Δελτίου Τύπου- Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός: «Η ώρα για δράση είναι τώρα»
12.10.2012, 16:34 (CET)
Η ανάγκη για περισσότερη πρόοδο προς επίτευξη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια του υψηλού επιπέδου σεμιναρίου για την Πολιτική Αεροπορία στη Λεμεσό, στις 11 και 12 Οκτωβρίου. Αντιπρόσωποι από το σύνολο της βιομηχανίας των αερομεταφορών παρευρέθηκαν στο συνέδριο «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός: ώρα για δράση», το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Προεδρία. Το συνέδριο Πολιτικής Αεροπορίας λειτούργησε ως φόρουμ για λεπτομερή συζήτηση σχετικά με τα μελλοντικά βήματα και την πρόοδο στον τομέα του ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι αρμόδιοι υπουργοί Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας υπέγραψαν διακρατική συμφωνία συνεργασίας για αναδιάρθρωση του εναέριου χώρου της Μεσογείου.

Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κ. Ευθύμιος Φλουρέντζου, καλωσόρισε τους επισκέπτες στη Λεμεσό για το συνέδριο και τόνισε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του την ανάγκη η πρωτοβουλία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό να πετύχει για το όφελος της βιομηχανίας, των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.

«Τα τελευταία οχτώ χρόνια έχουν γίνει πολλά από την πρωτοβουλία Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός, όμως, την ίδια ώρα, αναμένονται πολλά περισσότερα. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί δικαιολογία εφησυχασμού και τώρα είναι η ώρα για δράση», σημείωσε ο κ. Φλουρέντζου.

Τις απόψεις των υπουργών άκουσαν ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Μεταφορών και Συγκοινωνιών, κ. Siim Kallas, και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Brian Simpson. Οι ομιλητές τόνισαν επίσης ότι το 2012 είναι χρονιά καίριας σημασίας τόσο για τα Λειτουργικά Συστήματα Εναέριου Χώρου, όσο και για το Σχέδιο αποδοτικότητας.

Ο Ενιαίος Ευρωπαϊκός Ουρανός είναι μια φιλόδοξη πρωτοβουλία για την αναδιάρθρωση του Ευρωπαϊκού εναέριου χώρου με στόχο την επίτευξη της μέγιστης χωρητικότητας και αποτελεσματικότητας του δικτύου διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας.

Δρέποντας τα πλεονεκτήματα της κατάλληλης εφαρμογής

Οι εκπρόσωποι των αερομεταφορών υπογράμμισαν το κόστος που ενδέχεται να επιφέρει στη βιομηχανία ενδεχόμενο αποτυχίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού και τόνισαν τα πλεονεκτήματα της πρωτοβουλίας. Επιπρόσθετα, επεσήμαναν τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στο περιβάλλον, λόγω περισσότερων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, σε περίπτωση αποτυχίας του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισαν τη θέλησή τους και την ετοιμότητά τους να εισηγηθούν ένα μηχανισμό για τα κράτη μέλη, ο οποίος εάν υιοθετηθεί, θα παρέχει το απαραίτητο πλαίσιο για ρύθμιση ενδεχόμενων αποτυχιών στην εφαρμογή των κανόνων εγκαθίδρυσης και αποτελεσματικής λειτουργίας των Λειτουργικών Συστημάτων Εναέριου Χώρου, εντός του χρονοδιαγράμματος της νομοθεσίας της ΕΕ.

«Με αυτά τα δεδομένα, εγείρεται το θέμα μηχανισμού κυρώσεων στα κράτη μέλη. Δεν θα διστάσουμε να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση, καθώς διαφαίνεται ότι κυρώσεις θα είναι αναπόφευκτές» είπε ο Αντιπρόεδρος κ.  Kallas.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν και την ανάγκη για αποτελεσματική εφαρμογή του παρόντος νομικού πλαισίου της ΕΕ για την πολιτική αεροπορία, αναφέροντας ότι είναι απαραίτητη ο πολιτική θέληση και αφοσίωση για πραγματική πρόοδο στην ανάπτυξη του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού.

Αναδομώντας τον εναέριο χώρο της Μεσογείου

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, οι αρμόδιοι υπουργοί της Κύπρου, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Μάλτας υπέγραψαν διακρατική συμφωνία συνεργασίας για αναδόμηση του μεσογειακού εναέριου χώρου.  Το Λειτουργικό Σύστημα Εναέριου Χώρου Blue Med FAB, το οποίο αποτελεί περιφερειακό πρόγραμμα για την εφαρμογή του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού μεταξύ των χωρών αυτών, επιδιώκει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και δυνατότητες μέσω μείωσης του κόστους τόσο για τις εταιρείες αερομεταφορών όσο και για τους επιβάτες. Περαιτέρω, αναμένεται να υπάρξουν αυξημένα επίπεδα ασφάλειας και περιβαλλοντικών οφελών από τα συντομότερα δρομολόγια. «Χρειάζεται να είμαστε καινοτόμοι και να εντοπίσουμε στα Λειτουργικά Συστήματα Εναέριου Χώρου οικονομίες κλίμακας, υψηλότερη αποτελεσματικότητα και συνεργασίες οι οποίες θα μας επιτρέψουν να κάνουμε συλλογικά περισσότερα από όσα μπορούμε να κάνουμε ατομικά», κατέληξε ο κ. Φλουρέντζου.

Επικεφαλής Κλιμακίου Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Λειτουργός Επικοινωνίας
Βασίλης Δημητριάδης