H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Η Προεδρία σε αριθμούς
21.12.2012, 15:58 (CET)

Καθώς οι 184 μέρες της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ ολοκληρώνονται, έφτασε η στιγμή να κοιτάξουμε την Προεδρία από μια καθαρά «αριθμητική» σκοπιά.

Κατά τους έξι τελευταίους μήνες, η Κυπριακή Προεδρία εκμεταλλεύθηκε κάθε στιγμή και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε να επιτευχθεί πρόοδος για τα θέματα που βρίσκονταν στην ατζέντα του Συμβουλίου. Προς το σκοπό αυτό, η Κυπριακή Προεδρία προήδρευσε και οργάνωσε πέραν των 1500 συναντήσεων στις Βρυξέλλες και αλλού, συμπεριλαμβανομένων και 30 περίπου Συμβουλίων Υπουργών, 63 συναντήσεων σε επίπεδο μόνιμων αντιπροσώπων και περισσότερων από 1400 σε τεχνοκρατικό επίπεδο. Επιπρόσθετα, η Κυπριακή Προεδρία έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη στενών σχέσεων και εποικοδομητικής συνεργασίας με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ). Μια απλή ένδειξη αυτής της προσέγγισης αποτελούν οι τουλάχιστον 60 επισκέψεις των Κύπριων υπουργών στο ΕΚ, κατά τη διάρκεια αυτών των έξι μηνών, είτε για σκοπούς συμμετοχής στην Ολομέλεια, είτε για παρουσιάσεις διαφόρων θεμάτων ενώπιον των αρμόδιων Επιτροπών, είτε για συμμετοχή σε πολιτικούς τριλόγους.

Παράλληλα με τους έντονους ρυθμούς στις Βρυξέλλες, και στην Κύπρο, η Προεδρία κινείτο σε αντίστοιχο τέμπο , φιλοξενώντας  225 συναντήσεις και συνέδρια, 15 εκ των οποίων ήταν άτυπα Συμβούλια Υπουργών. Πολλά από τα συνέδρια διοργανώθηκαν στις παράλιες περιοχές της Λεμεσού, της Λάρνακας, της Πάφου και της επαρχίας Αμμοχώστου, ενώ η πλειοψηφία τους έλαβε χώρα στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ», στην πρωτεύουσα Λευκωσία, το οποίο μετατράπηκε σε ένα πολύγλωσσο μικρόκοσμο, φιλοξενώντας για διερμηνεία όλες τις γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και την Ελληνική και Αγγλική νοηματική. Οι περίπου 19000 συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις αυτές πέρασαν 26300 νύχτες συνολικά, σε ξενοδοχεία σε όλη την Κύπρο, συζητώντας και διαπραγματεύοντας σημαντικά ευρωπαϊκά θέματα, και απολαμβάνοντας πέραν των 160 ημερών ήλιου, έχοντας παράλληλα την ευκαιρία να γνωρίσουν διαφορετικές, εντούτοις το ίδιο ενδιαφέρουσες, απόψεις του νησιού.

Η Κυπριακή Προεδρία έδωσε, επίσης, τη δυνατότητα σε διάφορους φορείς και ιδρύματα να οργανώσουν περισσότερες από 140 συναντήσεις και συνέδρια υπό την αιγίδα της, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, σε μια προσπάθεια συνεργασίας και εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα με την Προεδρία.

Παράλληλα, η Προεδρία, μέσα από τουλάχιστον 350 πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν στην Κύπρο και στον υπόλοιπο κόσμο, προσέφερε σε χιλιάδες ανθρώπους την ευκαιρία να γνωρίσουν και να απολαύσουν την Κυπριακή κουλτούρα και πολιτισμό, αλλά και να προσθέσουν την Κύπρο στα ταξιδιωτικά τους πλάνα.

Τίποτα, ωστόσο, δε θα είχε επιτευχθεί χωρίς την πολύτιμη συμβολή των 1800 και πλέον ατόμων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται αρκετοί εθελοντές, οι οποίοι ενεπλάκησαν στην πραγμάτωση αυτού του έργου και που κάλυψαν όλο το φάσμα των θεμάτων πολιτικής, οργανωτικών και επικοινωνίας. Η συνεργασία και ο συντονισμός ήταν τα βασικά συστατικά για την ομαλή και επιτυχημένη απόδοση, ενώ τα 310 εκπαιδευτικά σεμινάρια που προσφέρθηκαν στους ανθρώπους, που ασχολήθηκαν με το κτίσιμο της Κυπριακής Προεδρίας επικεντρώθηκαν, κυρίως, στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα, τόσο όσον αφορά το περιεχόμενο και την ποιότητα, καθώς και του χρόνου.

Δικτυακή πύλη ενημέρωσης αποτέλεσε η επίσημη ιστοσελίδα της Προεδρίας, cy.2012.eu, η οποία απευθυνόταν στο κοινό σε 5 γλώσσες. Με τουλάχιστον 400 δελτία τύπου και σχετικά άρθρα, 4760 φωτογραφίες και 170 βίντεο, καθώς και με όλες τις σχετικές πληροφορίες για όλες τις συναντήσεις και εκδηλώσεις, η ιστοσελίδα κάλυπτε ανά πάσα στιγμή το κάθε τι, υποδεχόμενη, κατά μέσο όρο, 87000 επισκέψεις το μήνα και κρατώντας ενήμερους 3200 συνδρομητές στα ενημερωτικά δελτία και στις ανακοινώσεις τύπου. Οι τρεις λογαριασμοί twitter της Προεδρίας – το κεντρικό και οι δύο των εκπροσώπων τύπου της Προεδρίας στις Βρυξέλλες – έγραψαν και δέχτηκαν σχόλια περίπου 2520 φορές. Τουλάχιστον 3346 χρήστες του twitter ακολουθούσαν τον κεντρικό λογαριασμό της Προεδρίας, ενώ άλλοι 2235 ακολουθούσαν αυτούς των εκπροσώπων στις Βρυξέλλες.

Ακολουθώντας την παράδοση, 14200 γραβάτες και 8200 φουλάρια της Προεδρίας προσφέρθηκαν στους διάφορους συμμετέχοντες και αξιωματούχους. Από την άλλη, οι 1750 εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης, που κάλυψαν τις συναντήσεις στην Κύπρο, δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα προσαρμογής στην ιδιαιτερότητα των βυσμάτων του νησιού, δεδομένων των 605 προσαρμογέων που τους είχαν διανεμηθεί. Το, δε, χαλούμι αναμφισβήτητα θα παραμείνει ως μία από τις κυρίαρχες κυπριακές παραδοσιακές γεύσεις για όλους εκείνους που απόλαυσαν λίγο από τα 650 κιλά που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στο Συνεδριακό Κέντρο «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ». Τα 21000 σακουλάκια σπόρων και φύλλων βασιλικού παρείχαν στους συνέδρους την ευκαιρία να πάρουν πίσω στο σπίτι τους λίγο από το άρωμα της Κύπρου, ενώ με τα 70000 συλλεκτικά γραμματόσημα η  Κυπριακή Προεδρία ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο…..