Basın Bülteni – Konsey, 2013 için toplam izin verilebilen balık yakalama miktarı ve kotalar konusunda oybirliği ile anlaşmaya vardı
20.12.2012, 07:12 (CET)
Tarım ve Balıkçılık Konseyi’nin Kıbrıs Dönem Başkanlığı altında yaptığı toplantıda, toplam izin verilebilen balık yakalama miktarı ve kotalarla ilgili önemli ve güç olan bir konu, uzun ve zorlu görüşmelerden sonra başarıyla tamamlandı. Anlaşmaya, oybirliği ile varıldı. 18 Aralık Perşembe günü başlayan ve bugün biten Konsey toplantısı, ayrıca, Salı günü Konsey tarafından varılan morina balığı hakkındaki siyasal anlaşmayı da onayladı.

Konsey, iki günlük yoğun danışmalardan sonra, Atlas Okyanusu, Kuzey Denizi, Bölgesel Balıkçılık ve Denizcilik Örgütleri tarafından düzenlenen uluslararası sular ve Karadeniz’deki balıkçılık fırsatları için, toplam izin verilebilen balık yakalama miktarı ve balıkçılık çabasının sınırları konusunda siyasal bir anlaşmaya vardı. Konsey ayrıca, toplam izin verilebilen balık yakalama miktarı ve kotalarla yakından ilgili olan Morina Balığı Yönetim Planı için Dönem Başkanlığı’nın yaptığı öneri üzerinde de siyasal bir anlaşmayı kabul etti.

Toplam izin verilebilen balık yakalama miktarı ve kotalar, AB yargılama yetkisi altındaki sularda olduğu gibi, uluslararası sularda da, AB balıkçılık gemileri ile yakalanan en önemli türler için belirlendi. Balıkçılık fırsatları, Komisyon tarafından önerilmekte olup, Konsey tarafından kararlaştırılmaktadır.

Konseye başkanlık eden Kıbrıs Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı, Sayın Sofoklis Aletraris şöyle dedi:

“Konsey, uzun tartışmalar ve danışmalardan sonra, Dönem Başkanlığının uzlaşma önerilerine dayanan bir anlaşmaya vardı. Bu öneriler, daha çok bilimsel tavsiyelere dayanmakta olup, mümkün olan yerlerde, 2015’e kadar sürdürülebilir en fazla verimi elde etme ve her bir toplam izin verilebilen balık yakalama miktarını belirlerken, her vakaya ayrı ayrı yaklaşılmasını amaçlamaktadır.”

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy

Email: cphotiou@moa.gov.cy