H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 
Μήνυμα από τον Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά Θέματα, Ανδρέα Δ. Μαυρογιάννη

Οι τελευταίες ημέρες της Κυπριακής Προεδρίας έχουν φτάσει. Η Ιθάκη, ο προορισμός μας, «μας έδωσε το ωραίο ταξίδι». Τα συναισθήματα σήμερα είναι ανάμεικτα – περηφάνια και βαθιά ικανοποίηση, αλλά επίσης, ένα αίσθημα ότι το ταξίδι αυτό έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, καθώς και μια αναπόφευκτη αίσθηση ανακούφισης.

Η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία την 1 Ιουλίου 2012, για πρώτη φορά από την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με συναίσθηση ευθύνης και τιμής, καθώς και με αποφασιστικότητα να πραγματοποιήσει μια λειτουργική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. που να επικεντρώνεται σε απτά αποτελέσματα.

Ο ευρύτερος μας στόχος ήταν να εργαστούμε προς μια Καλύτερη Ευρώπη, που να σημαίνει περισσότερα για τους πολίτες της και στον κόσμο⋅ μια Ένωση που να λειτουργεί στη βάση των βασικών αρχών και αξιών⋅ μια πιο αποτελεσματική Ένωση με βιώσιμες πολιτικές που να ενισχύουν την απασχόληση, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Καθώς οι άνθρωποι και τα θεσμικά όργανα αποτελούν την πηγή της δημοκρατικής Ένωσης, επιδιώξαμε να προωθήσουμε μια Ευρώπη ως «φιλόξενο τόπο», χωρίς σύνορα και εμπόδια, όπου να επικρατεί η κοινωνική συνοχή. Ένα περιβάλλον που θα οδηγεί σε μια πιο φιλική και ανθρωποκεντρική κοινωνία⋅ ένα τόπο όπου οι νέοι θα νιώθουν ευπρόσδεκτοι και θα τους προσφέρονται τα μέσα για να διαμορφώνουν και αλλάζουν τον κόσμο.

Μια από τις κύριες μας φιλοδοξίες - η οποία πιστεύω ότι εκπληρώθηκε - ήταν να ενεργήσουμε ως έντιμος διαμεσολαβητής, επιδιώκοντας να εργαστούμε εποικοδομητικά τόσο στο Συμβούλιο, όσο και σε όσμωση με τους άλλους θεσμούς, προάγοντας,  με αυτό τον τρόπο, τη διοργανική συνεργασία,  αποτελώντας το σημείο  επικοινωνιακής συνέργειας και συμπληρωματικότητας μεταξύ ανθρώπων, θεσμικών οργάνων και σωμάτων, προωθώντας την ευρωπαϊκή ατζέντα. Πάντα με σεβασμό προς τους άλλους άλλο και προασπίζοντας την αξιοπρέπεια και την καλή πίστη, ως βασικές ηθικές αξίες της προσέγγισης τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τον τρόπο λειτουργίας.

Πυξίδα της Προεδρίας μας υπήρξε η γνήσια μας αφοσίωση στα ευρωπαϊκά ιδεώδη. Αυτή έγινε ακόμα πιο σημαντική, λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και τις συνέπειες της κρίσης, καθώς και την έντονη συζήτηση για το μέλλον της Ένωσης. Αντ’ αυτού αποφασίσαμε να επικεντρωθούμε να κάνουμε τη διαφορά και να προβάλλουμε την ουσία της ΕΕ, ως μέρος της λύσης παρα να αναλωνόμαστε σε ατέρμονες θεολογικές  συζητήσεις.

Επιτρέψτε μου να σημειώσω, με κάθε σεμνότητα και ειλικρίνεια, ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει πετύχει στοχευμένα και σημαντικά αποτελέσματα για την Ένωση, μέσω μιας λειτουργικής και πραγματιστικής προσέγγισης.

Με λίγα λόγια, η επιδίωξη μας ήταν να προχωρήσουμε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ένα μικρό βήμα παραπέρα. Και, πιστεύω ότι τα σημαντικά αποτελέσματα της Προεδρίας μας – η ολοκλήρωση του πακέτου για το ενιαίο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, η συμφωνία στο Συμβούλιο για τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό, η συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον Προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013 και η πρόοδος που επιτεύχθηκε σε σημαντικές δράσεις της Πράξης της Ενιαίας Αγοράς και του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου – είναι η απόδειξη ότι το επιτύχαμε.

Είμαι σίγουρος ότι η επερχόμενη Ιρλανδική Προεδρία θα κάνει εκπληκτική δουλειά. Έχουν τις ικανότητες, τη δέσμευση και την τεχνογνωσία. Θα είναι τιμή μας αν θα τους είναι χρήσιμα όσα εμείς χτίσαμε.

Πριν να ολοκληρώσω, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω όλα τα θεσμικά όργανα και τους εταίρους μας του Τρίο, την Πολωνία και τη Δανία, για την εξαιρετική συνεργασία, και φυσικά, όλους, οι οποίοι εργάστηκαν σκληρά για την προετοιμασία και την υλοποίηση της πρώτης Κυπριακής Προεδρίας.

Και με το τέλος του μηνύματος μου, νιώθω ήδη τη νοσταλγία που αρχίζει να ενσταλάζει γύρω μου.

 

 

 

Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης