H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου – Η ΕΕ υποστηρίζει τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων της Αλγερίας
06.12.2012, 18:57 (CET)
Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών, Δρ. Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, προήδρευσε του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αλγερίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε σήμερα, 6 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες, εκ μέρους της Υπάτης Εκπροσώπου της Ένωσης για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφαλείας (ΥΕ), Βαρόνης Catherine Ashton.

Η σημερινή συνάντηση ήταν η έβδομη του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αλγερίας. Της αντιπροσωπείας της Αλγερίας ηγείτο ο Αλγερινός Υπουργός Εξωτερικών, κ. Mourad Medelci, ενώ ο Επίτροπος Διεύρυνσης και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ) της ΕΕ, κ. Štefan Füle,  συμμετείχε επίσης στη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης, οι δύο πλευρές είχαν πολιτικό διάλογο, όπου κάλυψαν διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, και συγκεκριμένα την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τη Συρία, τη Λιβύη, το Μάλι/Σαχέλ και τη Δυτική Σαχάρα. Συζητήθηκαν επίσης θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή συνεργασία, συμπεριλαμβανομένων θεμάτων που αφορούν την Ένωση για τη Μεσόγειο, το Διαλόγου ΕΕ-Αφρικής, το Μαγκρέμπ και τη συνεργασία 5 + 5 (διπλωματικό φόρουμ μεταξύ 10 Μεσογειακών κρατών - πέντε βόρεια και πέντε νότια της θάλασσας) , καθώς και τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Συνδέσμου Αραβικών Κρατών.

Διαδικασίες Μεταρρύθμισης στην Αλγερία

Η ολομέλεια του Συμβουλίου ΕΕ-Αλγερίας ήταν αφιερωμένη στις διαδικασίες μεταρρύθμισης στη χώρα, τις εξελίξεις στην ΕΕ και τις σχέσεις μεταξύ της Ένωσης και της Αλγερίας. Τα δύο μέρη καλωσόρισαν τις διαπραγματεύσεις για ένα Σχέδιο Δράσης στο πλαίσιο της ΕΠΓ, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο. Συζητήθηκαν επίσης, η συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, η ένταξη της Αλγερίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και άλλα εμπορικά θέματα, καθώς και το θέματα της κινητικότητας των πολιτών. Επιπλέον, έγινε ανταλλαγή απόψεων επί της διαδικασίας μεταρρύθμισης στην Αλγερία.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της συνάντησης, η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε: «Αυτό το Συμβούλιο Σύνδεσης έρχεται ως επιστέγαση ενός έτους το οποίο ήταν πολύ πλούσιο σε εξελίξεις, οι οποίες μας έδωσαν τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τη σχέση μας».

«Υπήρξαν πολύ θετικές εξελίξεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες: η απόφαση της Αλγερίας να συμμετάσχει στη νέα ΕΠΓ μέσω της διαπραγμάτευσης ενός Σχεδίου Δράσης, η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της επιστημονικής συνεργασίας, η συμφωνία κατάργησης των δασμών σε γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα και η έναρξη ενός ενισχυμένου τακτικού πολιτικού διαλόγου», πρόσθεσε η Δρ. Μαρκουλλή. Επιπρόσθετα, υπογράμμισε τη σημασία των πρόσφατων επισκέψεων υψηλού επιπέδου από την Ύπατη Εκπρόσωπο και τον Επίτροπο Füle στη χώρα και της αποστολής παρατηρητών των εκλογών στην Αλγερία τον περασμένο Μάιο.

Η Κύπρια Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε επίσης τις μεταρρυθμιστικές ενέργειες που λήφθηκαν από την Αλγερία μέχρι στιγμής, ειδικότερα σε πολιτικό επίπεδο, προσθέτοντας ότι η ΕΕ αναμένει τις νέες προτάσεις της Αλγερινής κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες της Βουλής για την ενίσχυση των θεμελιωδών ελευθεριών.

Μια συγκεκριμένη προσέγγιση προσαρμοσμένη στις ανάγκες της Αλγερίας

Ο κ.  Medelci ευχαρίστησε τη Δρα Μαρκουλλή και τον Επίτροπο Füle για την επιτυχή διοργάνωση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ-Αλγερίας.  Πρόσθεσε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ της Ένωσης και την Αλγερίας είναι πολύ σημαντική για τη χώρα του, σημειώνοντας ότι, κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, η συνεργασία αυτή έχει ενδυναμωθεί, τόσο στους τομείς της πολιτικής και της οικονομίας όσο και στους τομείς της επιστημονικής και τεχνικής συνεργασίας. Πρόσθεσε επίσης ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στις διαπραγματεύσεις για ένα Σχέδιο Δράσης για την Αλγερία στο πλαίσιο της ΕΠΓ.

Ο Επίτροπος Füle, από την πλευρά του, επανέλαβε την ετοιμότητα της ΕΕ να στηρίξει τη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης προσέγγισης, προσαρμοσμένης στις ανάγκες της Αλγερίας. Καλωσόρισε επίσης τις διαπραγματεύσεις για ένα νέο Σχέδιο Δράσης και εξέφρασε την ελπίδα όπως αυτές ολοκληρωθούν σύντομα.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Λειτουργός Επικοινωνίας
Χάρις Χριστοδουλίδου

Υπουργείο Εξωτερικών

Email: cchristodoulidou@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22401165

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ