H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου – Ένα βήμα πιο κοντά στην πραγματοποίηση το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου
25.10.2012, 20:36 (CET)
Πρόοδος σε αρκετές νομοθετικές προτάσεις για την θεσμοθέτηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου (ΚΕΣΑ) επιτεύχθηκε από το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, μέσω της Πολιτικής Συμφωνίας που υιοθετήθηκε σήμερα, 25 Οκτωβρίου και αφορά την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής. Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, το οποίο προήδρευσαν από κοινού η Κύπρια Υπουργός Εσωτερικών κ. Ελένη Μαύρου και ο Κύπριος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκάς Λουκά, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις πρόσφατες εξελίξεις στη Συρία καθώς και στην πρόταση για ένα βελτιωμένο σύστημα πρόληψης και προστασίας για φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές. Τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου ενέκριναν επίσης μια νέα στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων.

Η Επίτροπος για Εσωτερικές Υποθέσεις, κα Cecilia Malmström, και η Επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση Κρίσεων, κα Kristalina Georgieva, παρέστησαν επίσης στη συνεδρία.

Σημαντικό θετικό βήμα προς τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου

Η έγκριση από το Συμβούλιο  για την πολιτική συμφωνία σχετικά με την οδηγία για τις συνθήκες υποδοχής σηματοδοτεί μια σημαντική εξέλιξη στις προσπάθειες για θεσμοθέτηση ενός ΚΕΣΑ.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά με την πρόοδο στις νομοθετικές προτάσεις στον τομέα του ασύλου και ανέθεσε στα προπαρασκευαστικά όργανα του Συμβουλίου να συνεχίσουν τη δέσμευση για τη δημιουργία του νομοθετικού πλαισίου για ένα ΚΕΣΑ ως το τέλος του 2012.

Σύμφωνα με την κ. Μαύρου, «οι συζητήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της Επιτροπής και της Προεδρίας προχωρούν θετικά. Ως αποτέλεσμα, έχουν βρεθεί συμβιβασμοί για πολλές διατάξεις, ενώ την ίδια στιγμή έχουν καταστεί σαφή τα σημεία όπου απαιτείται περαιτέρω συζήτηση, ώστε να επιτευχθεί συμφωνία».

Συρία

Οι Υπουργοί συζήτησαν επίσης την επείγουσα ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση στη Συρία, καθώς η Επιτροπή ενημέρωσε το Συμβούλιο για τις εξελίξεις σχετικά με τη δημιουργία Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας για αντιμετώπιση της συριακής κρίσης.

«Η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία, όπως και η αυξανόμενη επιβάρυνση των γειτονικών χωρών που φιλοξενούν αυτούς που εγκαταλείπουν τη Συρία είναι ένα θέμα ιδιαίτερης ανησυχίας για όλους μας», δήλωσε η Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, κα. Ελένη Μαύρου.

Οι μεταναστευτικές πιέσεις προς την ΕΕ εντείνονται, ενώ ορισμένα κράτη μέλη ήδη έχουν βιώσει σημαντική αύξηση του αριθμού αιτήσεων ασύλου. Το Συμβούλιο χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε σχέση με τη δημιουργία Περιφερειακού Προγράμματος Προστασίας στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης αντιμετώπισης των αναγκών των προσφύγων στην περιοχή, και κάλεσε την Επιτροπή να δώσει συνέχεια σε αυτό το έργο το συντομότερο δυνατό.

Βελτιώνοντας το σύστημα αντιμετώπισης των καταστροφών

Το Συμβούλιο διεξήγαγε δημόσια συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την πρόταση για τη δημιουργία μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης. Η νέα πρόταση αποσκοπεί να αντικαταστήσει την ισχύουσα νομοθεσία στον τομέα αυτό και να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα και τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας των συστημάτων πρόληψης, της προετοιμασίας και ανταπόκρισης σε φυσικές και ανθρωπογενείς καταστροφές όλων των ειδών εντός και εκτός της Ένωσης.

 «Η Προεδρία θα ήθελε να σημειώσει όσο το δυνατόν περισσότερη πρόοδο στο θέμα αυτό. Σήμερα έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η κ. Μαύρου

Νέα στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων

Κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, εγκρίθηκε επίσης το το αναθεωρημένο σχέδιο συμπερασμάτων για τη νέα στρατηγική της ΕΕ για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων 2012-2016, η οποία ως στόχο έχει να υποστηρίξει και να συμπληρώσει τη στρατηγική που υιοθετήθηκε από την Επιτροπή τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

Παρακολούθηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μετά την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων

Στο περιθώριο της συνόδου του Συμβουλίου, η Μεικτή Επιτροπή (ΕΕ, Νορβηγία, Ισλανδία, Λίχτενσταϊν και Ελβετία) συζήτησε την Τρίτη έκθεση της Επιτροπής σχετικά με την παρακολούθηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων μετά την ελευθέρωση του καθεστώτος των θεωρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό, το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαπραγματεύονται τροποποιήσεις στους κανόνες που διέπουν το καθεστώς φιλελευθεροποίησης θεωρήσεων της ΕΕ.

Η Προεδρία καλεί τους εταίρους μας από τα Δυτικά Βαλκάνια να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα κατά της κατάχρησης αυτού του προνομίου ώστε να εξασφαλίσουν την ανεμπόδιστη συνέχισή του», δήλωσε η κ. Μαύρου υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία που η Κυπριακή Προεδρία αποδίδει στην πολιτική φιλελευθεροποίησης του καθεστώτος των θεωρήσεων για όλους τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.

Εθνικό πρόγραμμα δράσης της Ελλάδας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για τις εξελίξεις όσον αφορά την εφαρμογή του ελληνικού σχεδίου δράσης για τη μεταρρύθμιση του ασύλου και τη διαχείριση της μετανάστευσης. Η Επίτροπος Malmström ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή της στον Έβρο και στην Αθήνα, ενώ περαιτέρω συνεισφορά στη συζήτηση δόθηκε από τον Έλληνα Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, κ. Δένδια, και από τους Εκτελεστικούς Διευθυντές του FRONTEX και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO).

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης

Κορεπέρ II

Email: nchristodoulides@mfa.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27395152
Κινητό: +32 473400441
Διοικητικός Λειτουργός
Ανδρέας Κωνσταντίνου

Υπουργείο Εσωτερικών
Συντονιστής Συμβουλίων ΔΕΥ
Email: aconstantinou@moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22867691
Λειτουργός Επικοινωνίας
Ντίνα Καπαρδή

Υπουργείο Εσωτερικών
Κλιμάκιο Ευρωπαϊκών Θεμάτων
Email: ckapardis@moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22867721

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη Τύπου εδώ

Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ