Δελτίο Τύπου - Προώθηση της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής: η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων
18.10.2012, 14:23 (CET)
Η τριμερής κοινωνική σύνοδος κορυφής, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 18 Οκτωβρίου, έδωσε την ευκαιρία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και στους κοινωνικούς εταίρους να συζητήσουν τη σημασία της προώθησης της ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, καθώς και το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι κοινωνικοί εταίροι σε ένα πλαίσιο καλύτερης διακυβέρνησης της ΕΕ. Η κοινωνική σύνοδος κορυφής έλαβε χώρα λίγες μόλις ώρες πριν από τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα επανεξετάσει την πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης και θα συζητήσει πρόσθετες κατευθύνσεις για την επίτευξη του στόχου αυτού.

«Η σημερινή κοινωνική σύνοδος κορυφής αποκτά ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι πραγματοποιήθηκε υπό συνεχιζόμενες αβέβαιες και δύσκολες δημοσιονομικές, οικονομικές και κοινωνικές προοπτικές.  Η οικονομική κρίση εξακολουθεί να επηρεάζει τους Ευρωπαίους εργαζόμενους με διαφορετικούς τρόπους και, ιδίως, αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο περιθωριοποίησης των νέων.  Η κρίση έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τους Ευρωπαίους πολίτες και απειλεί σοβαρά την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Πρόεδρος της Κύπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Η κοινωνική σύνοδος κορυφής συμφώνησε ότι επείγει η ανάγκη ενισχυμένης αντίδρασης στο πρόβλημα της ανεργίας στην Ευρώπη. «Η Ευρώπη χρειάζεται άμεση και αποφασιστική δράση για να  επανέλθει στην τροχιά μιας ανάπτυξης που δημιουργεί θέσεις απασχόλησης καθώς και κοινωνική συνοχή και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, σύμφωνα με τους στόχους της στρατηγικής ’Ευρώπη 2020’», πρόσθεσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

«Κοινός μας στόχος είναι η δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας και η ταχεία εφαρμογή του Συμφώνου Ανάπτυξης και Απασχόλησης. Συζητήσαμε με τους κοινωνικούς εταίρους για την καθοριστική συμβολή που μπορούν να διαδραματίσουν για να επιτύχουμε  ταχύτερα την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας και να φέρουμε ξανά στην Ευρώπη την πολυσυζητημένη ανάπτυξη.  Κοινός μας στόχος παραμένει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά. Η δική μας έγνοια είναι να ξαναδώσουμε στους νέους μας ελπίδα και προοπτική», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.

Η συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων

Το μήνυμα που έστειλε η σύνοδος είναι ότι η ενεργός συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στην ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, μπορεί να συμβάλει στο να δοθεί μια νέα ώθηση στην προσπάθεια για μια ανάπτυξη πλούσια σε θέσεις εργασίας.  Οι ευρωπαίοι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν μια αρμόζουσα συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στον καθορισμό των εθνικών σχεδίων μεταρρύθμισης και στην υλοποίηση της στρατηγικής «Ευρώπη 2020».

Κατά την άποψη του Προέδρου Χριστόφια, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο κοινωνικός διάλογος και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων παραμένουν ουσιαστικά στοιχεία στην επιτυχημένη διαμόρφωση και εφαρμογή ισορροπημένων πολιτικών. Ο κοινωνικός διάλογος σε όλους τους τομείς πολιτικής είναι απόλυτα αναγκαίος και ιδίως σε θέματα που επηρεάζουν τη δημοσιονομική πολιτική, τις αλλαγές στην αγορά εργασίας και τις μεταρρυθμίσεις στην κοινωνική πολιτική.

«Χρειαζόμαστε τη δημιουργική συμβολή των κοινωνικών εταίρων για να μπορούμε να περιορίσουμε τις αρνητικές συνέπειες στην απασχόληση, να ανακάμψουμε αποτελεσματικά από την κρίση και να σταθεροποιήσουμε την ανάπτυξη, να πετύχουμε τους στόχους μας για την επόμενη δεκαετία», τόνισε. «Ο αγώνας για μια ’Καλύτερη Ευρώπη’ είναι κοινός και μόνο με συλλογική προσπάθεια μπορούμε να θέσουμε ασφαλείς βάσεις ενός καλύτερου και πιο ελπιδοφόρου μέλλοντος για τη νέα γενιά των Ευρωπαίων πολιτών», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Συμβολή στην αποτελεσματικότητα του κοινωνικού διαλόγου

Η κοινωνική σύνοδος κορυφής για την ανάπτυξη και την απασχόληση θεσπίστηκε με Απόφαση του Συμβουλίου το 2003 με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων και των εκπροσώπων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Συνέρχεται τακτικά πριν από τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια του Οκτωβρίου και του Μαρτίου. Στην κοινωνική σύνοδο κορυφής συμμετέχουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων της εκάστοτε προεδρίας του Συμβουλίου και των δύο επόμενων προεδριών (αυτή τη φορά: Κύπρος, Ιρλανδία, Λιθουανία), συνοδευόμενοι από τους αντίστοιχους υπουργούς απασχόλησης, οι Πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και ο Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση.Από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων συμμετέχουν οι Πρόεδροι/Γενικοί Γραμματείς των κυριότερων ευρωπαϊκών οργανώσεων των εργοδοτικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι εργοδότες εκπροσωπούνται από την BusinessEurope, και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (ETUC).

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη