H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Νεολαία και δημόσιες Αρχές μαζί στην προσπάθεια βελτίωσης της οδικής συμπεριφοράς των νέων
25.07.2012, 16:50 (CET)
Η αποφασιστικότητα των οργανισμών νεολαίας και των Δημόσιων Αρχών να συνεργαστούν στην προσπάθεια για να δημιουργήσουν την κατάλληλη κουλτούρα οδικής ασφάλειας ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης και των γειτονικών της περιοχών επαναβεβαιώθηκε σήμερα, στα πλαίσια της 4ης Ευρωπαϊκής Ημερίδας Οδικής Ασφάλειας. Η εν λόγω Ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε στη Λευκωσία από την Κυπριακή Προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επεδίωξε την ευαισθητοποίηση των νέων σχετικά με την οδική ασφάλεια. Μέσω των ευρημάτων της Ημερίδας, οργανισμοί νεολαίας, εκπρόσωποι από θεσμικά όργανα της ΕΕ και αρμόδιοι φορείς επιβεβαίωσαν τη σημασία της δημιουργίας της κατάλληλης κουλτούρας οδικής ασφάλειας, ούτως ώστε να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός θυμάτων και τραυματιών από νέους ανθρώπους στην άσφαλτο.

Η 4η Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας, υπό τη θεματική «Η Ενεργός εμπλοκή των νέων στην οδική ασφάλεια», διοργανώθηκε από την Κυπριακή Προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να αναδείξει τρόπους αποτελεσματικότερης εμπλοκής των νέων στον τομέα της οδικής ασφάλειας. Η ανάγκη ευαισθητοποίησης των νέων είναι ζωτικής σημασίας, αφού τα οδικά δυστυχήματα αποτελούν τη μεγαλύτερη αιτία θανάτου νέων ανθρώπων στην Ευρώπη.

Σε οπτικογραφημένο μήνυμα που προβλήθηκε στην Ημερίδα, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τις Μεταφορές Επίτροπος κ. Siim Kallas υπογράμμισε ότι τα οδικά δυστυχήματα εξακολουθούν να είναι σε παγκόσμιο επίπεδο η μεγαλύτερη αιτία θανάτου και μόνιμης αναπηρίας στους νέους ανθρώπους.

«Οι 'μεγάλοι δολοφόνοι' των δρόμων δεν έχουν αλλάξει: οδήγηση και κατανάλωση αλκοόλης, ταχύτητα, μη συμμόρφωση στα φώτα τροχαίας, μη χρήση ζώνης ασφαλείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Kallas αναφερόμενος στα αίτια των οδικών δυστυχημάτων ανάμεσα στους νέους.

Η Ημερίδα περιελάμβανε διάφορα εργαστήρια, τα οποία στόχευαν στην ευαισθητοποίηση και δημιουργία κουλτούρας οδικής ασφάλειας ανάμεσα στους νέους. Εμπειρογνώμονες από θεσμικά όργανα της ΕΕ καθώς και από διάφορα κράτη τόσο της ΕΕ όσο και από γειτονικές της περιοχές, αλλά και από οργανώσεις νέων συμμετείχαν ενεργά στις συζητήσεις.

Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη διά βίου μάθησης διαμέσου της παιδείας και της εκπαίδευσης και στη σημασία δημιουργίας κλίματος αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα στην αστυνομία και στους νέους ανθρώπους. Η Ημερίδα προσέγγισε επίσης θέματα επικίνδυνης συμπεριφοράς που εκδηλώνεται μέσα από την κατανάλωση αλκοόλης, τη χρήση ναρκωτικών και την υπερβολική ταχύτητα, καθώς επίσης και την τρωτότητα των νεαρών οδικών χρηστών κυρίως ποδηλατιστών, μοτοποδηλατιστών και μοτοσικλετιστών.

Τα ευρήματα της Ημερίδας από τα εργαστήρια και τις συζητήσεις παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου. Ανάμεσα στα ευρήματα συμπεριλαμβάνονται η μηδενική ανοχή σε οδηγούς που καταναλώνουν οινοπνευματώδη ποτά πέρα από το επιτρεπόμενο όριο, καλύτερα στοχευμένες εκστρατείες ενημέρωσης, η συνεχής και διεξοδική εκπαίδευση οδικής ασφάλειας από νεαρή ηλικία και η επανεκπαίδευση οδηγών που τυγχάνουν συχνοί παραβάτες του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, καλωσορίζοντας τους συνέδρους, υπογράμμισε τη σημασία της ενεργού εμπλοκής των νέων στα θέματα οδικής ασφάλειας. Η παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Γιώργου Δημοσθένους, και του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, κ. Λουκά Λουκά, επιβεβαίωσε τη σύνδεση που επιδιώκεται ανάμεσα στη νεολαία, την οδική ασφάλεια, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας της κατάλληλης κουλτούρας στον ευαίσθητο αυτό τομέα.

«Δεσμευόμαστε να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την ταχεία και αποτελεσματική μετουσίωση σε πράξη των Πολιτικών Κατευθύνσεων Οδικής Ασφάλειας 2011-2020», τόνισε ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υφυπουργό παρά τω Προέδρω κ. Τίτο Χριστοφίδη.

Οι Πολιτικές Κατευθύνσεις Οδικής Ασφάλειας 2011-2020 στοχεύουν στη μείωση των θανάτων και τραυματισμών από οδικά ατυχήματα κατά 50% σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο των 31,000 θανάτων του 2010.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκαν ευρήματα και προτάσεις που απορρέουν από μελέτη του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Οδική Ασφάλεια των Νέων και σχετικές δράσεις που αναλήφθηκαν στην Κύπρο.

Εκπρόσωποι οργανισμών νεολαίας εξέφρασαν την προθυμία και την αποφασιστικότητά τους να συνεργαστούν με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να αλλάξει προς το καλύτερο η νοοτροπία των νέων για τα θέματα οδικής ασφάλειας.

Η 4η Ημερίδα Οδικής Ασφάλειας αποτέλεσε μια σημαντική πλατφόρμα συζήτησης και ανταλλαγής βέλτιστων πρακτικών και κυρίως ευαισθητοποίησης για τους κινδύνους οι οποίοι ελλοχεύουν από την ανεύθυνη οδήγηση και από τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Τα συμπεράσματα και οι συστάσεις που απορρέουν από την Ημερίδα αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για τις εθνικές κυβερνήσεις, καθώς και για την Ευρωπαϊκή Ένωση στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας ανάμεσα στους νέους, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στην Κύπρο
Κώστας ΓεννάρηςEmail: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Κινητό: +357 99400234
Επικεφαλής Κλιμακίου Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Λειτουργός Επικοινωνίας
Βασίλης Δημητριάδης

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων

Email: vdemetriades@dms.mcw.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22800256
Κινητό: +357 99459601

Περισσότερες σχετικές φωτογραφίες εδώ

Όλες οι παρουσιάσεις και ομιλίες εδώ

Παρακολουθήστε το βίντεο για την 4η Μέρα Οδικής Ασφάλειας εδώ

 

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ