H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Η ΕΕ στηρίζει θερμά τις προσπάθειες εκδημοκρατικοποίησης της Τυνησίας
19.11.2012, 17:05 (CET)
Η Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, συμμετείχε, εκ μέρους της Ύπατης Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας (YE), Catherine Ashton, στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Η σημερινή συνάντηση είναι η ένατη του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τυνησίας Rafik Abdessalem, ηγείτο της αποστολής από την Τυνησία, η οποία συμπεριελάμβανε τον Υπουργό Επενδύσεων και Διεθνούς Συνεργασίας Riadh Bettaieb. Στη συνάντηση, συμμετείχε, επίσης, ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα Διεύρυνσης και Πολιτικής Γειτονίας, Stefan Fule.

Το Συμβούλιο Σύνδεσης, ξεκίνησε με τον πολιτικό διάλογο μεταξύ των δύο μερών, καλύπτοντας τα διεθνή θέματα επικαιρότητας αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και ειδικότερα την κατάσταση στη Γάζα, την κρίση στη Συρία και τις εξελίξεις στη Λιβύη και το Σαχέλ, καθώς και θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης και της Ένωσης για τη Μεσόγειο, την περιοχή Μαγκρέμπ και τις 5+5 (διπλοματικό φόρουμ μεταξύ 10 Μεσογειακών κρατών - πέντε βόρεια και πόντε νότια της θάλασσας) , καθώς και τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τυνησίας

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Τυνησίας επικεντρώθηκε στην κατάσταση στην Τυνησία και στις σχέσεις μεταξύ της Ένωσης και της Τυνησίας. Και τα δύο μέρη καλωσόρισαν την ολοκλήρωση μιας πολιτικής συμφωνίας για ένα νέο Σχέδιο Δράσης της προνομιακής συνεργασίας ΕΕ- Τυνησίας.

Συζητήθηκαν επίσης, το εμπόριο μεταξύ ΕΕ και Τυνησίας, η γεωργία, η κινητικότητα ατόμων, ανταλλαγή εργατικού δυναμικού, καθώς και η συμφωνία ανοικτών ουρανών. Τα δύο μέρη επικεντρώθηκαν στην διαδικασία δημοκρατικής μετάβασης στην Τυνησία, τις εναπομείναντες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου συντάγματος και της διεξαγωγής των επόμενων γενικών εκλογών.

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να επαναβεβαιώσουμε την προνομιακή συνεργασία μεταξύ Τυνησίας και ΕΕ, όπως αποτυπώνεται στην πολιτική συμφωνία για το νέο Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τυνησίας», δήλωσε η Υπουργός Δρ. Μαρκουλλή κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά το πέρας της συνάντησης. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία του Νέου Σχεδίου Δράσης ως πολιτικού εργαλείου για τη στήριξη της διαδικασίας της Τυνησίας προς τη δημοκρατία στα επόμενα χρόνια, καθώς και την ευκαιρία για την Τυνησία να εδραιώσει τα επιτεύγματα της μετάβασης σε μια στενότερη σχέση με την Ευρώπη.

Η Υπουργός, Δρ. Μαρκουλλή εξήρε τις υψηλές προσδοκίες των Τυνήσιων στη διακυβέρνηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία, τα οποία σηματοδοτούν μια ξεκάθαρη αλλαγή με το παρελθόν και ενσωματώνουν τις αξίες που βρίσκονται στην καρδιά της Τυνησιακής επανάστασης και της Αραβικής Άνοιξης.

Κατά τις δηλώσεις του, ο Τυνήσιος Υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η διαδικασία εκδημοκρατικοποίησης της Τυνησίας είναι μη αναστρέψιμη. Από την πλευρά του, ο Επίτροπος Stefan Fule, υπογράμμισε: «η επιτυχία της μετάβασης βρίσκεται στα χέρια σας και θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια. Όμως δεν είστε μόνοι σας και είμαστε έτοιμοι να σας βοηθήσουμε. Αυτό Το Συμβούλιο Σύνδεσης αποτελεί ακόμη ένα παράδειγμα τέτοιας βοήθειας».

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ