H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - «Το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης ενισχύει την ευθύνη της ΕΕ να συνεχίσει τις προσπάθειες για ειρήνη, ιδιαίτερα στη Νότια Γειτονία»
15.10.2012, 14:47 (CET)
«Η απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενισχύει την αποφασιστικότητά μας και την ευθύνη μας για να συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για την ειρήνη, και στη νότια μας γειτονία», δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών συνέχισε λέγοντας ότι «προφανώς, συζητούμε και για τη Συρία, όπου η κατάσταση δυστυχώς χειροτερεύει και πρέπει να επικεντρωθούμε στον τερματισμό της βίας, καθώς και στην εξεύρεση τρόπων υποβοήθησης της μετάβασης της Συρίας σε μια δημοκρατία χωρίς αποκλεισμούς». Η Δρ Μαρκουλλή επανέλαβε επίσης ότι η ΕΕ υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ειδικού Απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου, Lakhdar Brahimi, και τόνισε ότι τα ΗΕ και ο Αραβικός Σύνδεσμος θα πρέπει να ηγηθούν της προσπάθειας για ειρήνευση στη Συρία, πάντα με την πλήρη στήριξη της ΕΕ.

Το ΣΕΥ υιοθέτησε στη συνέχεια Δήλωση με την οποία καλωσορίζει την απονομή του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ ως «ενθάρρυνση και υποχρέωση για την Ένωση να συνεχίσει την οικοδόμηση μιας δυνατής και ενωμένης Ευρώπης», η οποία αποτελεί μοντέλο ειρήνης και συμφιλίωσης διεθνώς.

Η ημερήσια διάταξη του ΣΕΥ περιλάμβανε επίσης την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, καθώς και την επερχόμενη Υπουργική Συνάντηση της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο και την συνάντηση της Ομάδας Δράσης (Task Force) ΕΕ - Αιγύπτου,  που θα λάβουν χώρα στις 14 Νοεμβρίου. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα του Ιράν, με τους Υπουργούς να συμφωνούν για τη συνέχιση των συνομιλιών με την Τεχεράνη σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, και παράλληλα την ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών, συμφώνησαν επίσης σε περαιτέρω περιοριστικά μέτρα για τη Συρία, υιοθετώντας Συμπεράσματα του Συμβουλίου, τα οποία επικεντρώνονται επίσης στις περιφερειακές επιπτώσεις της κρίσης καθώς και την πολιτική της ΕΕ.

Επιπλέον, οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ συζήτησαν την κατάσταση στο Μάλι/Σαχέλ, και υιοθέτησαν Συμπεράσματα Συμβουλίου που προνοούν, μεταξύ άλλων, την έναρξη προετοιμασίας για μια Αποστολή της ΕΕ στο Μάλι, στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, με στόχο την εκπαίδευση και αναδιοργάνωση του στρατού της χώρας. Η Δρ. Μαρκουλλή τόνισε την ανάγκη συνεργασίας με διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους και χαιρέτησε τον διορισμό του κ. Romano Prodi ως Ειδικού Απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στο Μάλι.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής ΕΕ-Κίνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, ενόψει της συζήτησης για την Κίνα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Οκτωβρίου. Κατά τη διάρκεια του γεύματος, συζητήθηκε η Ανατολική Γειτονία της ΕΕ, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική κατάσταση στη Λευκορωσία και στη Γεωργία, υπό το φώς των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών.

Στο περιθώριο του ΣΕΥ

Στο περιθώριο των εργασιών του ΣΕΥ, η Δρ. Μαρκουλλή συμμετείχε σε άτυπο δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, κ. Sergei Lavrov, το βράδυ της 14ης Οκτωβρίου 2012, όπου συζητήθηκαν διεθνή θέματα και οι διμερείς σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. «Είχαμε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων επί διεθνών και διμερών θεμάτων. Πιστεύω ότι πρέπει να έχουμε τέτοιες συζητήσεις πιο συχνά», δήλωσε η Υπουργός Μαρκουλλή. «Πάγια θέση μας είναι ότι ο διάλογος με τη Ρωσία είναι σημαντικός, και θεωρώ ότι η χθεσινή συζήτηση ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική», επεσήμανε.

Πριν από την επίσημη έναρξη του ΣΕΥ, η Δρ. Μαρκουλλή, συμμετείχε σε άτυπη συνάντηση για την Έκθεση για το Μέλλον της Ευρώπης, που συγκλήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας και του Λουξεμβούργου.

Αναπτυξιακή Πολιτική

Αργότερα σήμερα το απόγευμα, η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών, θα συμμετάσχει στο ΣΕΥ για την Αναπτυξιακή Πολιτική. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης περιλαμβάνουν το νέο παγκόσμιο πλαίσιο για την Ανάπτυξη μετά το 2015 και τη συνέχεια του Ριο+20.  Οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης την κοινή Ανακοίνωση της Επιτροπής-ΕΥΕΔ για την «στήριξη της ΕΕ για την αειφόρο αλλαγή σε κοινωνίες σε μετάβαση».

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ