Basın Bülteni - Araştırma ve yenilikte yatırım krizden çıkma yolunu sağlayabilir
12.07.2012, 18:45 (CET)
“Krizden çıkma, büyümeyi artıran politikalar, araştırma ve yenilikte yatırım yoluyla olabilir”. Bunlar, Kıbrıs Başkanlığı’nın araştırma portföyünden sorumlu Kıbrıs Sağlık Bakanı Dr. Stavros Malas’ın, bugün,12 Temmuz’da , Avrupa Parlamentosu Sanayi, Araştırma ve Enerji Komitesi’nde (ITRE) yaptığı konuşmasındaki görüşleri. Dr. Malas, Pazartesi günkü ENVI Komitesi’nde sağlık konusunda yaptığı sunumunda da, milletvekillerine Başkanlığın Avrupa Parlamentosu’yla işbirliği halinde Avrupa vatandaşlarının sağlık düzeylerini artırma yönünde çalışacaklarını belirtmişti.

Ufuk 2020

Araştırma alanında Kıbrıs Başkanlığı’nın ana önceliği, Birliğin yenilenmesinin uygulanmasında mali araç olan, Avrupa’nın global rekabet edilebilirliğini koruma hedefinde girişimci bir Avrupa 2020’nin en iyisi olarak tarif edilen Ufuk 2020 olacak.

Dr. Malas, “Kıbrıs, Konsey Başkanlığı’nı çok hassas bir zamanda, Araştırma ve Yenilik, Ufuk 2020’nin yeni Çerçeve Programı görüşmelerine rastlayan bir zamanda üstlendi. Önümüzdeki görevin farkındayız ve hem Konsey içerisinde yapıcı görüşmeler hem de daha önemlisi Avrupa Parlamentosu’yla yakın bir işbirliği beklemekteyiz” dedi.

Araştırma alanında da Kıbrıs Başkanlığı, Ufuk 2020’nin yasal paketinin bir parçası, Avrupa Araştırma Alanı’nın (ERA) gerçekleşmesi, özellikle Akdeniz bölgesine vurgu yapan araştırma ve yenilik alanında uluslararası işbirliğinin tanıtımı olan Avrupa Yenilik ve Teknoloji Enstitüsü’ne (EIT) önem verecek. Bu son konu, Kıbrıs’ta 20 Temmuz 2012 tarihinde yapılacak olan Gayrı Resmi Rekabet Edilebilirlik Konseyi sırasında, AB Araştırma Bakanları arasında tartışılacak.

Sağlıkta yenilikçi yaklaşımlar

Kıbrıs Başkanlığı’ının ekonomik kriz ve demografik değişikliklerden kaynaklanan zorlukların olduğu bir dönemde geldiğinin altı çizilerek sağlıkta yenilikçi yaklaşımların gerektiği belirtilecek, Başkanlığın var olan bütün bu zorlukların üstesinden gelebilecek, düşük maliyetle sağlık hizmetlerinde yüksek kalite sağlayabilecek kapasitede olduğu ifafde edilecek.

Sağlık alanında Kıbrıs Başkanlığı aşağıdaki öncelikleri geliştirmeye çalışacak:

• Yaşam süresince Sağlıklı Yaşlanma, önlenme yoluyla sürekli bir süreç olarak erken teşhis ve sağlığın yaşamın her aşamasına taşınacak, sağlıklı yaşlanmanın sağlanması için ilgili programlar uygulanacak. Bu önceliği tanıtmak amacıyla 5-6 Eylül 2012 tarihlerinde Lefkoşa’da yüksek düzeyde bir konferans düzenlenecek.
  • AB içerisinde ve komşu ülkelerde, iletilebilir hastalıklar üzerinde yoğunlaşarak sınır-ötesi sağlık tehditlerine cevap verip kontrolünü sağlamak için sağlığı bölgesel düzeyde korumak. Bu konu AB’ni iletişimde etkili bir köprü olarak tanıtmak ve geniş bir Avrupa alanında enfeksiyon hastalıklarının iletilmesinden kaçınılması ve engellenmesi için mekanizmaların güçlendirilmesi amacıyla Kıbrıs Başkanlığı tarafından 5 Temmuz 2012’de Lefkoşa’da uzmanlar düzeyinde düzenlenen bir konferansta ele alındı.
  • Organ Bağışı ve Nakli, başkalarını düşünmenin ve sosyal dayanışmanın en sembolik girişimidir. Bu önceliğin hedefi, özellikle gelecek dönem ortasında Organ Bağışı ve Nakli Faaliyet Planı’nın (2009-2015) yeniden incelenmesi ışığında daha ileri adımlar atılmasına yönelik Konsey’in kararlarının hazırlıklar yapılarak tanıtımı yapılarak onaylanması oluyor.
  • Sağlıkta yenilikçi yaklaşımlar, sağlık sistemlerinde, ayrıca sağlığı hem sektörler arasında ve disiplin yaklaşımları arasında hem yönetsel ve mali zorlukları ortadan kaldırmak anlamındadır.

Dr. Malas, Kıbrıs Başkanlığı’nın öncelikleriyle ilgili olarak bir dizi yasal dosyalarla uğraşmak durumunda olduğunu, Başkanlığın Avrupa Parlamentosu’yla yapıcı işbirliği ve sürekli işbirliğini sürdüreceğini belirtiyor.

Dr.Malas,  6 aylık süre az olsa da iyi bir işbirliği ruhuyla bir farklılık yaratabileceğimize inanıyorum. Eminim Avrupa Birliği’nin ve Konseyi’nin güçlü çalışmaları, bütün Avrupa vatandaşlarının yararına bütün sağlık poliitkalarıında büyük işler yapacaktır”dedi.

Marianna Karageorgis

Coreper I