Δελτίο Τύπου - «Η Διακήρυξη της Λεμεσού θα μείνει στην ιστορία»
08.10.2012, 13:08 (CET)
«Η Διακήρυξη της Λεμεσού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μείνει στην ιστορία», τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. José Manuel Barroso, μετά το πέρας της τελετής για τη Διακήρυξη της Λεμεσού.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε τον κ. Barroso και την Επίτροπο για Θαλάσσιες Υποθέσεις και Αλιεία, κα Μαρία Δαμανάκη, για τη συμβολή τους στη δημιουργία της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής της ΕΕ (ΟΘΠ) και πρόσθεσε ότι η Κύπρος, παρόλο ότι είναι ένα μικρό νησί, είναι και μια ισχυρή ναυτιλιακή δύναμη τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς.

«Η ΟΘΠ της ΕΕ αποτελεί ένα αναπόσπαστο μέρος της όλης πολιτικής της ΕΕ σε διάφορους τομείς δραστηριοτήτων και αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι η ΕΕ κινείται ενωμένη προς όλες τις κατευθύνσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα πολύ δύσκολα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας», είπε.

Κάνοντας τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι η λύση του Κυπριακού αποτελεί ευρωπαϊκό καθήκον και θα συνέβαλλε στο να γίνει η Μεσόγειος μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Πρόσθεσε επίσης ότι «θέλουμε να συμβάλουμε στη λύση του Μεσανατολικού». Αναφερόμενος στα θέματα της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη θέση αρχών και τη στήριξη τους προς το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους στη βάση του Δικαίου της Θάλασσας.

Από την πλευρά του ο κ. Barroso σημείωσε ότι «στα χρόνια που θα έρθουν, ο κόσμος θα αναφέρεται στη Διακήρυξη της Λεμεσού ως ένα πολύ σημαντικό δόγμα πολιτικής και κατευθυντήριων γραμμών για τη θαλάσσια πολιτική μας», και πρόσθεσε ότι η θαλάσσια πολιτική μπορεί να συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία ανάπτυξης και θέσεων εργασίας.

Συνέχισε λέγοντας, ότι σε σχέση με τον Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 θα δοθεί επίσης έμφαση στο Ταμείο Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας και Αλιείας.

Επόμενα βήματα για αντιμετώπιση της κρίσης

Ο κ. Barroso είπε ότι «έχουμε ένα σημαντικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη βδομάδα, όπου θα χρειαστεί να έχουμε μια ξεκάθαρη κατεύθυνση στην υιοθέτηση μέχρι το τέλος του χρόνου των προτάσεων της Επιτροπής για έναν εποπτικό μηχανισμό», προσθέτοντας ότι «αυτό θα δώσει το έναυσμα για να μπορέσουμε να έχουμε απευθείας επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Θα έχουμε επίσης την ευκαιρία να δώσουμε περισσότερη κατεύθυνση για το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης στη βάση μιας ενδιάμεσης έκθεσης που ήδη ετοιμάζεται».

Επεσήμανε δε, ότι η Ευρώπη κάνει πρόοδο σε σχέση με την οικοδόμηση ενσωματωμένων δυνατοτήτων για αντιμετώπιση της κρίσης.

Για την Κύπρο, ο κ. Barroso εξέφρασε την ελπίδα ότι «μπορούμε να κινηθούμε γρήγορα για να πετύχουμε μια συμφωνία για τα μέτρα που θα ληφθούν και που θα εγγυηθούν μια μακροχρόνια βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας». Υπογράμμισε μάλιστα, ότι είναι τεράστιας σημασίας η Κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι στην Κύπρο να πετύχουν συμφωνία και να υπάρχει από κοινού αποφασιστικότητα να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι για το ΠΔΠ η Κύπρος επιθυμεί, ως ένας έντιμος διαμεσολαβητής, να πετύχει μέσω διαπραγματεύσεων ένα τελικό θετικό αποτέλεσμα, αν είναι δυνατόν, τον Νοέμβριο. Από την πλευρά του, ο κ. Barroso είπε ότι το ενδεχόμενο συμφωνίας είναι εφικτό, προσθέτοντας ότι «εργαζόμαστε με την Κυπριακή Προεδρία για να έχουμε μια πολιτική συμφωνία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Νοεμβρίου».

Διακήρυξη της Λεμεσού: Μια πολιτική με κοινωνική διάσταση

Ερωτηθείς για την κοινωνική πτυχή της Διακήρυξης της Λεμεσού, ο κ. Μπαρόσο είπε ότι «η Διακήρυξη της Λεμεσού είναι διακήρυξη για ανάπτυξη και για δημιουργία θέσεων εργασίας» και είναι μια πολιτική με επίκεντρο την κοινωνική πτυχή.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι η Κύπρος έχει συμβάλει στο να περιληφθεί στην ατζέντα του Συμβουλίου συγκεκριμένα αυτή η πολιτική για ανάπτυξη, για δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τους νέους, και για κοινωνική συνοχή. «Είναι κάτι για το οποίο επιμέναμε και είμαστε ικανοποιημένοι που βρίσκεται ανάμεσα στις αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση», διευκρίνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι αυτό θα πάρει χρόνο, σημειώνοντας παράλληλα πως «βρισκόμαστε στο σωστό δρόμο». Τόνισε δε, ότι θα χρειαστεί αμοιβαία κατανόηση από τις πλούσιες χώρες μέχρι τις χώρες του νότου.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Τουρκίας σε σχέση με τις κυρώσεις που επιβάλλει εναντίον κυπριακών πλοίων, έχοντας ως δεδομένο ότι η Τουρκία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα και η Κύπρος η προεδρεύουσα χώρα του Συμβουλίου της ΕΕ, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι αυτό το θέμα βρίσκεται νυχθημερόν στην ημερήσια διάταξη. «Εμείς ασκούμε σφοδρή κριτική στην Τουρκία για τα μέτρα που παίρνει σε βάρος της Κύπρου την ώρα που είναι και κατοχική δύναμη και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και το διεθνές δίκαιο», υπογράμμισε. Αναφέρθηκε επίσης στη στήριξη της ΕΕ προς την Κύπρο σε ό,τι αφορά το κυριαρχικό της δικαίωμα να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτου εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Από την πλευρά του ο κ. Μπαρόσο είπε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτή την προτεραιότητα, δηλαδή, στο να υπάρξει μια ενωμένη Κύπρος μέσω μιας διαρκούς διευθέτησης», προσθέτοντας ότι «για να υπάρξει λύση απαιτείται πολιτική δέσμευση από όλες τις πλευρές. Εμείς στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Λειτουργός Επικοινωνίας
Ριάνα Μαγίδου