H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Άρθρο - Ο στυλοβάτης της Κυπριακής Προεδρίας
02.11.2012, 13:09 (CET)
Κατά την εξάμηνη διάρκειά της, ο αριθμός των συναντήσεων που οργανώνονται στο νησί από την Κυπριακή Προεδρία θα ξεπεράσει τις 170 ενώ εδώ φιλοξενούνται μια σειρά από πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις. Ταυτόχρονα, με τον αριθμό των ανθρώπων που επισκέπτονται την Κύπρο από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο να υπολογίζεται γύρω στις 40.000, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι διευθετήσεις που χρειάζονται για τις μεταφορές τους, τη διαμονή τους και τη διατροφή τους δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολη υπόθεση.  Αν και βεβαίως τα οργανωτικά ζητήματα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στο κατα πόσο μια Προεδρία μπορεί να θεωρηθεί επιτυχημένη, είναι η συνεισφορά αρκετών ενθουσιωδών ατόμων που θα αφήσει την τελευταία και πιο ουσιαστική εντύπωση στον επισκέπτη. «Στυλοβάτης» λοιπόν της Προεδρίας μπορούν να θεωρηθούν οι συνοδοί και οι εθελοντές που δουλεύουν γι’αυτήν, οι οποίοι μεταφέρουν και προωθούν έμπρακτα το μήνυμα της «φιλοξενίας» που χαρακτηρίζει την Κύπρο και τους ανθρώπους της.

Από το να μοιράζουν  κονκάρδες διαπίστευσης στα αεροδρόμια και να συνοδεύουν  αντιπροσωπείες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους μέχρι να προετοιμάζουν επερχόμενα συνέδρια, το έργο των εθελοντών και των συνοδών της Κυπριακής Προεδρίας είναι ανεξάντλητο.

Οι εθελοντές είναι περισσότεροι από 70 ενώ ο αριθμός των συνοδών –όλοι τους δημόσιοι υπάλληλοι- αγγίζει τους 41.

Πρόκειται για μια ομάδα πάντα ζωντανή και ενθουσιώδη και αυτό παρόλη τη διαφορετικότητα που χαρακτηρίζει τη σύνθεσή της: αποτελείται από φοιτητές πανεπιστημίων, απόφοιτους και δημόσιους υπαλλήλους με μακροχρόνια εμπειρία.

Τα πρώτα άτομα επικοινωνίας

Η συνοδεία των ευρωπαϊκών αντιπροσωπειών κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί, η διευθέτηση της μεταφοράς τους από και πρός το αεροδρόμιο, η διαμονή τους και βοήθεια σε ζητήματα σχετικά με το συνέδριο τους καθώς και με τις μεταφορές τους γενικότερα είναι τα βασικά καθήκοντα των συνοδών.

 «Σε ό,τι αφορά τους συνοδούς,  λόγω της ανάγκης για δέσμευση και συνέπεια που ήταν απαραίτητες προυποθέσεις για τη συγκεκριμένη θέση, προτιμήσαμε αυτοί να είναι έμπειροι δημόσιοι υπάλληλοι. Σοβαρά υπόψη λήφθηκαν επίσης οι γλωσσικές τους δεξιότητες», δηλώνει η κ. Ευγενία Κωνσταντίνου,  επικεφαλής των συνοδών και των εθελοντών στη Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας.

Τα γαλλικά, τα γερμανικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα τσέχικα, τα σλοβάκικα, τα πολωνικά, τα βουλγάρικα και τα ρουμάνικα είναι οι εννέα γλώσσες που καλύπτονται από την ομάδα των συνοδών. Η γνώση των αγγλικών ήταν απαραίτητη προυπόθεση για όλους.

Σύμφωνα με την Ιριάνα Δανιήλ, τη συνοδό που συνόδεψε τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σούλτς, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο τον Ιούλη, σε καμία περίπτωση η επιτυχία ενός συνεδρίου δεν εξαρτάται μόνο απο αυτή καθαυτή τη συνάντηση.

«Είναι σημαντικό να δώσεις μια θετική εντύπωση στους επισκέπτες, να τους κάνεις να νιώσουν άνετα μιλώντας τη δική τους γλώσσα και να τους παρέχεις όλες τις ανέσεις που χρειάζονται για να ολοκληρώσουν αποτελεσματικά τη δουλειά τους».

 «Η ιδέα του να δουλέψω για την Ευρωπαϊκή Ένωση μου φάνταζε απίστευτα ελκυστική. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για να βιώσεις πώς δουλεύει μια Προεδρία της ΕΕ και για να έρθεις σε επαφή με ανθρώπους που βλέπεις μόνο στην τηλεόραση», λέει η Χρυστάλλα Αγαθοκλέους, μια 20χρονη φοιτήτρια ευρωπαϊκών σπουδών και εθελόντρια.

Η νεολαία στα ηνία

Τη στιγμή που τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους Ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται την Κύπρο για τις διάφορες συναντήσεις, στο παρασκήνιο βρίσκονται οι ενθουσιασμένοι εθελοντές.

Οι εθελοντές εναλλάσσονται σε διαφορετικά σημεία πληροφόρησης στα αεροδρόμια της Λάρνακας και της Πάφου, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία καθώς και στις υπόλοιπες συνεδριακές αίθουσες που βρίσκονται διάσπαρτες σε ολόκληρο το νησί. Καλωσορίζουν τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες, μοιράζουν  κονκάρδες διαπίστευσης στα αεροδρόμια και γίνονται φορείς χρήσιμων πληροφοριών.

«Στο συνεδριακό κέντρο, βασικά κάνουμε οτιδήποτε πρέπει να γίνει. Από το να συνοδεύουμε τους διερμηνείς μέχρι να καθοδηγούμε τον κόσμο μέσα στις συνεδριακές αίθουσες», μας λέει ο Χριστόδουλος Σταύρου, τριτοετής φοιτητής και εθελοντής.

Η πλειοψηφία των εθελοντών είναι άτομα περίπου είκοσι ετών και προπτυχιακοί φοιτητές σε πανεπιστήμια της Κύπρου.

 «Η Προεδρία αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία και η εμπειρία που αποκτούμε είναι πραγματικά πολύτιμη. Είμαστε μια ομάδα από νεαρά άτομα και υπάρχει αρκετός ενθουσιασμός από όλους μας, αφού το βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρον να βοηθούμε την Προεδρία», προσθέτει ο Χριστόδουλος.

 «Είναι ενθαρρυντικό που νεαρά άτομα συμμετέχουν ουσιαστικά στην Προεδρία και κρατούν τα ηνία. Αυτό σημαίνει ότι η κοινωνία θέλει τους νέους να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Προεδρίας και κάτι τέτοιο μόνο ως θετικό μπορεί να χαρακτηριστεί», υποστηρίζει η κ. Αντωνία Παπαθεοδούλου, Προϊστάμενη Νοσοκόμα στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού που εκτελεί καθήκοντα συνοδού.

Δημιουργώντας μια δυνατή ομάδα

Με τη νεολαία να βρίσκεται στο επίκεντρο για την ομαλή λειτουργία της Κυπριακής Προεδρίας, η δημιουργία ομαδικού πνεύματος δεν ήταν δύσκολο στο να επιτευχθεί. Επιλεγμένοι από διαφορετικά μέρη σε όλο το νησί, οι εθελοντές είχαν τύχει εκπαίδευσης για τρόπους με το οποίους η φιλοξενία που χαρακτηρίζει το νησί μπορεί να γίνει συνειδητή στους επισκέπτες.

«Πρίν δύο χρόνια προσεγγίσαμε τα πανεπιστήμια για να κάνουμε παρουσιάσεις σχετικά με αυτό που ψάχναμε.  Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και ενδιαφέρον και μετά την επίσημη προκήρυξή μας, λάβαμε πάρα πολλές αιτήσεις», σημειώνει η κ. Κωνσταντίνου.

Ο μεγάλος αριθμός εθελοντών ,  μας εξηγεί η κ. Κωνσταντίνου, υπήρξε απαραίτητος για να μπορούμε να έχουμε όλο το εικοσιτετράωρο προσωπικό στα δύο αεροδρόμια, λόγω αφίξεων που έφθαναν αργά.

Δημιουργώντας μια δυνατή ομάδα

Μια εμπειρία με μακροπρόθεσμο όφελος

Δεδομένου του γεγονότος ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Κύπρος βρισκόταν στο πηδάλιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο οι εθελοντές όσο και οι συνοδοί εκφράζουν την ελπίδα ότι αυτή η εμπειρία θα έχει γι’ αυτούς μακροπρόθεσμα οφέλη.

Σύμφωνα με την κ. Παπαθεοδούλου, «πρόκειται για κάτι που συμβαίνει μόνο μία φορά και που δύναται να έχει  οφέλη που θα διαρκέσουν. Η επαφή με άλλους Ευρωπαίους μπορεί να αποδειχθεί πολύ ωφέλιμη για τους Κύπριους».

Παρόλα τα διάφορα διεκπεραιωτικά καθήκοντα, βασικός στόχος της ομάδας των εθελοντών και των συνοδών που δουλεύουν για την Κυπριακή Προεδρία είναι οι επισκέπτες να φύγουν με θετικές εντυπώσεις από το νησί και να θυμούνται την Κύπρο ως ένα τόπο ζεστό και «φιλόξενο».

Ποιές είναι όμως οι αντιδράσεις που οι εθελοντές και οι συνοδοί εισπράττουν από τις ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες;

 «Οι πιο πολλοί μας κάνουν ερωτήσεις για την ιστορία της Κύπρου και ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για την πολιτική και την οικονομική κατάσταση», μας λέει η κ. Δανιήλ σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι αρκετοί απολαμβάνουν τον ωραίο καιρό που βρίσκουν στην Κύπρο και εκφράζουν τη λύπη τους που δεν μπορούν να μείνουν περισσότερο».

Με την έννοια της «φιλοξενίας» λοιπόν να αποτελεί το κεντρικό μήνυμα της Κυπριακής Προεδρίας, πολλά είναι που επενδύονται στους εθελοντές και τους συνοδούς.



































Βρείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ