Basın Bülteni – Konsey EMFF anlaşmasını luzümlü görüyor
25.09.2012, 13:45 (CET)
Bugün, 25 Eylül günü, Tarım ve Balıkçılık Konseyi Avrupa Denizcilik ve Balıkçılık Fonu (EMFF) önerisi üzerine kilit konularda bir yönelim tartışması gerçekleştirdi. Konsey teklifin incelenmesine titizlikle devam edildiğini teyit etti. Bununla beraber, öneri bağlamında kurumların çalışmalarını yönlendirmek ve hızlandırmak ve bu yıl Ekim ayında Tarım ve Balıkçılık Konseyi'nde genel bir yaklaşım anlaşmasını kolaylaştırmak amacıyla belirli konularda rehberlik ihtiyacının ortaya çıkmış olduğu tespit edildi.

Bakanlar  EMFF teklifi ile Haziran ayında kabul edilen Ortak Balıkçılık Politikası (CFP) genel yaklaşımı arasındaki uyumun önemine temas ettiler ve EMFF müdahaleleri bağlamında balıkçı filolarının kuvvetlendirilmesi gibi daha fazla kalıcı önlemlerin gündeme alınması gerektiğinin altını çizdiler.

Ortak yönetim kapsamındaki fon tahsisi ile ilgili olarak, bakanlar daha fazla esneklik talep ettiler. Bu bağlamda öne çıkan nokta kamu finansman getirisini maksimize etmek için her bir Üye Devlette gerekli alanlardaki yatırımlar olmuştur.

Toplantıda, gereksiz idari yük ve maliyet hafifletmenin önemine değinildi.

Önemli bir finansal enstrüman

Konseye başkanlık eden, Kıbrıs Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı, sn. Sofoclis Aletraris, tartışılan konuları özetlerken "EMFF'nin yeni CFP'in amaç ve hedeflerine ulaşmasına ve Avrupa 2020 hedeflerinin gerçekleştirilmesine katkıda bulunacak olan önemli bir finansal araç olacağını vurguladı."

Bakan şunları vurguladı: ''EMFF etkili, verimli ve basit olmalıdır. Başkanlık ayrıca,  pek çok Üye Devletlerin filolarına yönelik daha fazla sayıda önlemlerin alınmasının öneminin vurguladığını kayıt altına aldı. Kıbrıs Dönem başkanlığı, CFP genel yaklaşımını ve çeşitli görüşleri göz önünde bulunduran, Ekim ayında bir genel yaklaşımın oluşturulmasına odaklı çabalarını sürdürecektir.

Sn. Aletratis bir an evvel bir anlaşmanın sağlanmasının önemine değindi. Kendileri şunları belirtti: ''Yeni Mali Programlama dönemine çok yakınız ve 2014-2020 döneminin programlamaları başlamak üzere. Gerekli fonlar 2014 yılında devreye girecek. EMFF üzerinde bir an evvel bir anlaşmaya varmak durumundayız''.

Gündemdeki diğer konularla ilgili olarak, Konsey, AB ve Moritanya arasında balıkçılık ortaklığı protokolü hakkında Komisyon tarafından bilgilendirilirdi. Bu protokol bu yıl Temmuz ayında devreye girdi. Konsey ayrıca 3 Eylül'de Londra'da Faroe Adaları, İzlanda ve Norveç ile uskumru için gerçekleştirilen toplantının sonucu hakkında bilgilendirildi.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy

Email: cphotiou@moa.gov.cy