Basın Bülteni - Toplam izin verilebilen miktarda balık tutma ve belli derin deniz türleri için kota konusunda anlaşmaya varıldı
29.11.2012, 14:44 (CET)
Kıbrıs Dönem Başkanlığı, bugün, 29 Kasım’da yapılan, Tarım ve Balıkçılık Konseyi’nin, toplam izin verilebilen miktarda balık tutma ve belli derin deniz ürünleri için kota konulu toplantısını yönetti.

AB Balıkçılık Bakanları, 2012 ve 2014 yılları için, belli derin deniz canlılarına ilişkin balıkçılık fırsatları hakkındaki Konsey Tüzüğü Önerisi üzerinde bir anlaşmaya vardılar.

Bu türler, yavaş büyümekte olup, uzun ömürlüdürler ve bu yüzden, özellikle balıkçılık faaliyetinden kolay zarar görürler. Bu türlerin uzun ömürlü olması ve büyümesi ile ilgili bilimsel bilgiler, önceki yıllara kıyasla önemli ölçüde gelişmiş olmasına rağmen, bazı türler hakkında daha da gelişmeye ihtiyaç vardır.

Konsey’e başkanlık eden Kıbrıs Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sayın Sofoklis Aletraris, şu noktalara işaret etti: “Yeterli bilimsel bilginin var olduğu temel türlerle ilgili 2013-2014 kotalarında amaca uygun bir artış verilmiştir. Bununla beraber, koruyucu bir yaklaşım ruhu ile, haklarında bilimsel verilerin yeterli olmadığı türlerin kotalarda da, bir indirime gidilmesi kararlaştırılmıştır. Gelecekteki  yaşayabilirliğin etkilenmemesi için, Üye Devletlerin duyarlılığını da göz önünde bulundurduk.”

Konsey, uzun tartışmalar ve danışmalardan sonra, bir anlaşmaya vardı. Bu anlaşmanın, esas olarak dayandırıldığı bilimsel öneri şuydu: 2015’e kadar, mümkün olan yerde, en fazla sürdürülebilir sonucu elde etme hedefi ve her bir vakayı tek tek ele alıp, ona göre toplam izin verilebilen miktardi balık tutma durumunu ele alma yaklaşımı.

Konsey, bugünkü toplantı sırasında ayrıca, ikili anlaşma çerçevesinde AB ile Norveç arasındaki yıllık danışmalar konusunda görüş değiş-tokuşunda bulundu ve Anlaşmaya son şeklin verilmesine yol açacak bir şey olan, bazı ülkeleri endişelendiren teknik konuları değerlendirmek üzere teknik bir komitenin kurulmasına da karar verdi.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy

Email: cphotiou@moa.gov.cy