Δελτία Τύπου - Ο Πρόεδρος Χριστόφιας εγκαινιάζει την έκθεση «Χαρτογράφηση της Κύπρου»
02.07.2012, 17:40 (CET)
Με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο, το Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR στις Βρυξέλλες φιλοξενεί την έκθεση «Χαρτογράφηση της Κύπρου: Σταυροφόροι, Έμποροι και Εξερευνητές». Οι δεσμοί της Ευρώπης με την Κύπρο υπογραμμίζονται μέσα από έργα τέχνης, όπως βυζαντινές εικόνες, χάρτες και πίνακες. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας τέλεσε σήμερα τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, παρουσία εκλεκτών προσκεκλημένων.

Στην τελετή των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η έκθεση φιλοξενείται στο Κέντρο Καλών Τεχνών BOZAR στις Βρυξέλλες, εκεί δηλαδή όπου κτυπά η καρδιά της ΕΕ, και όπου ταιριάζει απόλυτα να αναδειχθούν οι ιστορικοί δεσμοί της Κύπρου με την Ευρώπη. O Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy, η Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας, Νεολαίας και Αθλητισμού της ΕΕ, Ανδρούλλα Βασιλείου, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη και η αναπληρώτρια Πρωθυπουργός του Βελγίου, Laurette Onckelinx, βρέθηκαν ανάμεσα στους εκλεκτούς προσκεκλημένους.

«Οι άμεσοι δεσμοί της Κύπρου με την ηπειρωτική Ευρώπη ενισχύθηκαν με τις Σταυροφορίες και την άφιξη στο νησί το 1191 του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου. Σε λιγότερο από μια χιλιετία αργότερα η Κύπρος απολαμβάνει μιας στέρεας πολιτικής σχέσης με την Ευρώπη, με την ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. Αναντίλεκτα, η Κύπρος ήταν από το Μεσαίωνα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο τελευταίος προμαχώνας της Ευρώπης στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι το σημείο αναφοράς, ο τόπος που λειτουργεί ως πύλη  διοχέτευσης υλικών και πνευματικών αγαθών από την Ανατολή στη Δύση και από τη Δύση στην Ανατολή», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Η έφορος της έκθεσης, Λουκία Λοΐζου-Χατζηγαβριήλ, εξηγεί ότι η μουσειολογική προσέγγιση έχει δύο βασικούς πυλώνες: πρώτα το τοπικό στοιχείο, όπου οι Κύπριοι κάτοικοι παρουσιάζονται μέσα από τα κοινά χαρακτηριστικά τα οποία αντιπροσωπεύουν τη νοοτροπία τους, την εκπαίδευσή τους και την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, ενώ ο δεύτερος πυλώνας επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή ήπειρο και εξιστορεί την αντίληψη των Ευρωπαίων για την Κύπρο από τις Σταυροφορίες μέχρι σήμερα.

Το φιλότεχνο κοινό των Βρυξελλών θα έχει, μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου, την ευκαιρία να ανακαλύψει την ιστορία της Κύπρου μέσα από τη ματιά Ευρωπαίων ζωγράφων, χαρτογράφων, συγγραφέων και φωτογράφων, παρατηρώντας παράλληλα την πολιτιστική συνδιαλλαγή που έλαβε χώρα, ιδιαίτερα με τον βυζαντινό πολιτισμό. Το δεύτερο σκέλος της έκθεσης επικεντρώνεται στο σήμερα, παρέχοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει σύγχρονους Κύπριους καλλιτέχνες.

Για περαιτέρω πληροφορίες:
Centre for Fine Arts Bozar, +32 (0)250 78 200, www.bozar.be

Σύμβουλος Τύπου
Μιχάλης Κουμίδης

Email: mkoumides@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 (0) 273 95 139
Κινητό: +32 4 743 33 372
Ακόλουθος Τύπου
Στεφανία Πάντζη-Στεφανίδη

Email: sstephanidi@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 (0) 273 95 170
Κινητό: +32 4 760 56 366