Δελτίο Τύπου - Συνεχής η πρόοδος στην προστασία προσωπικών δεδομένων
09.10.2012, 15:08 (CET)
Τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της προστασίας προσωπικών δεδομένων συζήτησε η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EK), στην παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, κ. Λουκά Λουκά. Ο πρόεδρος του ΕK, κ. Martin Schulz, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι η Κυπριακή Προεδρία κάνει εξαιρετική δουλειά και έχει επιτελέσει ουσιαστικό ρόλο στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί.  «Τα όποια προβλήματα συναντούμε,  δεν οφείλονται στην Κυπριακή Προεδρία, με την οποία έχουμε εξαιρετική συνεργασία», σημείωσε ο κ. Schulz.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης συνεδρίας, η οποία άρχισε  σήμερα και θα ολοκληρωθεί  αύριο  στις Βρυξέλες, ο κ. Λουκά, παρουσίασε  τους χειρισμούς  της Κυπριακής Προεδρίας, μέσα από  τους οποίους επιτυγχάνονται σταθερά βήματα προόδου στον τομέα της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Στη συνάντηση συμμετείχαν και μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων των κρατών μελών.

Εντατικός και δομημένος διάλογος

Oι προτάσεις του νομοθετικού πακέτου για τα προσωπικά δεδομένα συζητούνται με εντατικούς ρυθμούς στην αρμόδια oμάδα εργασίας, όπου στα πλαίσια ενός δομημένου διαλόγου, παρατηρείται συνεχής πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο, τόσο σε σχέση με την Πρόταση Γενικού Κανονισμού, όσο και σ’ ότι αφορά στην Πρόταση Οδηγίας, η οποία καλύπτει τον τομέα της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας.

Παράλληλα, η Προεδρία έχει ενεργοποιήσει  την ομάδα Φίλων της Προεδρίας, η οποία, στις 12 Οκτωβρίου, θα αρχίσει μία σειρά συναντήσεων με στόχο  τη σφαιρική και σε βάθος διερεύνηση των  τριών ιδιαιτέρως σημαντικών (οριζοντίων) ζητημάτων,  τα οποία προέκυψαν  κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων τον Ιούλιο στην Κύπρο. Πρόκειται για το θέμα του  διοικητικού κόστους που ο Κανονισμός ενδέχεται να επιφέρει στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, την ευελιξία στην εφαρμογή των διατάξεων του Κανονισμού στον δημόσιο σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα, καθώς  και τις  διευρυμένες εξουσίες της Επιτροπής. Η Κυπριακή Προεδρία, πέρα από τις προαναφερθείσες συναντήσεις των Φίλων της Προεδρίας, έχει συνεχείς επαφές με την Επιτροπή, τους Εισηγητές της Επιτροπής LIBE, καθώς και με εκπρόσωπους της βιομηχανίας και των κρατών μελών.

«Όπως αντιλαμβάνεστε,  εργαζόμαστε εντατικά, ώστε να μπορέσουμε να επιτύχουμε πολιτική συμφωνία στα οριζόντια αυτά θέματα μέχρι το τέλος της Κυπριακής Προεδρίας»,  υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, σημειώνοντας παράλληλα ότι «η Κύπρος επιδιώκει να παραδώσει στην Ιρλανδική Προεδρία, ένα ποιοτικό έργο στη βάση του οποίου θα μπορεί να συνεχίσει και αυτή με τη σειρά της, τις προσπάθειες».

Ο κ. Υπουργός τόνισε επίσης ότι η συνεχής και στενή συνεργασία μεταξύ Συμβουλίου, Επιτροπής και  Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι ζωτικής σημασίας για την επίτευξη ταχείας  προόδου στις διαπραγματεύσεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων.

Υπενθυμίζεται ότι στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων το διήμερο 23-24 Ιουλίου, η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Viviane Reding, είχε επαινέσει το έργο που επιτελεί η Κυπριακή Προεδρία για τον εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας που διέπει την προστασία προσωπικών δεδομένων, κάτι που επιβεβαιώθηκε και από τις σημερινές δηλώσεις του κ. Schulz.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης