Basın Bülteni – Birleşik Patent Koruma Paketi konusunda varılan anlaşma, uzun bir sürecin başarılı bir şekilde sonuçlandığını göstermektedir
11.12.2012, 13:11 (CET)
Kıbrıs Dönem Başkanlığı, Birleşik Patent Koruma Paketi konusunun, AB Parlamentosu Genel Kurulu tarafından bugün olumlu bir şekilde oylanmasını sevinçle karşıladı. Paketin Rekabet Edebilirlik Konseyi tarafından dün, 10 Aralık’ta, başarılı bir şekilde onaylanmasından sonra, bu önemli sistemi oluşturmak için gidilen uzun yol, bir sona ulaşmaktadır. Kıbrıs Dönem Başkanlığı, bir anlaşmaya varılmış olmasından son derece memnundur. Uzun ve tartışmalı bir geçmişe sahip, çok karmaşık bir dosya olan Birleşik Patent Paketi üzerindeki görüşmelerin sona ermesi, Kıbrıs Dönem Başkanlığı’nın başta gelen önceliği olmuştur. Kıbrıs’ın Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Sayın Lukas Luka, bu sabah Strazburg’da, AB Parlamentosu’nun genel kurulunda konu ile ilgili olarak konuşurken, Birleşik Patent Paketi’nin başarılı bir şekilde oluşturulması ile 30 yıldan fazla devam etmiş olan uzun bir sürecin sona erdiğini söyledi.

Bakan Luka, Genel Kurul’daki oylama öncesinde yaptığı konuşmasında, şu hususları vurguladı: “1970’lere geri gittiğimizde bile, böylesi bir sistemin, buluşlar için tek bir Pazar oluşturmakla, yenilikçi sanayimizin rekabet edebilirliğini önemli ölçüde güçlendireceği, geniş bir kesim tarafından kabul edilmekteydi. O zamandan bu yana kaydedilen ilerleme, uzun bir zaman almış ve bazen de arada sırada olmuştu. Ama bir sonuca varılması, şimdi görülebilir bir durumdadır ve birleşik bir patent sistemini sonunda oluşturabileceğimiz olgusunu selamlayarak, başlamak istiyorum.”

Birleşik Patent Paketi, 25 Üye Devlet arasındaki (İtalya ve İspanya, buna katılmamayı tercih etmiştir) artırılmış işbirliğinin bir sonucudur. Paket, Birleşik Patent Koruma Tüzüğü, Çevirilerle ilgili Tüzükler ve Birleşik Patent Mahkemesi anlaşmasından oluşmaktadır.

Kıbrıslı Bakan, birleşik patentin kabulünün, AB içinde patent korumasının sağlanmasına ilişkin maliyetin, %80’den fazla azalmasının beklendiğini ve böylece AB’ye ait patentlerin rekabetçi bir fiyatla elde edilebileceğini ve küçük ve orta boyutlu işletmeler için daha kolay erişilebilir olacağını vurguladı. Kıbrıslı Bakan şunları söyledi: “Birleşik bir patent sistemi, ekonomik büyümeyi teşvik etmek için sürmekte olan çabalarımızın köşetaşı olacaktır ve Avrupa’nın şimdiki ekonomik bunalımdan çıkmasına yardım edecektir.”

Sayın Luka şöyle devam etti: “Birleşik patentten tam olarak yarar sağlamak için, uzmanlaşmış bir yargılamaya ihtiyaç vardır ve böylece, Avrupa Birliği’nin her yanında, yasanın tek tipte uygulanması ve böylesi kararların aynı şekilde uygulanması güvence altına alınacaktır.

Bunu sağlamak üzere, Üye Devletler arasında bir uluslararası anlaşma taslağı, gelecek Şubat ayında yapılacaktır. Bununla hedeflenen, birleşik etki oluşturanlar da dahil, AB patentleri ile ilgili anlaşmazlıklar konusunda özel bir yargılama yetkisine sahip, tek ve uzmanlaşmış bir patent mahkemesinin kurulmasıdır.

Tek tipte uygulanabilirliği olan bir patent yasası, birden fazla mahkeme davasının meydana gelmesini durduracak ve farklı Üye Devletlerde aynı patent ile ilgili birbiri ile çelişen mahkeme kararlarının varolmasını engelleyecektir.”

Sayın Luka konuşmasına şunları ekledi: “Patent, gelecekteki rekabet edebilirliğimiz için çok önemlidir ve şimdiye kadar yaptığımızdan daha fazla uzun bir süre beklemeyi göze alamazdık. İtalya ile İspanya’nın da yakın bir gelecekte birleşik patenti kabul edeceklerini ümit ediyoruz.”

Bakan, bu önemli dosya üzerinde sağlanan mükemmel işbirliği için Parlamentoya teşekkür ederek, “Patent paketini bitirmemizin artık zamanının geldiği hususunda Konsey’in görüşünü bu sabah paylaşan birçok kişinin bulunduğu” olgusunu da selamladı. AB Parlamentosu’nun Genel Kurulu, bu sabahki tartışmanın ardından Birleşik Patent Paketi’nden yana oy kullandı.

Marianna Karageorgis

Coreper I