H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δελτίο Τύπου - Σημαντική πρόοδος σε διεθνές εμπόριο, βιομηχανία και ενέργεια
18.12.2012, 13:34 (CET)
Τις σημαντικές επιτυχίες της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα αρμοδιότητας των Επιτροπών Διεθνούς Εμπορίου (INTA) και Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), παρουσίασε σήμερα ενώπιον των μελών τους ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, κ. Νεοκλής Συλικιώτης, ο οποίος χειρίζεται επίσης τα θέματα ενέργειας.

«Στο διεθνές εμπόριο, το τελευταίο εξάμηνο λήφθηκαν σημαντικές αποφάσεις και έχει επιτευχθεί αξιοσημείωτη πρόοδος σε μεγάλο αριθμό θεμάτων, ενώ έγινε κατορθωτή η επίτευξη συμφωνίας σε κρίσιμους φακέλους. Αυτό το γεγονός μας επιτρέπει να αισθανόμαστε ότι, παρά το μικρό μας μέγεθος ως χώρα, έχουμε συμβάλει στη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών και προϋποθέσεων για την τόνωση της ανάπτυξης και την ανάκαμψη της οικονομίας της ΕΕ», τόνισε ο κ. Συλικιώτης κατά τον απολογισμό του ενώπιον των μελών της INTA.

Αναφερόμενος στα διάφορα επιμέρους θέματα, ο Κύπριος υπουργός σημείωσε την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στις 16 Δεκεμβρίου της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με τη Σιγκαπούρη, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της ΕΕ από τις χώρες της Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας, καθώς και τη σημαντική έγκριση από το Συμβούλιο Υπουργών Εμπορίου στις 29 Νοεμβρίου των Διαπραγματευτικών Εντολών για σύναψη Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Ιαπωνίας.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε την απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για σύναψη Σφαιρικής και σε Βάθος Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου με το Μαρόκο, στο πλαίσιο της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας, καθώς και την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΕΕ-Ισραήλ σχετικά με την αξιολόγηση συμμόρφωσης και την αποδοχή βιομηχανικών προϊόντων. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην επιτυχή κατάληξη για τον Κανονισμό παραχώρησης αυτόνομων εμπορικών προτιμήσεων στο Πακιστάν, τους Κανονισμούς για την εφαρμογή διμερούς ρήτρας διασφάλισης και μηχανισμού σταθεροποίησης για τις μπανάνες, στο πλαίσιο της εμπορικής συμφωνίας με την Κολομβία και το Περού και της συμφωνίας σύνδεσης με την Κεντρική Αμερική, καθώς και στην ολοκλήρωση των εν λόγω συμφωνιών.

Δράσεις και πολιτικές για βιομηχανία και ενέργεια

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Συλικιώτης τα μέλη της ITRE, για τους σημαντικούς πυλώνες πολιτικής της βιομηχανίας και της ενέργειας «η Κυπριακή Προεδρία, τους τελευταίους έξι μήνες, εργάστηκε έντιμα, με συνέπεια και ακούραστα για μια καλύτερη και πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, πρώτα και κύρια για τους πολίτες της. Για μια Ευρώπη που θα ξαναβρεί το δρόμο της προς την ευημερία, την ανάπτυξη, την πρόοδο και την κοινωνική συνοχή».

Ως μία εκ των μεγάλων επιτυχιών της Κυπριακής Προεδρίας, ο κ. Συλικιώτης χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη, μετά από τέσσερις δεκαετίες συζητήσεων, για το Ενιαίο Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας. Επιπρόσθετα, σημείωσε τα Συμπεράσματα που το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της 11ης Οκτωβρίου υιοθέτησε για τις Βασικές Τεχνολογίες Γενικής Εφαρμογής, οι οποίες συμπεριλαμβάνουν τη μικρό και νάνο-ηλεκτρονική, τα προηγμένα υλικά, τη βιομηχανική βιοτεχνολογία, τη φωτονική, τη νανοτεχνολογία και τα ευφυή συστήματα βιομηχανικής παραγωγής. «Σε αυτό το πλαίσιο, υιοθετήθηκε και η Ευρωπαϊκή Σύμπραξη Καινοτομίας για τις Πρώτες Ύλες και δρομολογήθηκε η ανάπτυξη του σχετικού Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης», πρόσθεσε.

Ο Κύπριος Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε, επίσης, στα Συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν στο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας της 10ης Δεκεμβρίου για την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής Βιομηχανικής Πολιτικής, εξηγώντας ότι σε αυτά «επισημαίνεται πως ο ρόλος της βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενισχυθεί, με σκοπό την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης, τη δημιουργία υψηλής αξίας απασχόλησης και την επίλυση των κοινωνικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε».

Επιτεύχθηκαν όλοι οι στόχοι για την ενέργεια

Αναφερόμενος στη σημασία της επίτευξης συμφωνίας σε πρώτη ανάγνωση με το ΕΚ για την πρόταση Κανονισμού για τις κατευθυντήριες γραμμές για τις διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές, ο κ. Συλικιώτης τόνισε ότι θα επιτρέψει την έγκαιρη επιλογή των έργων κοινού ενδιαφέροντος και τη σύνταξη της πρώτης πανευρωπαϊκής λίστας εντός του 2013, ενώ θα συμβάλει και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας μέχρι το 2014 και στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης όλων των κρατών μελών μέχρι το 2015.

Παράλληλα, όσον αφορά στην επίτευξη των στόχων της Κυπριακής Προεδρίας για τα θέματα ενέργειας, επεσήμανε ότι κατά την εξάμηνη θητεία της «υιοθετήθηκαν Συμπεράσματα του Συμβουλίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, επιτεύχθηκε σημαντική πρόοδος επί της προτεινόμενης Οδηγίας σχετικά με την ασφάλεια στις υπεράκτιες δραστηριότητες εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου και ολοκληρώθηκε η διαδικασία υιοθέτησης του Κανονισμού για τη σήμανση του εξοπλισμού γραφείου Energy Star, ο οποίος μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη του στρατηγικού στόχου του 20% ενεργειακής απόδοσης μέχρι το 2020».

Τέλος, ο Υπουργός Εμπορίου αναφέρθηκε στην ομόφωνη υιοθέτηση Κοινής Διακήρυξης που επιτεύχθηκε κατά την Υπουργική Διάσκεψη των κρατών μελών της ΕΕ και χωρών της Νοτιανατολικής Μεσογείου για την ενεργειακή συνεργασία, την οποία συνδιοργάνωσαν στην Κύπρο στις 13 Δεκεμβρίου η Κυπριακή Προεδρία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην Κοινή Διακήρυξη, τόνισε, περιλαμβάνονται οι προσανατολισμοί των συμμετεχόντων χωρών όσον αφορά την «ασφάλεια και προστασία του περιβάλλοντος κατά τις υπεράκτιες δραστηριότητες υδρογονανθράκων και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού από και προς την Ευρώπη και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Εκπρόσωπος Τύπου Προεδρίας στις Βρυξέλλες
Mαριάννα Καραγιώργη

Κορεπέρ I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +32 27404002
Κινητό: +32 473858237
Λειτουργός Επικοινωνίας
Γιώργος Αρότης

Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού

Email: garotis@pio.moi.gov.cy
Τηλέφωνο: +357 22867161