Δελτίο Τύπου - Χρειάζονται συμμαχίες για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων
18.10.2012, 18:30 (CET)
Τα μελλοντικά βήματα ενδυνάμωσης της συνεργασίας και των συμμαχιών μεταξύ των αρμοδίων οργάνων στη μάχη για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια σημερινού συνεδρίου στις Βρυξέλλες, για την 6η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου με τίτλο «Συνεργασία για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων: Η πορεία προς το μέλλον», συζητήθηκαν επίσης τρόποι ενίσχυσης της πρόληψης του φαινομένου, της προστασίας και αρωγής στα θύματα αλλά και της δίωξης των παραβατών.

Το συνέδριο, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, έφερε σε επαφή υψηλόβαθμους φορείς χάραξης πολιτικής, κυβερνητικά στελέχη από όλα τα κράτη μέλη, εκπροσώπους των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, εμπειρογνώμονες και άτομα που εργάζονται στην πρώτη γραμμή και έρχονται σε άμεση επαφή με τα θύματα.

Η Επίτροπος της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις, κα Cecilia Malmström, η Ευρωπαία Συντονίστρια κατά της Εμπορίας Προσώπων, κα Μύρια Βασιλειάδου, και η υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, κα Ελένη Μαύρου, συμμετείχαν στο συνέδριο.

Η Κύπρια Υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναγνωρίσει την ανάγκη για μια πιο συντονισμένη αντίδραση για την εμπορία ανθρώπων, ούτως ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία, η προστασία των θυμάτων, η πρόληψη και η αποτελεσματική δίωξη των διακινητών. «Οι ανάγκες αυτές εκφράζονται μέσα από το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης, μέσα από την υιοθέτηση της νέας οδηγίας για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, με τον ορισμό της Ευρωπαίας Συντονίστριας κατά της Εμπορίας Προσώπων, κας Μύριας Βασιλειάδου και πιο πρόσφατα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου σχετικά με τη στρατηγική που αναμένεται να εγκριθεί πολύ σύντομα», ανέφερε η κα Μαύρου.

«Η εργαλειοθήκη μας όμως είναι γεμάτη. Χωρίς να θεωρώ πως διαθέτουμε το εκατόν τοις εκατόν των απαραίτητων μέσων για να αντιμετωπίσουμε την εγκληματική αυτή πραγματικότητα, πιστεύω ακράδαντα πως πλέον έχουμε στα χέρια μας και τα νομοθετικά και τα πρακτικά εργαλεία για να γκρεμίσουμε το οικοδόμημα που έφτιαξαν οι ανά τον κόσμο έμποροι των ανθρώπων. Αυτό που απομένει είναι να παραμείνουμε σε επιφυλακή και να εφαρμόσουμε χωρίς δικαιολογίες τα εργαλεία αυτά στην πράξη, τόσο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων όσο και στην καθημερινή μας εργασία», πρόσθεσε η Κύπρια Υπουργός Εσωτερικών.

Χαμηλός αριθμός καταδικαστικών αποφάσεων

Η Εμπορία Ανθρώπων εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ προσοδοφόρα μορφή εγκλήματος που παράγει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για τους δράστες κάθε χρόνο. Τα διαθέσιμα στοιχεία δεν δείχνουν ότι το πρόβλημα μειώνεται. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ΔΟΕ) για τον Ιούνιο του 2012 σχετικά με την καταναγκαστική εργασία, ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της καταναγκαστικής εργασίας παγκοσμίως υπολογίζεται σε 20.9 εκατομμύρια, εκ των οποίων 880.000 βρίσκονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια στιγμή, ο συνολικός αριθμός των καταδικών για το αδίκημα της διακίνησης ανθρώπων παραμένει σχετικά χαμηλός.

Η κα Malmström υπογράμμισε τις πέντε προτεραιότητες που προσδιορίζονται στη στρατηγική της ΕΕ και κάλεσε τα κράτη μέλη να θέσουν την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων ψηλά στην πολιτική τους ατζέντα. Κάλεσε επίσης τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τη νέα οδηγία και τη νέα στρατηγική.

Η πρωινή συνεδρία επικεντρώθηκε στον εντοπισμό των μελλοντικών ενεργειών που απαιτούνται για την αποτελεσματική εξάλειψη αυτής της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των αυξανόμενων προκλήσεων που δημιουργεί η εμπορία ανθρώπων. Παρουσιάστηκαν επίσης και τα αποτελέσματα της κοινής Δήλωσης του περασμένου έτους που υπογράφηκε από τους επικεφαλής της ΕΕ για θέματα Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων στην 5η Πανευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Εμπορίας Προσώπων.

Η απογευματινή συνεδρία ήταν αφιερωμένη στη συζήτηση συγκεκριμένων θεμάτων σε ομάδες εργασίας. Τα θέματα προς συζήτηση επιλέχθηκαν βάσει των προτεραιοτήτων της στρατηγικής της ΕΕ, και είχαν ως τίτλο «Πρόληψη: Μείωση της ζήτησης, Προστασία και βοήθεια: Ευρωπαϊκός Διακρατικός Μηχανισμός Παραπομπής, και Δίωξη: Τελικές Εξετάσεις».

Το συνέδριο έδωσε επίσης την ευκαιρία για προβληματισμό σχετικά με την ίδρυση πλατφόρμας της ΕΕ το 2013 για τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και των φορέων παροχής υπηρεσιών που εμπλέκονται με την προστασία και βοήθεια προς τα θύματα στα ΚΜ και σε επιλεγμένες τρίτες χώρες, όπως ορίζεται στη στρατηγική της ΕΕ.

Διοικητική Λειτουργός
Αγνή Παπαγεωργίου