Basın Bülteni – Yeni CAP müzakerelerinde kayda değer ilerleme
24.09.2012, 20:32 (CET)
''Doğru istikamete doğru yol aldığımız kanaatindeyim''. Kıbrıs Tarım, Doğal Kaynaklar ve Çevre Bakanı, sn. Sofoklis Aletratis Brüksel'de gerçekleştirilen Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısının ilk günkü oturumunun sonunda bunu vurguladı. Bugün Konsey yoğun bir biçimde Ortak Tarım Politikası'na (CAP) odaklandı. Bu bağlamda esas hedef Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın bitişinden evvel ortak bir politikanın oluşturulması. Bakanlar, özellikle Kırsal Kalkınma Yönetmenliği taslağına ve Ortak Pazar Organizasyonu tarafından önerilen Yönetmenlik taslağına odaklandılar.

Tartışmaların odağında CAP Reformu yer aldı. Özellikle Kırsal Kalkınma Yönetmenliği ve tarım ürünleri pazarı ortak organizasyonu konuları üzerine tartışmalar gerçekleştirildi. Her iki düzenlememeyle  ilgili yönelimler bir Başkanlık anketi aracılığıyla ele alındı. Bu bağlamda Üye Devletlerin fikirleri ele alındı. Kırsal Kalkınma Yönetmenliği çerçevesinde, Üye Devletler önemli doğal kısıtlamalar ilgili alanlarda daha fazla esneklik sağlanması noktası üzerinde durmuşlardır.

Ortak Market Organizasyonu ile ilgili olarak, Konsey, Komisyonun piyasa yönetim tedbirleri ve ilgili olası düzeltmelerin güvenlik ağı işlevinin etkililiği ile ilgili önerilerini ele almıştır. Genelde, önerilen tedbirler yeterli sayılmıştır. Buna karşın, etkili bir güvenlik ağı sağlanması için doğru dengenin elde edilmesi ve fiyat düzeyinin güncelleştirme olasılığının güvenlik ağına etkin bir biçimde katkıda bulunup bulunmayacağı yönünde bazı çekinceler güncelliklerini korumaktadır.

Bakanlar ayrıca kuraklık ve besleme madde fiyatlarının artış sonuçları gibi bazı önemli konular hakkında bilgilendirildiler. Başkanlık sığır ve domuz eti için Ractopamine maksimum kalıntı limiti hakkında Bakanlara brifing verdi. Başkanlık bakanları Codex Alimentarius Komisyonu'nun kararı hakkında bilgilendirildi. Bu karara  uyarınca domuz ve sığır etinde ractopamine tavan değeri belirlenmiştir. Konsey ayrıca Çek Cumhuriyeti'nde ispirtolu içkilerin tağşiş sonuçları hakkında bilgilendirildi. Süt sektöründeki durum Bakanların gündeminde olan başka bir konuydu.

Konsey, Ekim ayında bir sonraki toplantısında CAP reformu konusundaki çalışmalarına devam edecektir.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy

Email: cphotiou@moa.gov.cy