Δελτίο Τύπου – Κρίσιμη καμπή στις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου
30.08.2012, 20:13 (CET)
Σε κρίσιμη καμπή έχουν εισέλθει πλέον οι διαπραγματεύσεις του νέου επταετούς προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014 – 2020, μετά τη σημερινή Άτυπη Συνάντηση των Ευρωπαίων Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων στη Λευκωσία. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τα Κράτη Μέλη είχαν την ευκαιρία να τοποθετηθούν σε σημαντικά θέματα που αφορούν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). Τη βαθιά του ικανοποίηση για την εργασία που επιτεύχθηκε εξέφρασε ο Υφυπουργός για Ευρωπαϊκά Θέματα, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, ο οποίος και προήδρευσε της συνάντησης. Ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε επίσης τη σημασία της στενής συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Ικανοποιημένη είναι η Κυπριακή Προεδρία με την πρόοδο που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), κατά την Άτυπη Συνάντηση Ευρωπαίων Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Θεμάτων, την Πέμπτη, 30 Αυγούστου στη Λευκωσία, καθώς αρμόδιοι φορείς συζήτησαν συγκεκριμένα θέματα του προϋπολογισμού.

Οι διαπραγματεύσεις του ΠΔΠ εισέρχονται σε νέα φάση

«Αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή για τις διαπραγματεύσεις. Η Θεματική Έκθεση που ετοιμάστηκε από την Προεδρία έχει αποφέρει μια νέα δυναμική και αυτή η δυναμική δε θα χαθεί.  Η Συνάντηση επιτέλεσε τον σκοπό της και έχει κατευθύνει την Προεδρία στα επόμενα της βήματα, τα οποία θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην τελική συμφωνία, μια συμφωνία απαραίτητη για τους πολίτες και την Ένωση», ανέφερε ο Πρέσβης Μαυρογιάννης.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη Θεματική Έκθεση της Προεδρίας (Issues Paper), η οποία ετοιμάστηκε στη βάση των διμερών συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν τον Ιούλιο μεταξύ των Κρατών Μελών και της Προεδρίας. Τα Κράτη Μέλη εξέφρασαν τις θέσεις τους με βάση τις  προβαλλόμενες από την Προεδρία κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, για το  συνολικό ύψος του ΠΔΠ, το ύψος των δαπανών και το περιεχόμενο κάθε κεφαλαίου/υποκεφαλαίου καθώς επίσης και για τα έσοδα: θέματα ιδίων πόρων, διορθωτικοί μηχανισμοί και κόστος από εισπράξεις οφειλών.

Στη Συνάντηση, οι Υπουργοί ενημερώθηκαν ακόμη για την πρόθεση του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy, να ορίσει ημερομηνία για μια Έκτακτη Ευρωπαϊκή Σύνοδο τον Νοέμβριο, η οποία θα αφορά αποκλειστικά το ΠΔΠ.

Ο Πρέσβης Μαυρογιάννης ανέφερε επίσης ότι η συνάντηση παρείχε στην Κυπριακή Προεδρία μια καλύτερη αντίληψη των θέσεων των Κρατών Μελών.

«Αυτό θα αποδειχθεί ως ανεκτίμητο για το επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων και για την αναθεώρηση του διαπραγματευτικού πακέτου, που είχε αναπτυχθεί από τη Δανική Προεδρία», σημείωσε.

Βασική η συνεργασία μεταξύ θεσμικών οργάνων

Το πρώτο μέρος των εργασιών της Συνάντησης παρακολούθησαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Maroš Šefčovič, αρμόδιος για τις Διοργανικές Σχέσεις και τη Διοίκηση και ο κ. Janusz Lewandowski, Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τον Δημοσιονομικό Προγραμματισμό και τον Προϋπολογισμό.

Ο κ. Šefčovič επαίνεσε την «υψηλής ποιότητας Θεματική Έκθεση» της Κυπριακής Προεδρίας, η οποία προκάλεσε μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση.

«Λόγω αυτής, πετύχαμε το στόχο της συνάντησης. Μας βοήθησε να καταλάβουμε περισσότερο τις θέσεις όλων και να κατευθυνθούμε προς την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος αυτής της χρονιάς’, είπε ο κ. Šefčovič.

Στο γεύμα εργασίας και την απογευματινή σύνοδο της Συνάντησης, συμμετείχαν επίσης τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Προεδρεύοντα της Επιτροπής Προϋπολογισμού, κ. Alain Lamassoure.

«Η σημερινή Συνάντηση ήταν χωρίς προηγούμενο», δήλωσε ενδεικτικά ο κ. Lamassoure, προσθέτοντας ότι ποτέ άλλοτε κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι δεν ενεπλάκησαν σε συζήτηση με αυτό τον τρόπο με τους Υπουργούς.  Ήταν ιδιαίτερα χρήσιμο και θα συνεχίσουμε με ρεαλισμό», κατέληξε.

Τη συνάντηση ακολούθησε δημοσιογραφική διάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρέσβης Μαυρογιάννης επανέλαβε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ της Κυπριακής Προεδρίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε να επιτευχθεί η έγκαιρη ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του ΠΔΠ.

«Η παρουσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα και η συνεχής εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις του ΠΔΠ είναι ιδιαίτερης σημασίας για τον κοινό στόχο ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων αυτή τη χρονιά. Υπολογίζουμε στη στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», δήλωσε ο Πρέσβης Μαυρογιάννης.

Την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της Συνάντησης εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Τίποτε δεν ήταν τόσο σημαντικό (σήμερα) όσο η δέσμευση των συμμετεχόντων - από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την Πολωνία - για εξεύρεση συμφωνίας (μέχρι το τέλος του 2012), ώστε να υπάρχει προβλεψιμότητα στις επενδύσεις για την Ευρώπη και ικανότητα για δράση της ΕΕ», ανέφερε ο κ. Lewandowski.

«Ως Επιτροπή, νιώσαμε τη δυναμική στην αίθουσα και τη δυνατή πολιτική θέληση για επίτευξη συμφωνίας του ΠΔΠ φέτος», είπε ο κ. Šefčovič.

Δεδομένου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Νοεμβρίου, η Κυπριακή Προεδρία πρόκειται να αναθεωρήσει το αρχικό της χρονοδιάγραμμα. Μέσα στο Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί ένα νέο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, το οποίο θα βασιστεί στις διμερείς συναντήσεις και απόψεις που εκφράστηκαν κατά τη σημερινή Συνάντηση.

Στόχος της Κυπριακής Προεδρίας είναι η επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του 2012, σύμφωνα και με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Ιουνίου.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στην Κύπρο
Κώστας Γεννάρης