις προσπάθειες της Ιορδανίας νωρίτερα αυτό το χρόνο, για τη διευκόλυνση των άμεσων επαφών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων», πρόσθεσε η Δρ. Μαρκουλλή.

Μιλώντας στη συνέντευξη τύπου, ο Επίτροπος Fule, δήλωσε ότι η Επιτροπή, από κοινού με την Ύπατη Εκπρόσωπο Catherine Ashton ανακοίνωσε σήμερα νέα προγράμματα ύψους 10 εκατ. ευρώ, τα οποία θα παράσχουν πρόσθετη στήριξη για τη βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς οικονομική ανάπτυξη στην Ιορδανία, ιδιαίτερα για τις μικρές και μεσαίες (ΜΜΕ) επιχειρήσεις. Η ΕΕ, πρόσθεσε, εφαρμόζει ένα πακέτο ολοκληρωμένης συνεργασίας με την Ιορδανία για ένα προϋπολογισμό άνω των €220 εκατομμύριων μεταξύ 2011 και 2013. «Αυτό θα πρέπει να θεωρηθεί ως ακόμη μια ένδειξη υποστήριξης και ενθάρρυνσης για τη συνέχιση της πολιτικής και οικονομικής μεταρρύθμισης» δήλωσε ο Επίτροπος.

Από την πλευρά του, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ-Ιορδανίας, καθώς και την πεποίθηση ότι αυτές θα ενισχυθούν περαιτέρω στο μέλλον, με βάση τις αξίες της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας.

Ο κος Judeh τόνισε επίσης ότι το ζήτημα μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είναι το κύριο ζήτημα στη Μέση Ανατολή και αποτελεί πηγή περιφερειακής αστάθειας. Πρόσθεσε ότι η ΕΕ και η Ιορδανία έχουν συζητήσει «τρόπους και μέσα» για να συνεργαστούν, μαζί και με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να δοθεί νέα πνοή στην ειρηνευτική διαδικασία. Καταλήγoντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η περιοχή της Μέσης Ανατολής, «αλλά και η υφήλιος» θα ευημερήσει μόνο εάν υπάρξει συμφωνημένη και ειρηνική λύση δύο κρατών.

Τέλος, αναφορικά με τη Συρία, ο Ιορδανός Υπουργός Εξωτερικών, τόνισε την ανάγκη για συνέχιση των προσπαθειών επίλυσης της κρίσης, η οποία θα διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας, καθώς και την αξιοπρέπεια του λαού της.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165
Λειτουργός Επικοινωνίας
Κατερίνα Γεννάρη

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: kyennari@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22 651 233

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ