Δελτίο Τύπου - Διακήρυξη της Λεμεσού: Δίνοντας στη στρατηγική «Ευρώπη 2020» ισχυρή θαλάσσια διάσταση
08.10.2012, 09:22 (CET)
«Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ έχει θέσει ως στρατηγική της προτεραιότητα την προώθηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΘΠ) για την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει συνεργασίες με τρίτες χώρες με τις οποίες μοιραζόμαστε τις ίδιες θάλασσες.

Στην ομιλία του στην τελετή για τη Διακήρυξη της Λεμεσού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική, στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η ΟΘΠ επιδιώκει να αυξήσει την ικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης και της ανταγωνιστικότητας, της κλιματικής αλλαγής, της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, της ασφάλειας και της προστασίας της ναυτιλίας, καθώς και της ενεργειακής ασφάλειας και βιωσιμότητας.

Υπογραμμίζοντας τον πρωτοπόρο ρόλο του κ. Barroso στη δημιουργία της Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «χρειάζεται να επισπεύσουμε την υλοποίηση της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’, επαναφέροντας την ευρωπαϊκή οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας». Πρόσθεσε ότι οι θαλάσσιες δραστηριότητες παρέχουν θέσεις εργασίας σε 5,4 εκατομμύρια Ευρωπαίους.

ΟΘΠΣημαντική εξέλιξη για τη «γαλάζια ανάπτυξη»

Ο Πρόεδρος σημείωσε ότι για την Κυπριακή Προεδρία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα η προώθηση της ΟΘΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα σημαντικό σημείο εκκίνησης προς τη «γαλάζια ανάπτυξη».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας χαιρέτισε το γεγονός ότι η Διακήρυξη της Λεμεσού αναδεικνύει τη σημασία της προώθησης του διαλόγου, της ενισχυμένης συνεργασίας και της ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών σχετικά με τις ναυτιλιακές υποθέσεις σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο. Χαιρέτισε επίσης το γεγονός, πως μέσα από τη Διακήρυξη της Λεμεσού όλες οι θαλάσσιες δραστηριότητες, περιλαμβανομένων και όσων αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της ΟΘΠ, πρέπει να εκτελούνται σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο που ορίζει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και άλλες συναφείς ισχύουσες διεθνείς συμβάσεις.

«Οφείλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες για να αναπτύξουμε συνεργασίες με τρίτα κράτη με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια θαλάσσια λεκάνη.  Ιδιαίτερα η Μεσόγειος, η οποία πολλές φορές έγινε εστία θερμών εντάσεων και πολέμων, είναι ανάγκη με την επίλυση των εκκρεμούντων προβλημάτων, του Μεσανατολικού και του Κυπριακού, να μετατραπεί σε θάλασσα ειρήνης, συνεργασίας και πολιτισμικής ανάπτυξης», επεσήμανε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Από την πλευρά του, ο κ. Barroso τόνισε πως σε ό,τι αφορά θέματα ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας μέρος της λύσης έρχεται μέσω της γαλάζιας οικονομίας. Αυτός ο τομέας ανθίζει και σε καιρούς κρίσης και πίεσης αυτό αποτελεί σπάνιο καλό νέο.

Ανάπτυξη σε καινοτόμους τομείς

Ο Πρόεδρος Barroso είπε ότι η συνολική εργοδότηση στις ευρωπαϊκές ναυτιλιακές οικονομικές δραστηριότητες αναμένεται να ανέλθει από 5,4 σε 7 εκατομμύρια εργαζόμενους μέχρι το 2020 και ο τομέας που αφορά τις κρουαζιέρες από μόνος του μπορεί να αναπτυχθεί μέχρι και κατά 60%. «Όμως, υπάρχει ανάπτυξη και σε καινοτόμους τομείς όπως επίσης και σε παραδοσιακούς τομείς ναυτιλίας», διευκρίνισε ο κ. Barroso.

Επεσήμανε δε, ότι η διευκόλυνση επενδύσεων σε ναυτιλιακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια από τις κύριες προτεραιότητες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. «Εδώ είναι που πρέπει να στρέφουμε τις προσπάθειες μας», είπε, υπενθυμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συζητούν, υπό την καθοδήγηση της Κυπριακής Προεδρίας, τις προτάσεις της Επιτροπής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για το 2014-2020.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ορίζοντας 2020, το νέο πρόγραμμα Έρευνας και Ανάπτυξης έχει σχεδιαστεί έχοντας υπόψη τη γαλάζια ανάπτυξη και με συγκεκριμένο επίκεντρο τη στήριξη εμπορεύσιμων καινοτομιών.

Ο κ. Μπαρόσο υπογράμμισε ότι «ένας προϋπολογισμός της ΕΕ που στοχεύει στο μέλλον είναι το σημαντικότερο εργαλείο για να στοχεύσουμε στην επένδυση και να τη διοχετεύσουμε στην ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας. Δεδομένης της τεράστιας προοπτικής της ναυτιλιακής οικονομίας, η στήριξη των τομέων της ναυτιλίας και των περιφερειακών ακτών πρέπει να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο».

Καταλήγοντας είπε ότι «η Διακήρυξη που σήμερα υιοθετούμε αποτελεί μια ισχυρή βάση πάνω στην οποία θα αναπτύξουμε τη γαλάζια οικονομία στην Ευρώπη. Πράττοντας το αυτό παρέχουμε ένα ισχυρό ναυτιλιακό πυλώνα στη στρατηγική Ευρώπη 2020».

Λειτουργός Επικοινωνίας
Ριάνα Μαγίδου