Basın Açıklaması – Bakanlar Araştırma ve Yenilikte Euro-Med Ortaklığı için mali araçta anlaştılar
20.07.2012, 17:11 (CET)
AB Araştırma Bakanları bugün (20 Temmuz Cuma), yenilik ve araştırmada Euro-Akdeniz işbirliği, aynı zamanda AB’nin İşleyişi’yle ilgili Anlaşma’nın 185. maddesini kullanarak Euro-Akdeniz bölgesi için ortak bir araştırma programının hazırlıklarına ülkelerinin bağlılık  taahhütlerini teyit ettiler. Madde, Avrupa Birliği’nin çeşitli Üye Ülkelerin ortak üstlendikleri araştırma programlarında yer almalarını önögürüyor. Lefkoşa’da (Nicosia)düzenlenen Gayrı Resmi Rekabet Gücü Konseyi’nde bir araya gelen Bakanlar, katılımcıların katılımını kolaylaştırmak ve yönetsel yükümlülükleri azaltmak amacıyla araştırma programlarının basitleştirilmesi yönündeki istekliliklerini belirttiler.

Toplantıya, Avrupa Serbest Ticaret Bölgesi ülkeleri ve AB üyesi ülkelerden Araştırma Bakanları, Bilim ve Yenilik Komiseri Bayan Maire Geoghegan-Quinn’in katılımında, Kıbrıs Başkanlığı sırasında araştırma portföyünden sorumlu olan Bakan Dr. Stavros Malas evsahipliği yaptı.

Araştırma ve Yenilikte Euro-Akdeniz İşbiliği

Bakanlar, araştırma ve yenilikte Euro-Akdeniz İşbirliği’nin artırılması üzerinde, müşterek sahiplik, ortak çıkar ve paylaşılmış yarar prensipleri temelinde yenilenmiş bir ortaklık yönünde tutarlı çalışma istekliliklerini tekrarladılar.

Cuma günkü gayrı resmi toplantıda bakanlar, Avrupa Birliği’nin çeşitli Üye Ülkeler tarafından ortak üstleniler araştırma programlarında yer almasını sağlayan Anlaşma’nın 185. maddesi kullanılarak bölge için ortak bir araştırma programı hazırlanmasına katılma yönündeki taahhütlerinin altını çizdiler.

Toplantıda ayrıca Bakanlar bölgeyi etkileyen, iklim değişikliği ve enerji gibi toplumsal zorluklarla ilgili içeriklere genel onay verdiler. Denizcilik ve Sosyal Bilimler ve İnsanlık da toplantıda işbirliği için önemli içerikler olarak gündeme geldi.

Bakan Malas, görüşülen konuların sonuçlarından memnuniyet duyduğunu belirtti: “Bu sabahki oturumda, Euro-Akdeniz işbirliği üzerinde çok yapıcı bir tartışma gerçekleştirilmiş olmasından sevinç duymaktayım. Hemen hemen bütün bakanlar, tek yol gibi görünen bölgeler arası bir yaklaşım yoluyla birçok yıldan beri söylediğimiz Euro-Akdeniz işbirliğini kurmak için somut ve yoğun yönde ilerlememeiz gerektiğinde görüş birliğine vardılar. Araştırma ve yeniliği formüle etmenin tarifinin, hem Avrupalı  Ortakları, hem Kuzey Afrika hem de Doğu Akdeniz Ortakları için özle öneme sahip belirli bölgeleri tanımlamaktan geçtiği konusunda anlaşık. Bu amaç, Anlaşma’nın 185. maddesi için kullanılacak araçlar üzerinde büyük yakınlaşma olduğunu söylemekten memnuniyet duymaktayım” dedi.

Modelleri Finanse etmenin Basitleştirilmesi

Gayrı Resmi Konsey’in öğleden sonraki oturumunda Bakanlar, Avrupa Komisyonnu tarafından önerilen basitleştirme paketi üzerinde canlı ve yoğun bir tartışma gerçekleştirdiler.

Araştırma Bakanlarının, 2014-2020 dönemi için araştırma ve yenilikte Birliğin yeni fon programı Ufuklar 2020 (H2020) altında katılım ve yaygınlaştırmayla ilgil kuralların önemli basitleştirmeye  ihtiyacı olduğu üzerinde çok büyük görüş birliği sağlandı. Bununla birlikte Bakanlar, Ufuklar 2020’de araştırmacıların hizmet karşılığı ödeme ve doğrudan maliyetler için fon modeli üzerinde çeşitli görüşler ifade ettiler.

Bakan Malas, “Avrupa’nın Avrupa 2020 stratejisinde yer alan isteklerini elde etmek için araştırma ve yenilik programlarının etkinliğini ve etkisini azami hale getirmesi bir görevdir. Basitleştirme aslında bir tekniktir ancak gelecek yıllarda araştırma toplumunu etkileyecek çok önemli bir siyasi konudur. Kıbrıs Başkanlığı Bakanların yaptığı çeşitli açıklamaları ciddi biçimde dikkate almışıtr. Bunlar, Ekim’deki Konsey toplantısında bir anlaşmaya varılması amacıyla dikkatli biçimde değerlendirilecektir” dedi.

Komiser Quinn de, basitleştirmenin Avrupa Komisyonu’nun ajandasının merkezinde olduğunu, bunun birçok bilim adamı, araştırma kuruluşları, sanayii ve özellikle SME’nin isteği olduğunu kaydetti.

Maire Geoghegan-Quinn, “Bunun içindir ki Komisyon’un önerisi, “tek proje, tek fon oranı-tek dolaylı maliyet oranı yaklaşımından sonra basitleştirilmiş bir kapsamlı fon modeliyle akılcı bir öneridir” şeklinde konuştu.

Komiser, Kıbrıs Başkanlığı’nın yapması gereken büyük bir görevi olduğunu, bu görevin katılım için kurallar üzerinde “kısmi genel yaklaşım”a ulaşmak olduğunu ifade etti.

Avrupa Araştırma Konseyi  (ERC)

Bakanlar öğle yemeğinde ise, Kıbrıs Üniversitesi’nin projelerini sundukları iki ERC yardımından sonra Avrupa’daki teşvik edici yüksek kaliteli araştırmasında ERC’nin rolünü görüştüler.

Hem Dr. Malas hem de Komiser Quinn, ERC’nin kısa tarihine rağmen uluslararası bir temelden araştırma için ölçü haline geldiği üzerinde görüş birliğine vardılar.

Presidency Spokesperson in Cyprus
Costas Yennaris

Email: cyennaris@cy2012eu.gov.cy
Planning Officer, Communications Officer