Δελτίο Τύπου – Μια Προεδρία δεσμευμένη στα ευρωπαϊκά ιδεώδη
14.12.2012, 16:56 (CET)
Οι Προέδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασαν τη βαθιά εκτίμησή τους για την εργασία που καταβλήθηκε από την Κυπριακή Προεδρία σε σχέση με την επίτευξη συμφωνίας για τον Εναίο Εποπτικό Μηχανισμό (ΕΕΜ), ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για μια γνήσια Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ως επίσης και σε σχέση με την εργασία της για την εξασφάλιση συμφωνίας για την Ευρωπαϊκή Ευρεσιτεχνία. Μιλώντας σε διάσκεψη τύπου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. José Manuel Barroso ευχαρίστησε την Κυπριακή Προεδρία για τη σκληρή δουλειά και τη δέσμευσή της στα ευρωπαϊκά ιδεώδη υπογραμμίζοντας ότι κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών έλαβαν χώρα ουσιαστικά επιτεύγματα. Δήλωσε, επίσης, ότι η υιοθέτηση της πρότασης για τον ΕΕΜ είναι «κλείδι στις προσπάθειες εγκαθίδρυσης της τραπεζικής ένωσης».  Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy σημείωσε ότι η συμφωνία για το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υπήρξε η ευτυχής κατάληξη «μιας Οδύσσειας που κράτησε 40 χρόνια».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σήμερα, 14 Δεκεμβρίου, συμφώνησε σε έναν οδικό χάρτη για τη συμπλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, η οποία θα βασίζεται σε βαθύτερη ολοκλήρωση και ενισχυμένη αλληλεγγύη. Οι ηγέτες της ΕΕ ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε από τους Υπουργούς Οικονομικών της Ένωσης, την Πέμπτη το πρωί για την θεσμοθέτηση ενός Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ) για την επίβλεψη των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Με το πέρας της συνάντησης, μια κοινή διάσκεψη τύπου πραγματοποιήθηκε από τον κ.  Van Rompuy, τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια και τον κ. Barroso.

Στην ομιλία του, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε τη σημασία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που μόλις ολοκληρώθηκε αναμφίβολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως ένα ακόμη βήμα στην πορεία μας για συμπλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο δρόμος προς την οικοδόμηση μιας ουσιαστικής ΟΝΕ είναι μακρύς και σίγουρα χρειάζεται να διατηρήσουμε το μομέντουμ», δήλωσε.

«Η ευρωζώνη δεν αστειέυεται»

Σύμφωνα με τον κ. Barroso, η συμφωνία για τον ΕΕΜ είναι εξαιρετικής σημασίας αφού υπογραμμίζει τη δέσμευση των Κρατών Μελών.

«Η συμφωνία για τον ΕΕΜ είναι πολύ σημαντική και αποδεικνύει ότι η ΕΕ και η ευρωζώνη δεν αστειέυονται. Δείχνει επίσης ότι ως 27 μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά, μέσα στα πλαίσια της Συνθήκης. Η πρόταση που υιοθετείται τώρα για τον ΕΕΜ είναι μεν προσαρμοσμένη στις ανάγκες της ευρωζώνης, με τρόπο, ωστόσο, που την καθιστά ανοιχτή για όλους και αυτό είναι καίριας σημασίας για την όλη εργασία που επιτελείται: πως δηλαδή να εμβαθύνουμε την ευρωζώνη διατηρώντας ταυτόχρονα την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο σύνολό της», ανέφερε.

«Στην περίπτωση της ευρεσιτεχνίας, η αγαπημένη μας Ιθάκη είναι ξεκάθαρα η Κύπρος!»

Από την πλευρά του, ο κ. Van Rompuy ανέλυσε τα περαιτέρω βήματα που πρέπει να γίνουν προς την επίτευξη της τραπεζικής ένωσης. Κατόπιν, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Κυπριακή Προεδρία σε σχέση με την «πολύτιμη εργασία» της, όπως την χαρακτήρισε, στις διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο καθώς και στην συνεισφορά της για την πολυαναμενόμενη συμφωνία στην Ευρωπαϊκή Ευρεσιτεχνία.

«Μια ακόμη πολύ σημαντική συνεισφορά (της Κυπριακής Προεδρίας) είναι η κατάληξη στην Ευρωπαϊκή Ευρεσιτεχνία, η οποία επιτεύχθηκε χάρη στην τελική συμφωνία μεταξύ του Συμβουλίου και του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για την ευτυχή κατάληξη μιας 40χρονης Οδύσσειας. Εάν μου επιτρέπεται, θα ήθελα να κλείσω με αυτή τη μεταφορά: παρόλο που δεν γνωρίζουμε στα σίγουρα σε ποιό νησί της Μεσογείου είχε ζήσει ο μυθικός Οδυσσέας, στην περίπτωση της Ευρωπαϊκής ευρεσιτεχνίας, η αγαπημένη μας Ιθάκη είναι ξεκάθαρα η Κύπρος!».

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Nίκος Χριστοδουλίδης