Basın Bülteni - 2020 Ufku programı için iki yönetmelik üzerinde Araştırma Bakanları arasında 'kısmi genel yaklaşım' üzerine mutabakat
10.10.2012, 20:47 (CET)
Bugün Lüksembourg'da gerçekleştirilen Rekabet Konseyi (Araştırma) toplantısında, Kıbrıs Dönem Başkanlığı Kurallar Yönetmeliği konusunda bir ön anlaşmaya (kısmi genel yaklaşıma) ulaştı. Ön anlaşma 2014-2020 dönemi için (2020 Ufku) araştırma ve yenilik sahalarında A.B. fonlarına katılım ve yaygınlaştırma ile değiştirilmiş Yenilik ve Avrupa Teknoloji Enstitüsü (EIT) Yönetmeliği ile ilgili.

Bugünkü toplantıya, Kıbrıs Dönem Başkanlığı döneminde araştırma portföyünden sorumlu olan, Kıbrıs Sağlık Bakanı, Dr. Stavros Malas başkanlık etti. Toplantıya, Araştırma, Yenilik ve Bilimler Komiseri, sn. Maire Geoghegan-Quinn ile A.B. Üye Devletlerin Araştırma Bakanları da katıldılar.

2020 Ufku

A.B. Araştırma Bakanları, 2014-2020 dönemi için araştırma ve yenilik için bir sonraki A.B. finansman programına ilişkin olarak, 2020 Ufku programı (H2020) ile ilgili iki yasama önerisi üzerinde bir ön anlaşmaya (kısmi genel yaklaşıma) vardılar. İlk yasama önerisi H2020 içinde katılım ve yayılmanın kuralları belirleyen Yönetmelik ile ilgilidir. Bazı Üye Devletler tarafından dillendirilen çekincelere rağmen ve Konsey toplantısında vuku bulan yoğun tartışmalara rağmen, Kıbrıs Dönem Başkanlığı ve özellikle sn. Malas, nihai bir anlaşmaya yönelik olarak bir uzlaşma geliştirmeyi başardılar. Ayrıca, İnovasyon ve Teknoloji Avrupa Enstitüsü Yönetmeliği  (EIT) hususunda da anlaşmaya varılmıştır. EIT artık H2020'nin bir parçası. Bundan böyle kuralları ve prosedürleri H2020 ile uyumlu olacaktır.

İki Yönetmenliğinin resmiyet kazanması için Avrupa Parlamentosunun onayı (co-decision) ve Çok Yıllı Mali Çerçevenin H2020'nin bütçesi noktasında bir karara varması gerekmektedir.

Mr. Malas görüşmelerin başarıyla sonuçlanmasından dolayı mutluluğunu ifade etti: ''İki ana dosyada kısmi bir genel yaklaşıma ulaşmaktan dolayı mutluyuz. Bu dosyadan bir tanesi 2020 Ufku'na  katılım ve yayılması için Kurallar Hakkında Yönetmelik ve diğeri de EIT Yönetmeliğidir. İlk dosya bağlamında bir anlaşmaya varmak çok büyük bir başarıdır. Bu konuda çok önemli çekinceler söz konusuydu. Bakanlara göstermiş oldukları sabırdan dolayı teşekkür ederim''.

Avrupa Araştırma Sahası

Konsey Komisyonun şu noktaları ilgilendiren önerilerini ele aldı: 2014 yılına kadar Avrupa Araştırma Alanı (ERA) tamamlamak için Avrupa Konseyi'nin isteği çerçevesinde, güçlendirilmiş bir Avrupa Araştırma Alanı Ortaklığı ve bilimsel bilgiye daha iyi erişim.

Yönelim tartışmaları Avrupa Komisyonu'nun son iki duyurusunun yanı sıra yapı, Kıbrıs Dönem Başkanlığı tarafından hazırlanan sorular ışığında gerçekleştirildi.

Sn. Malas gerçekleşmiş olan üretken tartışma ve ERA'nın tamamlanması için Üye Devletler tarafından gösterilen konsensüsten duydukları memnuniyeti dile getirmiştir.

Kıbrıs Sağlık Bakanı şunları dile getirdi: ''Üye Devletler tarafından dile getirilen görüşler ve öneriler kayıt altına aldık. Kıbrıs Dönem Başkanlığı bu görüş ve önerileri ERA Konferansı'nın sonuçlarıyla beraber dikkate alacaktır. Bu toplantı 14 Kasım'da Kıbrıs'ta gerçekleştirilecek. Bu konferansın sonuçları Aralık ayında Rekabet Kurulu'nun onayına sunulacak''.

Marianna Karageorgis

Coreper I

Email: mkarageorgis@pio.moi.gov.cy
Planning Officer, Communications Officer