Basın Bülteni – Ortak Tarım Politikası konusunda uzlaşmaya varma çabaları
28.11.2012, 20:46 (CET)
AB Tarım Bakanları, bugün yapılan Tarım ve Balıkçılık Konseyi’nin ilk günkü toplantısında, yeni Ortak Tarım Politikası’na ilişkin Tüzükler konusundaki görüşlerinin birbirine yaklaşması ve ortak bir anlayışa ulaşması için çabalarını sürdürdüler.

Üç tane yuvarlak masa toplantısı yapıldı. Bunlardan birincisi Dolaysız Ödemeler Tüzüğü, ikincisi Ortak Tek Pazar Örgütü ve üçüncüsü Kırsal Kalkınma konularında idi.

Bütün heyetler, dolaysız ödemelere yeşil ışık yakılması ve karşılığının olmasına ilişkin tartışmalarla ilgili olarak, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın önerilerini hoş karşıladılar. Öneriler, Üye Devletlere, farklı tarımsal ve çevresel özelliklerini hesaba katabilmeleri için esneklik sağlamayı amaçlamaktadır. Böylelikle Avrupalı üreticilerin, rekabet edebilirlik ve verimlilik azalması ile başa çıkması ümit edilmektedir.

Üye Devletlerin büyük bir kısmı, Tek Pazar Örgütü ve özellikle şeker üretimi için kota durumu ile ilgili olarak, 2015 yılında şeker kotasının kaldırılmasına ilişkin derin endişelerini dile getirdiler ve bu tarihin, 2020’ye kadar uzatılmasını talep ettiler. Üye Devletlerin yine büyük bir kısmı, şeker kotasının 2015’de sonlandırılmasına dair Konsey kararlarının korunmasını isterken, az sayıda heyet de, daha esnek tutumlara sahipti.

Önerilmiş olan Kırsal Kalkınma Tüzüğü ilerletiliyor

Üye Devletler, Kırsal Kalkınmaya dair önerilmiş olan Tüzük ile ilgili olarak yapılan tartışma sırasında, önde geldiğine inandıkları ana konulara değinme ve böylece görüşmelerin devamının gerekliliğini vurgulama fırsatını buldular. Tartışmanın vardığı sonuca göre, önerilmiş olan Tüzüğün gözden geçirilmesi, Kıbrıs Dönem Başkanlığı süresi içinde, önemli ölçüde ilerlemiş bulunmaktadır.

Daha da görüşülmesine gerek duyulan ana konular, doğal dezavantaj bölgelerinin sınırlarının belirlenmesi, risk yönetimi, sulama için yapılan yatırımlar ve devlet yardımı ile ilgili olarak Kırsal Kalkınma Programları’nın onaylanmasındaki işlemlerin basitleştirilmesi idi.

Üye Devletler, buna rağmen, Çokyıllık Mali Çerçeve konusunda bir anlaşmaya varılmaması olgusuna bağlı olarak ve ayrıca Ortak Tarım Politikası Bütçesi’nde önemli bir indirim önerildiği için, bütçenin büyüklüğü ile bağlantılı olan bu konu hakkında herhangi bir tutum alamayacaklardır.

Konsey toplantısına başkanlık etmiş olan Kıbrıs Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı Sayın Sofoklis Aletraris, toplantının bitmesinden sonra şunları belirtti:

“Ortak Tarım Politikası’nın geleceğine ilişkin görüşmeler, çok kritik bir aşamadadır. Yeni programlama döneminin başlamasından önce, yeni ve hazır bir çerçeveye sahip olmayı istiyorsak, çabuk davranmaya ihtiyacımız olduğunu hepimiz anlamalıyız.”

Tarım Bakanları ayrıca, Kırsal Kalkınmaya ilişkin harcamalar konusunda güncel bilgiler aldılar ve bu harcamanın etkinliğinin geliştirilmesi için, AB Komisyonu’nun çabalarda bulunulması gerektiğini vurguladılar.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy

Email: cphotiou@moa.gov.cy