Δελτίο Τύπου – Η Κυπριακή Προεδρία προετοιμάζει το έδαφος για μια συναινετική συμφωνία για το ΠΔΠ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου
24.09.2012, 17:55 (CET)
Οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων εξέφρασαν σήμερα την προθυμία τους να χρησιμοποιήσουν το αναθεωρημένο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο ως βάση για επίτευξη συμβιβαστικής συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ), μέχρι το τέλος του έτους. Το αναθεωρημένο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει τα κύρια σημεία και επιλογές για τις διαπραγματεύσεις του ΠΔΠ, ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης της σημερινής συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Κατά τη διάρκεια του σημερινού Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), διεξήχθη ανταλλαγή απόψεων σχετικά με το αναθεωρημένο Διαπραγματευτικό Πλαίσιο (Negotiation Box). Η Προεδρία αναθεώρησε το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο μετά από τις εποικοδομητικές συζητήσεις κατά την Άτυπη Συνάντηση Υπουργών και Υφυπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, στη Λευκωσία, στις 30 Αυγούστου, καθώς και μετά από τις διμερείς συναντήσεις τον Ιούλιο.

Ενθάρρυνση για πρόοδο

Ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κύπρου, Πρέσβης Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης, ο οποίος προήδρευε της συνόδου του ΣΓΥ, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της συζήτησης, αναφέροντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε του ΣΓΥ πως «τα εποικοδομητικά σχόλια που έκαναν οι Υπουργοί, μας έχουν ενθαρρύνει να προχωρήσουμε και να ετοιμάσουμε το έδαφος για μια συμβιβαστική συμφωνία».

Κατά την αναθεώρηση του διαπραγματευτικού πλαισίου, η Προεδρία προσπάθησε να αντικατοπτρίσει την όλη  πορεία των συζητήσεων μέχρι στιγμής και να λάβει υπόψη τις βασικές προτεραιότητες των κρατών μελών. Κατά την αναθεώρηση, η Προεδρία σημείωσε την ανάγκη όπως η πρόταση της Επιτροπής προσαρμοστεί προς τα κάτω και όπως η μείωση αυτή επιτευχθεί με στοχευμένες περικοπές σε όλα τα Κεφάλαια. «Όπως αναμενόταν, δεν έγιναν δεκτά όλα τα σημεία του αναθεωρημένου διαπραγματευτικού πλαισίου από όλες ή τις περισσότερες χώρες. Όμως, όλα τα Κράτη Μέλη αποδέχθηκαν το αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο ως βάση για περαιτέρω εργασία», σχολίασε ο Πρέσβης Μαυρογιάννης σχετικά με τις αντιδράσεις των Κρατών Μελών.

Τα επόμενα βήματα

Η αποφασιστικότητα των Κρατών Μελών να υπάρξει συμφωνία στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Νοεμβρίου, ενίσχυσε την αισιοδοξία για τη συνέχεια της διαδικασίας. «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που διαπιστώνω ότι μοιραζόμαστε όλοι τον ίδιο στόχο: να εργαστούμε για επίτευξη συμφωνίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου», είπε ο Υφυπουργός, τονίζοντας ότι μια έγκαιρη συμφωνία θα συνεισφέρει σημαντικά στην προώθηση της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας.

«Μια έγκαιρη συμφωνία θα καταδείξει την ικανότητα της Ευρώπης να λαμβάνει αποφάσεις σε δύσκολα θέματα», υπέδειξε ο κ. Μαυρογιάννης.

Επιπλέον, ο Επίτροπος Lewandowski παρουσίασε σήμερα στους Υπουργούς τη νέα πρόταση της Επιτροπής για τον νέο ΦΠΑ στη βάση ιδίων πόρων.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων θα συναντηθεί ακόμη δύο φορές πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 22ας- 23ης Νοεμβρίου. Η Κυπριακή Προεδρία θα μελετήσει τα σχόλια που έγιναν σήμερα από τα κράτη μέλη, για να προβεί σε περεταίρω τροποποιήσεις του Διαπραγματευτικού Πλαισίου. Το επόμενο ραντεβού των Υπουργών θα γίνει στο ΣΓΥ της 16ης Οκτωβρίου, όπου θα διεξαχθεί μια πιο ανεπίσημη συζήτηση για το ΠΔΠ.

Η Προεδρία θα ετοιμάσει νέο αναθεωρημένο Διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο θα περιλαμβάνεται στενό εύρος τιμών και, όπου είναι δυνατό, αριθμοί. Το Γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα διεξάγει διμερείς συναντήσεις με τα κράτη μέλη τη βδομάδα που ξεκινά στις 5 Νοεμβρίου με στόχο, βάσει του νέου αναθεωρημένου Διαπραγματευτικού Πλαισίου, να διευκολύνει περαιτέρω την πρόοδο προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Μετά τις διμερείς συναντήσεις, το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο θα αναθεωρηθεί αναλόγως εν όψει της συζήτησης που θα γίνει στο ΣΓΥ στις 20 Νοεμβρίου αναφορικά με το προσχέδιο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Νοεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια του ΣΓΥ, οι Υπουργοί Ευρωπαϊκών Θεμάτων συζήτησαν επίσης άλλα θέματα που απασχολούν την ΕΕ, περιλαμβανομένου του προσχεδίου της ημερήσιας διάταξης του επόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Οκτώβριο, ενώ έγινε και αξιολόγηση του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου του 2012.

Περαιτέρω, η Επιτροπή παρουσίασε τις προτάσεις της για το καθεστώς και τη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων και ιδρυμάτων, καθώς επίσης ενημέρωσε το Συμβούλιο για την εφαρμογή των εθνικών στρατηγικών για τους Ρομά.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης