H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - «Ας αγκαλιάσουμε το διάστημα» για ανάπτυξη, καινοτομία και βιωσιμότητα στην ΕΕ.
16.11.2012, 15:46 (CET)
Η τεράστια σημασία και δυναμική της διαστημικής έρευνας για το μέλλον της ΕΕ και των πολιτών της, τονίστηκε στα πλαίσια διήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Νοεμβρίου στη Λάρνακα. Το  2ο Συνέδριο Διαστήματος για το Πρόγραμμα Πλαίσιο 7 (FP7) με τίτλο «Ας αγκαλιάσουμε το Διάστημα», διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπό την αιγίδα της Κυπριακής Προεδρίας. Το συνέδριο επικεντρώθηκε στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των αρμοδίων για τη χάραξη πολιτικής, των επιστημόνων και φυσικά των δημοσιογράφων σχετικά με  τα αποτελέσματα του Προγράμματος. Παράλληλα, επισημάνθηκε  ο σημαντικός ρόλος της διαστημικής έρευνας για την επίτευξη ενός βιώσιμου μέλλοντος για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Συνέδριο αποτέλεσε φόρουμ εποικοδομητικών συζητήσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών σχετικά με τις μελλοντικές επιλογές της ευρωπαϊκής διαστημικής έρευνας και τη δυνατότητά αυτής να βοηθήσει την ΕΕ στους στόχους της για ανάπτυξη, καινοτομία και αειφορία.

Διαστημική έρευνα: απαραίτητη για το μέλλον της ΕΕ

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, αφού καλωσόρισε τους συμμετέχοντες, υπογράμμισε ότι η διαστημική έρευνα είναι απαραίτητη και μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για το μέλλον της ΕΕ.

«Ένα ουσιαστικό και συνεκτικό πρόγραμμα για τη διαστημική έρευνα και την καινοτομία στην ΕΕ είναι υψίστης σημασίας. Η διαστημική έρευνα μπορεί να μας οδηγήσει στο να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, η αποδοτική χρήση των πόρων, οι μεταφορές και η ασφάλεια των πολιτών». Μπορεί να βοηθήσει επίσης, τόνισε ο κ. Φλουρέντζου, στην αντιμετώπιση φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών.

Το συνέδριο προσέλκυσε ένα ευρύ φάσμα ομιλητών και συμμετεχόντων διεθνούς εμβέλειας,  συμπεριλαμβανομένων εμπειρογνωμόνων, ερευνητών και εκπροσώπων της βιομηχανίας. Παρόντες ήταν προσωπικότητες και εκπρόσωποι από ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για τη διαστημική επιστήμη και έρευνα ως επίσης και συντονιστές και μέλη ερευνητικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούνται από το Πρόγραμμα Πλαίσιο 7.

Μέσα στα πλαίσια του συνεδρίου έγιναν επίσης διάφορα εργαστήρια, τα οποία στόχευαν στο να διαπιστωθεί η εξέλιξη και η χρήση των διαστημικών εργαλείων για μια βιώσιμη οικονομική και περιβαλλοντική ανάπτυξη στην Ευρώπη και διεθνώς.

Για το σκοπό αυτό, οι συμμετέχοντες εξέτασαν την καταλληλότητα της διαστημικής έρευνας σε διάφορους τομείς, όπως το περιβάλλον και το κλίμα, την αειφόρο ανάπτυξη και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Οι συζητήσεις στο συνέδριο επικεντρώθηκαν επίσης στην ανάπτυξη νέων διαστημικών τεχνολογιών και στην εξερεύνηση του σύμπαντος και του ηλιακού συστήματος.

Το συνέδριο έκλεισε με συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία εξετάστηκαν οι μελλοντικές κατευθύνσεις της ευρωπαϊκής διαστημικής έρευνας.

«European Space Expo»

Παράλληλα με το συνέδριο οργανώθηκε στη Λάρνακα και μια διαδραστική έκθεση, με τίτλο «European Space Expo» Η έκθεση, η οποία άρχισε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και την Κυριακή, 18 Νοεμβρίου αναδεικνύει τη σημασία των διαστημικών εφαρμογών στην καθημερινή μας ζωή, με έμφαση στις εφαρμογές που παρέχονται από τα ευρωπαϊκά συστήματα δορυφορικής πλοήγησης και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα γεωσκόπησης (GALILEO και GMES)

Το πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, οι ρέπλικες δορυφόρων και οι διαδραστικές οθόνες της έκθεσης δείχνουν πως οι δορυφόροι και άλλες διαστημικές εφαρμογές επηρεάζουν και μπορούν να μεταμορφώσουν τη ζωή μας στο μέλλον. Μετά την επιτυχημένη εμφάνιση της στις Βρυξέλλες, στη Βιέννη και στη Λάρνακα, η περιοδεύουσα έκθεση θα ταξιδέψει τον Δεκέμβριο στο Λονδίνο και σε δώδεκα άλλους προορισμούς το 2013.

Επικεφαλής Κλιμακίου Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Λειτουργός Επικοινωνίας
Βασίλης Δημητριάδης

Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων

Email: vdemetriades@dms.mcw.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22800256
Κινητό: +357 99459601
Συντονίστρια σε θέματα Αερομεταφορών, Ηλεκτρονικών Υπογραφών, Διαστημικής Πολιτικής της ΕΕ και Συστημάτων Δορυφορικής Πλοήγησης (GNSS), Λειτουργός Επικοινωνίας
Κωνσταντίνα Λιπέρη

Υπουργείο Συγκοινωνιών & Έργων

Email: kliperi@mcw.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22800246

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15.11.2012 - 16.11.2012