H IΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΠΛΕΟΝ ΩΣ ΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΤΑΙ.
 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Ανδρέας Δ. Μαυρογιάννης
Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα





Κατεβάστε την φωτογραφία σε υψηλή ανάλυση

Γεννήθηκε στις 20 Ιουλίου 1956, στον Αγρό της Κύπρου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι: D.E.A. στο Διεθνές Δίκαιο, D.E.A. στις Πολιτικές Επιστήμες (Universite de Droit et de Sciences Economique (Paris ΙΙ), D.E.A. στην Κοινωνιολογία και Διδακτορικό στην Πολιτική Κοινωνιολογία (Universite de Paris Χ - Nanterre). Κατέχει, επίσης, Δίπλωμα της Ακαδημίας Διεθνούς Δικαίου της Χάγης (1984).

Μετά από μια σύντομη ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, εντάχθηκε στη διπλωματική υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας το 1987 και κατά την περίοδο 1989-1993 υπηρέτησε στην Πρεσβεία της Κύπρου στο Παρίσι. Υπηρέτησε, επίσης, στην Πολιτική Διεύθυνση, τη Διεύθυνση Κυπριακού και τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Ένωσης του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ως Αντεπιστέλλων Ευρωπαίος Ανταποκριτής. Διετέλεσε Διευθυντής του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών κατά τις περιόδους 1995-1997 και 2002-2003 καθώς και Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών τον Μάιο του 2003.

Από τον Σεπτέμβριο του 1997 έως τον Ιούνιο του 1999 υπηρέτησε στο Δουβλίνο, ως Πρέσβης της Κύπρου στην Ιρλανδία, και από τον Ιούνιο του 1999 έως τον Αύγουστο του 2002 στο Παρίσι, ως Πρέσβης της Κύπρου στη Γαλλία με παράλληλη διαπίστευση στο Πριγκιπάτο της Ανδόρας, στη Δημοκρατία της Τυνησίας και στο Βασίλειο του Μαρόκου.

Διετέλεσε εκπρόσωπος της Κύπρου στην προπαρασκευαστική Επιτροπή για την Υψηλή Αρχή για το Δίκαιο της Θάλασσας (1989) και στην Επιτροπή των Νομικών Συμβούλων Διεθνούς Δικαίου (CAHDI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (1988-1992). Συμμετείχε σε πολυάριθμες Διεθνείς Διασκέψεις.

Εκπαιδεύτηκε ως εκπαιδευτής σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Civil Service College of London (1994) και συμμετείχε σε ειδικό πρόγραμμα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική που διοργάνωσε η USIA (1997). Έδωσε διαλέξεις στο Μεσογειακό Ινστιτούτο Διοίκησης στην Κύπρο, στην Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης της Κύπρου και στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το 2003 ως το 2008 διετέλεσε μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνοκυπριακής πλευράς στις δικοινοτικές συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Από τον Αύγουστο του 2003 έως τον Ιούλιο του 2008, ήταν Πρέσβης, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη. Παράλληλα ήταν διαπιστευμένος ως Πρέσβης της Κύπρου στην Βραζιλία και ως Ύπατος Αρμοστής στην Αγία Λουκία, την Γρενάδα και την Αντίγκουα-Μπαρμπούντα.

Κατά την πιο πάνω περίοδο, διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Ηνωμένων Εθνών για τις σχέσεις με την Φιλοξενούσα Χώρα (2003-2008) καθώς και της Ειδικής Επιτροπής για το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και την Ενίσχυση του Ρόλου του Οργανισμού (Σύνοδος 2005). Διετέλεσε, επίσης, Πρόεδρος της 15ης Συνόδου των Κρατών Μελών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και της 14ης Συνόδου των Κρατών Μελών της Σύμβασης για την καταπολέμηση των διακρίσεων κατά των γυναικών (CEDAW) το 2006. Το 2008 συμμετείχε ως Διαμεσολαβητής του ASP στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για το θέμα του Ανεξάρτητου Μηχανισμού Ελέγχου.

Υπήρξε αρχικά Διαμεσολαβητής και αργότερα Σύμβουλος της Πρόεδρου της 61ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης σε θέματα Δίκαιης Αντιπροσώπευσης και Διεύρυνσης του Συμβουλίου Ασφαλείας, και άλλα θέματα που αφορούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με ειδική αρμοδιότητα στο θέμα του βέτο. Υπήρξε, επίσης, ένας εκ των Αντιπροέδρων της 62ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (2007-2008).

Από την 1η Αυγούστου 2008 μέχρι τον Σεπτέμβρη του 2011 ήταν Πρέσβης στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε καθήκοντα ως Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα, για την ανάληψη της Προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου από τη Κυπριακή Δημοκρατία το δεύτερο εξάμηνο του 2012.

Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και Επιθεωρήσεις καθώς και στον Τύπο για θέματα κοινωνιολογίας, δικαίου, φιλοσοφίας, πολιτικής επιστήμης και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, επίσης, μέλος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δημοσίου Δικαίου.

Είναι παντρεμένος με την Καλλιόπη Ευθυβούλου και έχουν έναν γιο, τον Διομήδη, και μια κόρη, την Αθηνά.